Soarta Parcului "fantomă" va fi decisă la Înalta Curte. Patru ani de procese

Soarta Parcului "fantomă" va fi decisă la Înalta Curte. Patru ani de procese
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Soarta Parcului Industrial din Galaţi va fi decisă de magistraţii Înalţii Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Deocamdată, potrivit datelor de pe portalul instanţei supreme, dosarul se află în procedură de filtru şi aşteaptă alocarea primului termen de judecată. Procesele durează de patru ani şi e greu de spus când şi cum se vor încheia. Singura certitudine este aceea că Industrial Parc SRL, firma care administrează Parcul Industrial, are, pentru anul 2021, un buget de 2.127.000 de lei, iar activitatea ei va fi zero.

Fantomaticul Parc Industrial din Galaţi, izvor nesecat de suspiciuni, scandaluri şi pierderi financiare, face şi obiectul unor litigii. Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", istoria a început în ianuarie 2017, când, prin hotărârea Consiliului Local, suprafaţa Parcului Industrial a fost diminuată cu 16,8 hectare, în beneficiul Zonei Libere, unde un american ar fi fost interesat să investească. Numai că hotărârea prin care s-a diminuat Parcul Industrial a fost contestată în instanţă de firma VVK Euro Tehnologic, pe motiv că are un contract de cesiune a unor drepturi de folosinţă şi superficie, pe 42 de ani, pe întreaga suprafaţă a parcului. Contractul fusese semnat pe 25 aprilie 2017, după votul aleşilor, cu SC Industrial Parc SRL. Judecata procesului deschis de VVK a fost suspendată până la soluţionarea definitivă a dosarului în care Primăria Galaţi a cerut instanţei să constate nulitatea absolută a contractului prin care VVK a pus mâna pe Parcul Industrial.

Istoria sentinţelor

Cererea Primăriei s-a plimbat între secţiile Tribunalului Galaţi din august 2017 până în iulie 2018, când, într-un final, s-a decis cine are competenţa să judece. În martie 2019, magistraţii Tribunalului Galaţi au respins acţiunea Primăriei.

În octombrie 2019, Curtea de Apel Galaţi a dat dreptate Primăriei şi a anulat sentinţa civilă a Tribunalului, iar cauza a fost trimisă la aceeași instanță pentru judecarea fondului.

După mai multe amânări, în noiembrie 2020, Tribunalul s-a pronunţat în favoarea Primăriei: "Constată nulitatea absolută a contractului de cesiune a dreptului de folosinţă şi constituire a dreptului de superficie nr. 3/25.04.2017. Repune părţile în situaţia anterioară încheierii contractului", se arată în decizia Tribunalului, care a respins ca neîntemeiată pretenţia Primăriei de obligare a pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată. Sentinţa a fost atacată atât de municipalitate, cât şi de VVK.

În martie 2021, Curtea de Apel Galaţi a respins ca neîntemeiat apelul VVK. A dat dreptate Primăriei, obligând Industrial Parc SRL şi VVK să-i plătească în solidar cheltuielile de judecată de 4.760 de lei.

Hotărârea nu este definitivă şi a fost atacată de VVK la Înalta Curte. Dosarul se află în procedură de filtru şi nu se ştie când va avea primul termen de judecată.

Fără activitate, dar cu bani

Situaţia Parcului Industrial a stârnit dispute în şedinţa Consiliului Local în care a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2021 al societății Industrial Parc, de 2.127.000 de lei.

Consiliera locală USR PLUS Flavia Susnoschi a remarcat suma prevăzută la „cheltuieli cu personalul” - 105.000 de lei, indemnizaţia directorului general reprezentând 15.000 de lei lunar, timp de şapte luni. "Activitatea Parcului a fost zero în 2020, zero e previzionat pentru 2021 şi tot zero pentru următorii doi ani. Întrebarea ar fi care este strategia directorului general şi planul de management pentru atragerea de investiţii, având în vedere că are o indemnizaţie generoasă", a întrebat consiliera.

Ce face directorul Parcului

"Directorul general se implică şi are activitate acolo zi de zi, lună de lună. Terenul aferent acestui Parc Industrial este supus unui litigiu care nu s-a terminat. Pe durata acestui proces, nu putem lăsa societatea în aer. Cineva trebuie să întocmească bilanţul, chiar şi pe zero, cineva trebuie să depună toate diligenţele ori de câte ori e nevoie, atât la nivelul Consiliului Local, cât şi la nivelul celorlalte instituţii. Dacă vorbim de cuantumul indemnizaţiei, da, cel mai probabil suportă amendamente sau discuţii. Oricât de mică ar fi fost, cu siguranţă ar fi fost prea mare. Ştiţi că omul acesta, aproape un an jumătate, dacă nu cumva doi ani, a făcut absolut toate diligenţele necesare şi a adus parcul într-o zonă interesantă, fără nici un leu?! Eu nu spun acum că omul trebuie să recupereze. Când a prestat în folosul comunităţii, nu a interesat pe nimeni. Eu cred cu tărie că trebuie aşteptat finalul acestui proces şi atunci vom putea discuta", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu despre directorul general al Industrial Parc SRL, Cristian Udriş.

Buget de cheltuieli, nu de venituri

"Votăm un buget de cheltuieli, nu un buget de venituri", a ţinut să spună consilierul local PACT Sorin Frăsina, arătând că singurele venituri ale Parcului sunt obţinute din închirierea de spaţii către entităţi aflate în subordinea Primăriei.

"Aveţi perfectă dreptate, în momentul de faţă nu putem să închiriem decât hala şi spaţiul administrativ pe termen nedeterminat, pentru că suntem în litigiu. Am avut contract pe o perioadă cu Cantina de Ajutor Social. Nu putem încheia contracte pe termen nedeterminat, pentru că nu ştim care va fi decizia definitivă a instanţei. Am avut interpelări de la o grămadă de investitori. Ce să le spunem? În momentul în care va fi o sentinţă definitivă, voi veni cu un plan de redresare în faţa asociatului unic. Dar până nu avem o sentinţă definitivă, nu putem decât să ne dăm cu presupusul", a răspuns directorul Cristian Udriş, promiţând un raport de activitate la finalul anului.

Provizorat

Aleşii locali au decis, luna trecută, prelungirea mandatelor administratorilor provizorii la SC Industrial Parc SRL. Este vorba despre Claudiu Brânzan - preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), Marian Mihai şi Cristian Udriș, care este şi directorul societăţii. Cei trei au fost numiţi administratori provizorii în februarie anul acesta, când CA a fost redus, de la cinci la numai trei membri. Prelungirea mandatelor lor provizorii nu va fi mai mare de două luni, până la finalizarea procedurii de selecţie a membrilor noului CA.

Citit 4100 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iulie 2021 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.