Siderurgia, "colacul de salvare" al patronilor combinatului din Galaţi

Siderurgia, "colacul de salvare" al patronilor combinatului din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Profiturile record obţinute în această perioadă în siderurgie sunt în prezent o „gură de oxigen” pentru GFG Alliance, din care face parte şi combinatul siderurgic de la Galaţi, puternic afectat de intrarea în insolvenţă a companiei Greensill, unul dintre principalii săi finanţatori. Grupul negociază în prezent noi surse de finanţare şi diversificarea resurselor, însă asigurarea acestora într-un interval extrem de scurt nu este o misiune uşoară.

În ultimii ani, GFG Alliance a cunoscut o creştere puternică, în special prin achiziţia mai multor unităţi din domeniul siderurgic, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi. Practic, în opt ani, GFG Alliance a devenit o grupare internațională de întreprinderi și investiții deținută de Sanjeev Gupta și familia sa. Alianța este structurată în trei piloni industriali de bază: Liberty Steel Group - din care face parte şi combinatul de la Galaţi, ALVANCE Aluminium Group și SIMEC Energy Group. Grupurile funcţionează independent, însă, în total, GFG Alliance are 35.000 de angajați în 10 țări și are venituri de 20 miliarde de dolari SUA.

Pe de altă parte, multe din achiziţiile GFG Alliance s-au bazat pe resursele asigurate prin fondul britanic de investiţii Greensill Capital, specializat pe finanţări pe lanţuri de furnizori şi căruia i-a devenit principalul client, cu expunere de "câteva miliarde de dolari".

După cum v-am informat, fondul Greensill a suspendat finanţarea GFG Alliance şi a intrat în insolvenţă după ce a pierdut un contract de asigurare în valoare de patru miliarde de dolari, iar banca elveţiană Credit Suisse a stopat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către fondul britanic. Suplimentar, Autoritatea de supraveghere bancară din Germania a îngheţat conturile unei subsidiare bancare din Bremen a fondului Greensill, intrată şi ea, ulterior, în insolvenţă.

Goana după bani

Pentru a compensa pierderea unor surse de finanţare, GFG Alliance a demarat mai multe negocieri la nivelul instituţiilor financiare, o parte dintre acestea fiind în curs de perfectare. Una dintre marile slăbiciuni ale companiilor din cadrul GFG Alliance este că nu toate sunt, de exemplu, listate la bursă - ceea ce presupune rapoarte de activitate periodice făcute publice, situaţie în care unii dintre potenţialii creditori au rezerve faţă de "opacitatea" actualelor date financiare referitoare la activitatea grupului.

În acest context, gruparea unităţilor siderurgice în cadrul Liberty Steel şi o serie de acţiuni de auditare la nivelul grupului aveau drept scop tocmai o eventuală listare pe piaţa bursieră, însă prăbuşirea Greensill a venit înainte ca GFG Alliance să facă pasul acesta. În acest caz, şi obţinerea de finanţare este mai dificilă.

Relevant în acest sens este că miniştrii britanici au respins cererea omului de afaceri Sanjeev Gupta pentru un împrumut de urgenţă de 170 de milioane de lire sterline (234,36 milioane de dolari), tocmai pentru că nu sunt foarte încântaţi de actuala structura şi de guvernanţa corporativă a GFG Alliance. Pe de altă parte, oficiali britanici au declarat că, în caz de necesitate, Guvernul britanic va interveni pentru a preveni o eventuală prăbuşire a Liberty Steel, date fiind locurile de muncă pe care le asigură şi rolul strategic al oţelului în economia britanică.

În acelaşi timp, Sanjeev Gupta a anunţat că se află în negocieri privind o refinanţare inclusiv cu actualul administrator a Greensill, compania Grant Thornton. Administratorul special "a realizat importanţa acestui business şi importanţa ca acest business să rămână stabili, inclusiv din punct de vedere al creditorilor", a declarat Gupta.

Avantaj pe piaţă

Evoluţia preţurilor, în special la produsele siderurgice, a fost în favoarea Liberty Steel, care a preferat să-şi păstreze deschise unităţile după izbucnirea pandemiei de Covid-19, în condiţiile în care alţi producători şi-au închis fabricile. Numai că activitatea industrială a fost reluată mai repede decât se anticipa, ceea ce a dus la creşterea cererii de oţel. Astfel, dacă înainte de pandemie pe piaţa se confrunta cu un fenomen de supraproducţie, în prezent cererea de oţel depăşeşte oferta. În acelaşi timp, creşterea preţurile la produsele de oţel a dus şi la creşterea destul de rapidă a preţurilor la materii prime.

"Cele mai multe dintre afacerile aflate în portofoliul global al GFG Alliance au performanțe bune și generează fluxuri pozitive de numerar, susținute de îmbunătățirile operaționale pe care le-am realizat și de piețele puternice ale oțelului, aluminiului și minereului de fier. Operațiunile noastre siderurgice cu fluxuri primare, precum și cele de minerit din Europa și Australia înregistrează profituri record. Avem fonduri adecvate pentru nevoile noastre actuale. Facem pași prudenți în portofoliul nostru global pentru a ne gestiona resursele, în timp ce încercăm să negociem un moratoriu formal cu administratorii Greensill și să refinanțăm afacerile. Suntem în dialog permanent cu angajații noștri, sindicatele, clienții, furnizorii și guvernele pentru a-i menține informați și pentru a explora modalități prin care putem lucra împreună în situația actuală", se arată într-un răspuns către "Viaţa liberă" al GFG Alliance.

Într-o declaraţie publică, Sanjeev Gupta, care a recunoscut că "a trecut prin cea mai grea lună din viaţa sa", s-a arătat optimist în legătură cu acordurile de refinanţare ce urmează a fi încheiate. Rămâne de văzut dacă, într-adevăr, ce a fost mai greu a trecut…

Acord de finanţare aflat în negociere

GFG Alliance a avut o expunere estimată de 5,4 miliarde de dolari la Greensill, care s-a prăbușit la începutul lunii martie. În documentele prezentate în instanță, fondatorul Greensill, Lex Greensill, a declarat că Sanjeev Gupta l-a avertizat că GFG ar risca „să intre în insolvenţă” dacă i-ar fi oprită finanţarea lanţurilor de aprovizionare.

Un eventual acord cu actualul administrator al Greensill, Grant Thornton, i-ar oferi GFG Alliance spaţiu de manevră financiar fără a mai fi nevoit să îndeplinească obligaţiile ce-i revin în mod normal ca urmare a expunerii sale faţă de Greensill.

Administratorii Greensill, de la Grant Thornton, mai au la dispoziţie o lună de zile pentru a elabora un plan faţă de propriii creditor, iar acesta va include cel mai probabil să stabilească şi strategia vizavi de expunerea GFG Alliance faţă de Greensill.

Sanjeev Gupta a dat de înţeles că s-a ajuns la un acord „de facto” cu Grant Thornton, însă rămâne de văzut dacă se va ajunge la oficializarea acestei înţelegeri şi în ce va consta ea.

Citit 7167 ori Ultima modificare Joi, 01 Aprilie 2021 10:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.