Patronul Sanjeev Gupta are ambiții mari pentru Combinatul din Galaţi: „Nu plecăm nicăieri!”(FOTO)

Patronul Sanjeev Gupta are ambiții mari pentru Combinatul din Galaţi: „Nu plecăm nicăieri!”(FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Galațiul este și va rămâne „centrul strategiei noastre globale”, a anunțat, sâmbătă, patronul Combinatului Siderurgic Liberty, Sanjeev Gupta. El a afirmat că se dorește creșterea producției de oțel de la Galați, pe măsură ce se vor implementa noile tehnologii GREENSTEEL.

Sanjeev Gupta a venit în Galați pentru a lansa și în România Fundația GFG, înființată acum patru ani de el și soția lui. A fost primul eveniment public la care a participat după „12-15 luni nebune”, cauzate atât de pandemie, cât și de intrarea în incapacitate de plată a finanțatorului grupului GFG, Greensill.  

„Este adevărat că finanțatorul nostru a avut unele probleme, dar combinatul de la Galați se descurcă foarte bine. A atins cifre-record de producție și de profitabilitate și, de fapt, Galațiul este în centrul strategiei noastre globale viitoare. Deocamdată, vrem să creștem producția la Galați și, într-o a doua etapă, să introducem ceea ce noi numim GREENSTEEL, noile tehnologii de producție a oțelului. Și avem deja un plan detaliat privind aceste lucruri. Ne menținem angajamentul pentru Galați”, a spus Gupta.

El a vorbit apoi despre modul în care Liberty va trece de la carbon la hidrogen, cu o „escală” prin gazul natural. „Pentru a produce oțel decarbonizat, nu este altă opțiune decât hidrogenul, dar povestea hidrogenului nu este o călătorie ușoară, pentru că avem nevoie de foarte multă energie verde, competitivă. Investim de asemenea în energie, avem proiecte și pentru Galați care sunt în progres și asta este cheia în a introduce hidrogenul. În privința producerii de energie, este același lucru ca la oțel, trebuie trecut de la combustibili fosili la hidrogen, dar înainte este o etapă intermediară, prin gaz natural, pentru că gazul natural este deja trei sferturi hidrogen. De aceea este o soluție foarte bună atât în producția de oțel, cât și de energie. Poate fi făcută fie 100 la sută pe gaz natural, poate fi 100 la sută hidrogen, sau poți face un mix din cele două.

Știți că anul trecut am anunțat planul nostru de a construi, cu Romgaz, o uzină de producere a energiei, bazată pe gaze naturale, dar același echipament va putea, într-o altă perspectivă, să folosească hidrogenul. Pe măsură ce hidrogenul va fi din ce în ce mai disponibil și din ce în ce mai competitiv în termeni de preț, hidrogenul poate lua locul gazului natural în aceste echipamente”, a continuat Gupta.

Patronul combinatului gălățean a mai spus că, dacă Liberty va crește producția, sigur va trebui să crească și numărul de angajați, peste cei 7.000 actuali, dar vor trebui aduși cât mai mulți tineri. „Media noastră de vârstă este ridicată și în câțiva ani, dacă nu aducem tineri, vom intra într-o criză”.

„Galațiul a fost construit pentru 9 milioane de tone de oțel pe an. Când am preluat eu, era sub 2 milioane. Acum ne îndreptăm către 3 milioane și avem planuri să ne ducem către 4-5 milioane de tone. Următoarele investiții vor avea ca scop eliminarea carbonului din producția noastră. Ambiția mea este ca Galațiul să fie primul din cadrul grupului care să fie total decarbonizat. Sunt angajat pentru Galați, sunt angajat pentru România, nu plecăm nicăieri”, a încheiat Sanjeev Gupta.

Fundația fondată de patronul Liberty Galați, lansată și în România

Sanjeev Gupta, președintele executiv al Alianței GFG, a lansat activitatea Fundației GFG în România. Evenimentul a avut loc, sâmbătă, 24 iulie 2021, pe platforma industrială a Combinatului Siderurgic Liberty Galați, parte a Grupului LIBERTY Steel - GFG.

Fundația GFG este o organizație caritabilă, fondată de Sanjeev Gupta și soția sa, Nicola, care a fost înregistrată în Marea Britanie în anul 2017. Doi ani mai târziu, activitatea fundației s-a extins și în Australia. Viziunea fondatorilor este de a dezvolta programe educaționale ce urmăresc să le ofere tinerilor o perspectivă asupra industriei prin experiențe din lumea reală, dezvoltându-le în același timp încrederea, comunicarea și abilitățile interpersonale.

Pentru a marca momentul de la Galați, 12 tineri au fost premiați pentru realizările lor remarcabile în educație și sport. De asemenea, altor patru elevi de la Colegiul Tehnic Energetic „Paul Dimo”, aflat în parteneriat cu Liberty, împreună cu șase studenți stagiari care s-au alăturat companiei în programul de internship, li s-au acordat distincții simbolice. Totodată, patru angajați au primit recunoaștere pentru contribuția și angajamentul lor în activități de voluntariat în beneficiul comunității locale. 

În România, fundația se va axa, în prima etapă, pe consolidarea unor programe educaționale de succes și pe activități comunitare deja existente la Galați și în localitățile învecinate, cum ar fi: Școala de Vară a Liberty Galați, aflată acum la a zecea ediție, sesiuni tematice, dar și vizite ale elevilor și studenților în sectoarele de producție ale combinatului.

Liberty Galați are legături strânse cu universitățile din Galați, București, Iași și Constanța și este în curs de creare a unei Academii GREENSTEEL cu Universitatea „Dunărea de Jos”.

Citit 5442 ori Ultima modificare Joi, 29 Iulie 2021 12:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.