Bile de biliard, pe trotuarele din multe zone ale oraşului (PAMFLET)

Bile de biliard, pe trotuarele din multe zone ale oraşului (PAMFLET)
Intersecția din Doja ar putea fi gazda unui turneu de snooker uriaș
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Conform unui proiect din mandatul trecut al administrației locale, sunt plantate în mai multe zone ale urbei bile negre cu numărul 8. La rădăcina ideii stă declarația fostului viceprimar Picu Roman, care voia să devenim un soi de Las Vegas balcanic.

Credeam că pozele sunt false

V-ați plâns că bolarzii vă împiedică în drumurile cotidiene prin oraș, că un oarecare Dorel a insistat ca bilele enervante să apară ca peste noapte la tot pasul în Galați? Muncitorii cu pixul și tastatura de la pagina de Pamflet a "Vieții libere" au aflat în cele din urmă că acele cocoloașe de beton n-au fost plantate întâmplător în cartierele reședinței de județ. Fotograful echipei noastre a surprins ieri-dimineață câteva instantanee grăitoare: în intersecția străzilor Doja și Siderurgiștilor se gudură în soarel bile de biliard! E vorba de celebra bilă cu numărul 8, care face și desface în jocul cu tacul. "Sigur nu ți s-a stricat aparatul de imortalizare?" Degeaba l-am întrebat retoric pe al nostru coleg, evidența nu poate fi bătută.

Ronnie, ce zici de asta?

Am sunat fulgerător la Primărie, pentru a primi cuvenitele explicații, dar departamentul de presă s-a scuzat, spunând că nu cunoaște speța. În cele din urmă, am reușit să discutăm cu un arhitect al municipalității, care, foarte senin, ne-a prezentat planul de urbanism zonal în care sunt prinse bilele negre în fața cărora marele Ronnie O'Sullivan, campion mondial la snooker, și-ar scoate pălăria. "Domnule, doamnă, ce să vă spun? Proiectul este din mandatul trecut și poartă contrasemnătura domnului viceprimar de atunci, Picu Apostol Roman. Sper că mai țineți minte ideea mânată de megalomanie a domniei sale, cu cazinouri, păcănele etc.", ne-a spus reprezentantul administrației locale.

Urmează ridicarea unei statui

Specialistul ne-a arătat și o imagine grafică a unei statui care va fi ridicată între cele două benzi de pe Siderurgiștilor, undeva pe scuar. "Aici va fi statuia Tacului Român, despre care se spune că ar fi adevăratul urmaș al ciomagului dacilor. Pentru cine nu știe, tacul aici a apărut, pe meleagurile Covurluiului, iar prima sa întrebuințare a fost înduplecarea oilor să nu intre în lanurile de grâu și porumb. Doar n-o să credem că păstorii ancestrali aveau unde juca biliard în acele vremuri", a continuat arhitectul, cu un tâlc de istoric bătrân, generos din cale-afară.

Bilele Învinge

Pamflet în versuri

CORCODAC și CUCURIGU de Submarin Cosorescu

nişte (în)frânţi de trândăvie,/ (di)stinşi cu cabluri în urechi,

scuipă seminţe cu grămada,/ ori solo, ori perechi-perechi;

şi urlă ca nişte bezmetici/ săriţi din calcul şi din schemă,

dau cu mucoase şi chiştoace,/ cu înjurare şi-anatemă;

pentru ’mnealor, buna-simţire/ n-are efect, n-are nuanţă;

boscorodesc fără oprire,/ au paie-n nas, mutelci în clanţă;

dau lecţii de mitocănie,/ de zgomotoare şi stridenţă:

mimetici cu bocanci de dandi,/ macro-gagici fără valenţă,

libidinoşi cu glugi aiurea,/ gherţoi scăpaţi din balamale,

până la os plini cu manele,/ cu jemenfiş şi cu damblale:

aceştia-s, vai, alegătorii/ aleşilor din casa aia,

unde se pune-n funcţiune/ capra, viţelul, boul, oaia

poporului cu vlagă-n beciuri,/ cu cerebel în atrofie,

unde se-ntâmplă soarta ţării/ şi unde (vecinic) se transcrie

reţeta mântuirii noastre.../ adică: „hocus-pocus”, iată,

furaţi, intraţi într-o-nchisoare/ şi scrieţi o „mahabharată” -

apoi, „abracadabra”, nene,/ „sesam, deschide-te”... şi-afară!...

[...tu-i cotcodacul ei de lege!.../ tu-i cucurigul ei de ţară!...]

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Gambit urbanistic

* Fata pe valuri, statuia din centru căreia în mod necivilizat i se spune Nespălata, va deveni Regina. Este în strânsă legătură cu parcurile din oraș în care în mod frecvent se joacă table. Nu există regină în disciplina cu zar și puluri? Dacă întoarcem cutia de lemn descoperim cele 32 de poziții pe care se poate plimba nestingherită Dama.

* Ajungem, așadar, la patentarea unui nou termen futurist, gambitul urbanistic. Adică, sacrifici zonele verzi pentru a obține un avantaj. Rămâne de aflat care-i acela. Cert este că se practică șahul printre firmele contractoare și subcontractoare. Kasparov e copil de mingi.

* Parcul Cloșca ar urma să devină un parc-biliard, însă o asociație a șobolanilor riverani a inițiat o petiție pentru a declara acest proiect neconstituțional. Urmează întrunirea judecătorilor CCR.

* Planul de modernizare pe stilul “sex, droguri și păcănele” este abia la început. Muzeul substanțelor halucinogene poate fi amplasat pe locul ruinelor Mehid. Nimeni nu poate înțelege ce se află pe bulevardul Coșbuc, iar aspectul pozitiv este imbatabil: nu mai e nevoie de nici măcar un cent investit acolo. E cum trebuie.

Șah și Malț

Transurb lansează "transurbinetele"

Moda transportului verde din marile metropole nu putea sta prea multă vreme departe de Galați. Societatea de transport în comun a pregătit deja o divizie de trotinete care le vor face concurență vehiculelor de culoare verde pe care le găsim abandonate aiurea-n tramvai. Aparatele Transurb se vor numi "transurbinete" și vor duce mai departe tradiția companiei: vor ajunge târziu în stație, vor lua foc puțin, ca să nu aibă de suferit călătorul, dar nici să fie mulțumit, nu vor avea aer condiționat și nici locuri pe scaune.

Trotineti Sandu

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3559 ori Ultima modificare Luni, 14 Iunie 2021 00:19