Liceul de Marină nu a mai primit locuri la clasa a IX-a, la zi

Liceul de Marină nu a mai primit locuri la clasa a IX-a, la zi
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Liceul Tehnologic "General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican" din Galaţi nu a mai primit, prin planul de şcolarizare, locuri la clasa a IX-a - zi, pentru anul şcolar 2021-2022. El va funcţiona cu clase în lichidare, dar şi cu o clasă de a IX-a seral (profil Economic şi Mecanică) şi două de profesională, una de Marinari şi alta de Motorişti.  

De la directoarea liceului, Antoaneta Costea, am aflat că din ce în ce mai puţini elevi optau la admitere pentru clasele de liceu de la Marină. Anul acesta, de exemplu, în clasa a XII-a, la începerea şcolii, erau doar 15 elevi. Patru s-au transferat la alte instituţii şi, dintre cei 11 rămaşi, doar nouă au intrat în examenul de Bacalaureat. Deocamdată, nu se pune problema desfiinţării acestei instituţii de învăţământ care a fost, pe vremuri, emblemă pentru Galaţi. Au fost vremuri când, pentru clasele de Motorişti, la admitere, era bătălie mare, câte şapte - opt candidaţi pe loc, pentru că absolvenţii aveau oportunităţi să se angajeze imediat după terminarea liceului, chiar şi pe nave care ieşeau peste graniţă, ceva deosebit în timpurile când excursiile în ţări străine se făceau cu ţârâita.

Aşa cum am mai precizat, profilul este dus mai departe de clasele de profesională, în timp ce liceul seral nu mai are nicio legătură cu marinăria, "producând" tehnicieni în activităţi economice şi tehnicieni în transporturi.

În urmă cu trei ani, cadrele didactice au făcut eforturi să păstreze în denumirea liceului profilul care a consacrat această instituţie, Liceul de Marină fiind un brand pentru Galaţi. După mai multe încercări, s-a optat în 2019 pentru o denumire care, deşi poate e prea lungă, poartă în ea ceva din vechea titulatură. 

Din nefericire, profilul Marină, va rămâne, probabil, o amintire. Conducerea unităţii de învăţământ, sprijinită de deputatul Onuţ Atanasiu, fost inspector şcolar general, încearcă în prezent să găsească un domeniu care să atragă şi fonduri, şi candidaţi. S-a încercat înfiinţarea unui liceu militar, însă nu pot exista două astfel de instituţii în aceeaşi zonă, destul de aproape fiind cel cu tradiţie, aflat la Constanţa. Prin urmare, se va încerca înfiinţarea unei specializări unice în ţară, care încă nici nu există în nomenclatorul de meserii, şi anume tehnician pentru repararea şi întreţinerea utilajelor militare. 

"E o operaţiune de durată. Probabil peste doi ani vom putea scoate locuri la admitere, dacă reuşim să se aprobe specializarea. Va fi bine, pentru că asemenea absolvenţi îşi vor putea găsi foarte uşor un loc de muncă la orice unitate militară, pentru că, până în prezent, nu s-a şcolarizat aşa ceva", declară directoarea Costea Antoaneta. 

Citit 7736 ori Ultima modificare Luni, 26 Iulie 2021 01:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.