EXCLUSIV VL. La Galați, unul din șapte decese a fost provocat de COVID-19. Costurile în vieți omenești ale pandemiei
Foto: Marian Calestru

EXCLUSIV VL. La Galați, unul din șapte decese a fost provocat de COVID-19. Costurile în vieți omenești ale pandemiei
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Neglijarea bolilor cronice, amânarea vizitei la medic, alcoolismul și accidentele destul de frecvente au făcut ca județul Galați să aibă o rată mare a mortalității, de-a lungul anilor. Pandemia de COVID-19 din ultimele 15 luni a înrăutățit și mai mult lucrurile în privința fenomenelor demografice, așa cum arată cele mai recente date de la Direcția de Statistică Galați.

În martie 2021, de când datează ultimele date disponibile, în județul Galați s-au născut 310 copii, cu 31 mai mulți decât în luna precedentă și cu 44 peste numărul înregistrat în luna martie a anului trecut. Numărul deceselor înregistrate în martie a fost de 786, cu 147 mai multe decât în luna februarie și cu 143 peste numărul înregistrat în martie 2020. Astfel, am înregistrat iarăși un spor natural negativ, dat de diferența dintre numărul născuților-vii și cel al persoanelor decedate. Cu alte cuvinte, fără a lua în calcul alte fenomene, cum ar fi migrația, populația județului Galați a scăzut, într-o singură lună, cu aproape 500 de locuitori.

Pe parcursul celei de-a treia luni a anului, potrivit informațiilor oficiale, 109 gălățeni au fost răpuși de complicațiile date de COVID-19, boală provocată de virusul SARS-CoV-2. Astfel, unul din șapte decese înregistrate în județul nostru a fost cauzat de COVID-19, fenomen pe care specialiștii îl numesc supramortalitate.

De altfel, ultimele 15 luni nu au fost cele mai benefice pentru județul Galați din punct de vedere demografic. În timp ce natalitatea s-a menținut la cote destul de joase, mortalitatea a cunoscut un vârf în luna decembrie a anului trecut, atunci când au fost înregistrate aproape 1.000 de decese. În a treia lună a anului, am avut din nou multe decese, așa cum se poate vedea din graficul alăturat.

Dincolo de victimele directe ale pandemiei, există și efecte care abia de acum înainte vor începe să se vadă. Din cauza fricii de a nu se infecta cu noul coronavirus, dar și pentru că accesul în spitale a fost mult îngreunat, pe parcusrul ultimelor 15 luni, numeroși gălățeni cu simptome de boală au amânat să meargă la doctor. O spun chiar medicii, care atrag atenția că încep să preia cazuri de pacienți abia diagnosticați cu boli în stadii deja avansate. De regulă, o boală este mult mai greu de tratat și mult mai chinuitoare pentru pacient atunci când este depistată târziu.

Citit 1968 ori Ultima modificare Joi, 10 Iunie 2021 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.