Investiții de aproape 8,7 milioane de lei la Spitalul TBC din Galaţi

Investiții de aproape 8,7 milioane de lei la Spitalul TBC din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Vineri, 27 august, va avea loc o nouă ședință ordinară a Consiliului Județean (CJ) Galați, de această dată cu 16 puncte pe ordinea de zi.

Astfel, am remarcat necesitatea modificării unei mai vechi hotărâri a CJ, din anul 2017, privind aprobarea proiectului şi a cheltuielilor aferente pentru realizarea obiectivului de restaurare și amenajare a Muzeului "Casa Colecțiilor", fosta Farmacie Ținc, din Galați. În timpul execuţiei lucrărilor de restaurare, au fost constatate o serie de probleme ale elementelor de construcţie care nu au fost observate la momentul realizării documentaţiilor tehnice şi a căror rezolvare impune modificări ale soluţiilor tehnice stabilite prin proiect. Pe cale de consecință, se propune suplimentarea bugetului neeligibil al proiectului cu suma de 97.371,88 lei, pentru acoperirea cheltuielilor diverse şi neprevăzute şi a cheltuielilor cu dotările de natura obiectelor de inventar. În urma aprobării prezentei hotărâri, bugetul total al proiectului ar creşte de la 3.452.821,32 lei la 3.550.193,20 lei, din care 3.224.009,79 lei reprezintă sume eligibile (3.159.529,59 lei fonduri nerambursabile şi 64.480,20 lei cofinanţare) şi 326.183,41 lei sunt fonduri neeligibile, asigurate de la bugetul local al judeţului Galaţi.

În zona sanitară, au fost inițiate două proiecte de hotărâri privind indicatorii tehnico-economici şi documentația de avizare a lucrării de modernizare instalații electrice și realizare instalații de ventilare și de tratare a aerului cu presiune negativă, precum și a lucrărilor de montaj sisteme de detectare, semnalizare, avertizare incendii și de alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă, ambele investiții de la corpurile A și C ale Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) fiind în valoare totală de 8.695.460,61 lei, inclusiv TVA.

Nu în cele din urmă, se intenționează modificarea unei hotărâri a CJ din luna mai a acestui an privind proiectul de ”Creștere a capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase <Sf. Cuvioasa Parascheva> Galați și Spitalului Municipal <Anton Cincu> din Tecuci». În acest sens, prin aprobarea anexei privind lista echipamentelor și dotărilor propuse prin proiect, se ajunge la valoarea totală de 29.615.700,24 lei, respectiv, 6.129.330,73 euro, pentru cele două unități sanitare sprijinite în gestionarea crizei sanitare cauzate de pandemia de SARS-CoV-2.

În aceeași ședință ordinară a CJ, de la finele săptămânii, se propune constatarea încetării de drept, prin demisie, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier judeţean pentru Claudiu-Codrin Stoian (PSD), locul acestuia urmând a fi declarat vacant.

Aparatură medicală de trei milioane de lei

Recent, Consiliul Județean (CJ) Galați a finalizat procedurile de achiziție publică pentru dotarea noului Ambulatoriu de Specialitate de la Spitalul de Pneumoftiziologie (aflat în plin proces de modernizare și extindere) cu aparatură și mobilier medical. 

"Vechiul Ambulatoriu al Spitalului de Pneumoftiziologie a fost consolidat, reabilitat şi extins pe orizontală şi pe verticală. Noul spațiu este de patru ori mai mare și va avea circuite medicale separate pentru copii și adulți, în cadrul unei investiții cu fonduri europene de aproximativ 10 milioane de lei. O treime din această investiție a fost folosită pentru achiziționarea a zeci de echipamente medicale, inclusiv un computer tomograf modern dotat cu tehnologie de ultimă generație pentru reducerea dozelor de iradiere, analiza nodulilor pulmonari și reconstrucția 3D a diferitelor părți anatomice. De asemenea, a fost achiziționat și un aparat performant de radiologie post grafie și scopie, extrem de necesar pentru investigațiile pulmonare. Lucrările la noul ambulatoriu sunt avansate, astfel că echipamentele medicale achiziționate vor putea fi montate imediat ce vor fi aduse la Galați", a declarat Costel Fotea, președintele CJ.

Pe lângă computerul tomograf și instalația de roentgendiagnostic post grafie și scopie, au fost achiziționate aparate de oxigenoterapie, negatoscoape, nebulizatoare, defibrilatoare, spirometru portabil, electrocardiograf, ecograf doppler portabil, aparat automat de developat filme, aspirator de secreții, cântar cu taliometru, lămpi UV și mobilier medical necesar, toate în valoare de aproape trei milioane de lei.

Citit 2179 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 August 2021 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.