Bugetarii Galațiului dau cei mai mulţi bani la stat. Salarii mari, taxe și impozite pe măsură

Bugetarii Galațiului dau cei mai mulţi bani la stat. Salarii mari, taxe și impozite pe măsură
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați este lider detașat în ceea ce privește sumele plătite de salariații săi la bugetele de stat. Nu mai puțin de 504 milioane de lei, adică peste 100 milioane de euro, reprezintă sumele vărsate de DGRFP Galați la bugete în ultimii cinci ani, reprezentând taxe, contribuții și impozite pe salariile angajaților. Pe locul al doilea în acest top al contribuabililor care plătesc taxe la Galaţi se situează Spitalul Județean, cu 365 milioane de lei, urmat de Universitatea "Dunărea de Jos", cu puțin peste 263 milioane de lei plătite la buget în ultimii cinci ani.

Nu e un secret pentru nimeni că salariile din sectorul bugetar sunt cu mult mai mari decât cele din sectorul privat. Pentru salariații respectivi, jumătatea goală a paharului este că, la salarii mari, taxele și impozitele sunt și ele mari. Ba chiar foarte mari!

Am solicitat Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Galați datele privind cele mai mari sume plătite, în ultimii cinci ani, de către contribuabilii gălățeni persoane juridice. Clasamentul include, pentru instituțiile bugetare, taxele, impozitele și contribuțiile pe salarii, în timp ce la firmele private se adaugă TVA și impozitul pe profit.

Clasamentul este destul de echilibrat, adică în top 20 sunt 11 instituții și companii publice și nouă firme private. Surprizele apar în partea superioară, unde 9 din 10 cei mai mari plătitori la stat sunt... tot de stat, printre ei făcându-și loc o singură firmă privată, din domeniul energiei electrice.

Așadar, pe primul loc în acest clasament se situează DGRFP Galați, cu 504,239 milioane lei plătite la bugete în ultimii cinci ani. Suma pare imensă, însă poate fi justificată și prin faptul că respectiva regională ANAF are angajați în șase județe, nu doar în Galați. Pe locul al doilea este Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei", cu 365 milioane de lei, iar pe poziţia a treia - Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, cu 263,335 milioane de lei.

Casa Județeană de Pensii (entitate asimilată angajatorului - precizează AJFP) este pe locul al patrulea, cu 155,376 milioane de lei, iar pe locul cinci este singura firmă privată din Top 10, Next Energy Partners SRL, cu 153,197 milioane de lei. Locul al șaselea este ocupat de Inspectoratul de Poliție al Județului Galați (133,285 milioane de lei), pe poziţia a șaptea este Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan" Galați (112,610 milioane de lei), iar pe locul opt se situează Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați (105,143 milioane de lei).

De aici și până la poziția a 20-a, sumele plătite la bugete în ultimii cinci ani sunt mai mici de 100 milioane de lei. Astfel, pe locul nouă este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați (98,665 milioane de lei), urmată de Municipiul Galați (Primăria și serviciile sale, cu 98,333 milioane de lei), iar pe locul 11 este producătorul de mobilă Staer Internațional SA (85,807 milioane de lei).

Pozițiile 12-20 sunt ocupate, în ordine, de: ICEPRONAV Engineering SRL (proiectare navală - 83,435 milioane de lei), Navconsult SRL (plasarea forței de muncă în domeniul naval - 79,002 milioane de lei), Tribunalul Județean Galați (75,024 milioane de lei), Dialfa Security SRL (servicii de pază - 74,615 milioane de lei), Myosotis SRL (farmacii - 72,101 milioane de lei), Katy SRL (industria textilă - 71,465 milioane de lei), Transurb SA (transport public de călători - 70,646 milioane de lei), Wind River Systems România SRL (realizare software și activități conexe - 67,491 milioane de lei) și, pe locul 20, Citadina 98 SA (construcții - 64,309 milioane de lei).

Sintetizând, cei mai mari 20 de contribuabili gălățeni la bugetele de stat, persoane juridice, au plătit, în ultimii cinci ani, o sumă totală de 2,733 miliarde de lei, echivalând cu aproximativ 557 milioane de euro.

Marii contribuabili, administrați de București

Marii contribuabili gălățeni au fost preluați de București, începând din 2017, și sunt administrați de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Iată de ce de pe lista furnizată de AJFP Galați lipsesc nume importante din economia Galațiului, cum ar fi Damen, Liberty, Arabesque, Mairon, Prutul sau CNFR Navrom.

Citit 5934 ori Ultima modificare Joi, 22 Aprilie 2021 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.