Scutiri de taxe și impozite. Ajutoare de minimis pentru 31 de firme gălățene

Scutiri de taxe și impozite. Ajutoare de minimis pentru 31 de firme gălățene
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

31 de firme - furnizori de servicii sociale - din municipiul Galați vor beneficia de scutiri la plata taxelor și impozitelor pe terenuri și clădiri în acest an. Acest lucru se face în cadrul unei scheme de minimis aprobate prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 177, aprobată fix în ultima zi în care mai puteau fi depuse documentele justificative.

Schema de minimis aprobată de consilierii locali pe 31 martie prevede unele facilități fiscale acordate contribuabililor persoane juridice, furnizori de servicii sociale. Conform textului hotărârii, furnizori de servicii sociale sunt ONG-uri, organizații non-profit și întreprinderi sociale, facilitățile fiind acordate acestora numai pentru activitățile fără scop lucrativ. Facilitățile constau în scutirea, pe durata unui an, de la plata taxelor și impozitelor pe clădiri și terenuri.

Schema de minimis aprobată de consilierii locali este valabilă trei ani. Numărul maxim de beneficiari este de 100, iar bugetul estimat este de 3 milioane de lei, câte un milion pentru fiecare din anii 2021, 2022 și 2023.

Așa cum "Viața liberă" a scris la vremea respectivă, în articolul "O hotărâre de Consiliu Local adoptată degeaba. Contre între primarul Pucheanu și viceprimarul Enache", votarea HCL 177 a stârnit numeroase discuții în Consiliul Local. Textul schemei de minimis prevede ca documentele justificative să fie depuse de către potențialii beneficiari cel mai târziu la data de 31 martie. Or, cum hotărârea a fost adoptată chiar pe 31 martie, era clar că nimeni nu are timpul fizic necesar să depună actele în timp util, astfel că 2021 urma să fie un an pierdut, după cum a remarcat primarul Ionuț Pucheanu. În replică, viceprimarul Sorin Enache a justificat că oricum existau mai multe cereri depuse deja până pe 31 martie, pentru a se beneficia de scutiri conform Codului fiscal, astfel că acestea puteau fi luate în considerare pentru schema de minimis. Se pare că aceasta din urmă a fost până la urmă "varianta de lucru", din moment ce Biroul de presă al Primăriei Galați ne-a comunicat, zilele acestea, că "pentru accesarea facilităților fiscale de către contribuabilii persoane juridice au fost depuse 31 cereri".

"Facem precizarea că, potrivit prevederilor art. 5, alin. (2) din Procedura anexă la HCL NR.177/31.03.2021, "Scutirile de la plata impozitului/ taxei pe clădiri, a impozitului/ taxei pe teren conform art. 456 alin.2 lit. c, d și f și art. 464 alin. 2 lit. b, d - f  se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2021 entităților care dețin documente justificative emise până la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior și care sunt depuse la compartimentele de specialitate ale autorităților publice locale până la data de 31 martie, inclusiv", ne-a mai transmis Biroul de presă al Primăriei.

În consecință, cele 31 de firme vor beneficia de facilitățile acordate prin schema de minimis pentru anul 2021. Cererile depuse după data de 31 martie 2021 vor fi luate în calcul pentru anul viitor.

Probabil că toate discuțiile ar fi fost evitate, dacă schema pentru ajutorul de minimis ar fi fost aprobată în precedenta ședință de CL. Proiectul de hotărâre fusese scos însă de pe ordinea de zi, din cauză că documentația nu avea și avizul favorabil al Consiliului Concurenței. Avizul respectiv a fost obținut mai târziu, în timp util pentru ședința din 31 martie.

 

Citit 2721 ori Ultima modificare Joi, 03 Iunie 2021 20:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.