A început vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 și 15 ani
Foto: Remus Basalic

A început vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 și 15 ani
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 s-a extins, de ieri, și pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani. Aceștia pot fi programați în platformă prin contul părinților sau pot merge direct la centrul de vaccinare. Serul utilizat pentru imunizarea copiilor este cel produs de Pfizer/BioNTech.

Georgiana este primul copil din Galați care s-a vaccinat oficial împotriva COVID-19. Însoțită de tatăl ei, fata de 15 ani a venit încă de miercuri dimineață, 2 iunie 2021, la centrul de la Sala Sporturilor. A fost dorința ei să se imunizeze, iar familia a susținut-o fără rezerve. "În familie, doar ea rămăsese nevaccinată. Asta este, cred eu, singura cale de a ajunge din nou la normalitate. Fiica mea nu s-a temut, pentru că deja a văzut că noi ne-am vaccinat și nu am avut efecte adverse. Dimpotrivă, vaccinul e gratuit, e sigur și sfătuiesc pe toată lumea să se vaccineze, pentru a ne reîntoarce la normal, fără mască și fără alte restricții”, a spus Florin Staicu, tatăl fetei.

Cea mai bună metodă de protecție împotriva acestui virus

Copiii și adolescenții până în 18 ani pot fi programați în platformă, pe contul părinților, sau pot veni direct la centru pentru vaccinare. Trebuie să fie însoțiți de un părinte sau de un alt reprezentant legal și să aibă la ei buletinul, atunci când este cazul.

”Asistentele sunt foarte bine pregătite, nu am avut niciodată probleme de genul leșinurilor sau al fobiilor de ace în centrul nostru. Este un mediu prietenos, iar copiii nu văd de ce nu ar veni la vaccin, deoarece aceasta este cea mai bună metodă de protecție împotriva acestui virus”, a explicat dr. Alexandra Bejan, medic la centrul de la Sala Sporturilor.

Potrivit reprezentanților Prefecturii, toate centrele din Galați unde se vaccinează cu Pfizer sunt pregătite pentru imunizarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani. ”Am avut o primă domnișoară care s-a vaccinat astăzi (miercuri - n.red.) și pot să vă spun că ieri au fost deja doi părinți care s-au grăbit un pic și și-au dus copiii de 12 ani, pentru vaccinare, la centrul drive-thru. Adeverințele de vaccinare urmează să le primească însă miercuri”, a declarat Teodora Diaconița, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați.

Copiii pot transmite virusul persoanelor vulnerabile

Deși majoritatea copiilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu dezvoltă forme grave de boală, ei pot răspândi virusul celor din jurul lor. Prin vaccinare, riscul de îmbolnăvire în cazul copiilor este practic exclus, așa cum arată datele disponibile până în prezent. De asemenea, scade foarte mult și pericolul de a răspândi virusul, ceea ce reprezintă cel mai important pas pentru stoparea pandemiei de COVID-19.

Luni, Comitetul de coordonare a vaccinării anunţa că, de miercuri, 2 iunie, ar putea începe imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, cu vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech. Respectarea acestui termen era condiţionată de îndeplinirea tuturor criteriilor procedurale impuse de Agenţia Europeană a Medicamentului, conform calendarului agreat.

Informații utile pentru părinți

Puteți vedea cât de sigur este pentru copii vaccinul Comirnaty produs de BioNTech Pfizer citind rezumatul caracteristicilor produsului disponibil la adresa de AICI. Date despre vaccinul Comirnaty produs de BioNTech Pfizer găsiți AICI. Chestionarul de triaj poate fi descărcat de la adresa http de AICI. Formularul de exprimare a acordului informat pentru minori îl puteți descărca de AICI.

Citit 2205 ori Ultima modificare Joi, 03 Iunie 2021 19:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.