Galațiul are peste 7.000 de beneficiari ai venitului minim garantat
Foto: Primăria Galați

Galațiul are peste 7.000 de beneficiari ai venitului minim garantat
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În martie 2020, numărul șomerilor gălățeni din mediul rural înregistrați în evidența AJOFM Galați era de 8.386. Acum, un an mai târziu, numărul lor a crescut cu încă 1.000 de persoane. Situația pare una foarte greu de învins, din moment ce șomerii din satele Galațiului reprezintă trei sferturi din numărul total al șomerilor înregistrați.

"Ponderea net superioară a șomerilor cu domiciliul în mediu rural este dată de numărul mare de beneficiari de venit minim garantat, de peste 7.000 de persoane în anul 2019, dar și în anul 2020", spune directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, Cezar Năstase. Acesta ne-a vorbit despre principalele probleme legate de piața muncii din Galați, în contextul dat de caracteristicile șomajului înregistrat în mediul rural. O primă problemă este o reprezintă deprofesionalizarea unei părți mari a populației active civile, cauzate de perioade îndelungate de inactivitate, perioade în care majoritatea au devenit beneficiari de venit minim garantat. "Ne confruntăm și cu necompetitivitatea forței de muncă, respectiv, ponderea mare a șomerilor care nu dețin o profesie sau care s-au deprofesionalizat. Aceasta reprezintă o problemă majoră pe piața muncii, deoarece agenții economici solicită preponderent persoane cu nivel de calificare înalt și experiență profesională. Există, de asemenea, reticențe în ceea ce privește atitudinea unui important segment al populației în căutarea și accesarea locurilor de muncă în alte regiuni sau județe (cultura astfel formată de-a lungul timpului este una statornică, din punct de vedere al reședinței). Nici acordarea primelor la angajare nu reprezintă un argument hotărâtor în luarea deciziei de angajare în alte regiuni decât cele de reședință", spune Cezar Năstase.

Un alt obstacol în reducerea numărului șomerilor de la sate îl reprezintă oferta slabă de locuri de muncă în mediul rural și concentrarea joburilor vacante în municipiul Galați, lucruri care înseamnă posibilități reduse de accesare a acestora de către șomerii din mediul rural, având în vedere cheltuielile pentru locuință și transport. "Important de menționat este și interesul scăzut manifestat de persoanele din mediul rural în a accesa un loc de muncă și a participa la măsurile active oferite de agenție. În continuare se manifestă rezistența psihologică la perspectiva de a schimba statutul de persoană asistată cu cel de persoana ocupată, după perioade de inactivitate extinse pe parcursul mai multor ani", încheie directorul executiv al AJOFM Galați, Cezar Năstase.

Citit 2211 ori Ultima modificare Vineri, 02 Aprilie 2021 20:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.