De ce ajung arborii pericole publice în Galaţi. Două sesizări şi o audienţă pentru acelaşi copac
Foto: Marian Calestru

De ce ajung arborii pericole publice în Galaţi. Două sesizări şi o audienţă pentru acelaşi copac
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Din mai 2020, de când a sesizat prima dată Primăria Galaţi că arborele din faţa casei lui s-a înclinat periculos peste gard şi curte, gălăţeanul Aurelian Avram tot aşteaptă ca autorităţile să constate dacă prezintă sau nu pericol de prăbuşire. Şi, evident, să ia măsuri. După două sesizări şi o audienţă, copacul e tot acolo. 

„În urmă cu peste un an, am făcut o sesizare la Primărie prin care rugam să se constate dacă un copac de pe domeniul public, din faţa locuinţei mele, prezintă risc de prăbuşire peste gardul şi gospodăria mea. Este vorba despre un salcâm care, pe zi ce trece, se înclină tot mai mult, ajungând să se sprijine pe reţeaua de cabluri electrice. După un an de aşteptare, văzând că nu s-a prezentat nimeni să vadă şi să-mi comunice măcar telefonic rezultatul constatării, am revenit cu o a doua sesizare, pe data de 12 aprilie 2021. Am primit, ca şi la prima sesizare, acelaşi răspuns tip, prin care mi se comunica înregistrarea cererii mi se transmit mulţumiri pentru implicarea în problemele comunităţii”, ne-a povestit, într-o scrisoare trimisă la redacţie, gălăţeanul Aurelian Avram, abonat al ziarului „Viaţa liberă”.

Ce i s-a răspuns

În prima adresă a Primăriei Galaţi, din 5 iunie 2020, era asigurat că sesizarea sa din 14 mai 2020 a fost înregistrată în evidenţa Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat: „Un reprezentat al Primăriei va face o evaluare prealabilă în teren a stării fitosanitare şi a gradului de îmbătrânire, respectiv pericolul pe care acesta îl prezintă asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora, ulterior se va înainta societăţii Gospodărire Urbană SRL spre competentă soluţionare. Din cauza numărului mare de solicitări venite din partea cetăţenilor privind tăierea/fasonarea arborilor, prioritizarea acestora se va face ţinând cont de numărul de înregistrare, de arborii evaluaţi fitosanitar şi de urgenţele ce pot apărea în urma intemperiilor pe parcursul anului. Mulţumim pentru înţelegere şi pentru implicarea dumneavoastră în problemele comunităţii”.

Foto: Marian Calestru

Pe 11 mai 2021, la cea de-a doua sesizare, răspunsul a fost acelaşi, sigura diferenţă între cele două adrese ale Primăriei fiind numerele şi datele de înregistrare.

Audienţă la Primărie

„Încurajat de mulţumirile pentru implicare, am aşteptat o perioadă de timp pentru rezolvare, dar în zadar. Am încercat şi cu o audienţă la dl inginer Vals şi la dna Dobre care m-au ascultat cu răbdare şi mi-au promis că se va rezolva. Văzând că rezultatul este acelaşi, m-am decis să vă prezint dumneavoastră modul în care Primăria îşi respectă cetăţenii”, ne-a scris gălăţeanul.

După codul portocaliu de marţi seara, şi după avalanşa de sesizări privind arborii rupţi sau doborâţi de vânt, crengile frânte sau smulse, l-am sunat pe dl. Avram şi am mers să vedem şi noi arborele de care se simte ameninţat. Lăsăm autorităţile să judece dacă temerile cetăţeanului sunt sau nu îndreptăţite.

Nu mai puţin adevărat este că tot oraşul este plin de arbori uscaţi complet sau pe jumătate, dovadă fiind imaginile trimise de cititori sau făcute de noi. Fie că vorbim despre artere mari cum sunt Brăilei, Oţelarilor, Oltului, Domnească sau bulevardul Marii Uniri, ori despre cei din interiorul cartierelor, copacii uscaţi sau nefasonaţi corect şi la timp pot provoca probleme grave.

Copaci uscaţi sunt la tot pasul

Copaci uscaţi care ar trebui îndepărtaţi de pe domeniul public se află în mai toate cartierele Galaţiului, cei din imagine, la distanţă de câteva sute de metri unul de celălalt, sunt situaţi pe strada Brăilei, primul pe sensul de coborâre spre Ţiglina, la ieşirea din parcarea situată în spatele Mc Donald's (care serveşte şi drept punct de plecare pentru unele curse cu destinaţia Aeroportul Otopeni), iar cel de-al doilea, pe sensul de urcare, mai sus de blocul Privilege. Că sunt uscaţi, se vede cu ochiul liber, ambii fiind foarte înalţi, cu potenţial de bloca în totalitate calea de acces în zonă şi de a răni trecători sau avaria maşini.

Foto: Silviu Anton, Anca Spânu

Imagini trimise de cititorii care ne-au sesizat că în Micro 39b, bloc K8, sunt patru plopi de peste 20 de metri care ameninţă să se prăbuşească

Citit 3555 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iunie 2021 02:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.