Munca la negru, protejată de indiferența gălățenilor. Controale, amenzi, dar și nepăsare

Munca la negru, protejată de indiferența gălățenilor. Controale, amenzi, dar și nepăsare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În primele șapte luni ale acestui an, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a depistat 37 de angajatori gălățeni care foloseau munca la negru, pentru 51 de angajați. Totalul amenzilor primite de aceștia a depășit 800.000 de lei, dar mulți dintre ei nu au părut să conștientizeze gravitatea fenomenului, ori din nepăsare, ori din frica de a nu-și pierde locul de muncă.

Acţiunile de control ale inspectorilor de muncă ce au ca obiectiv identificarea şi combaterea muncii nedeclarate se efectuează atât în cadrul activităţii curente, regăsindu-se ca obiectiv obligatoriu în peste 90% din numărul total de controale efectuate lunar, cât şi prin organizarea şi desfăşurarea de campanii naţionale sau locale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia, a muncii tinerilor şi copiilor.

La nivelul județului Galați, acțiunile pentru depistarea muncii nedeclarate au vizat patru aspecte. Primul l-a reprezentat "primirea la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă". Au fost depistate 32 de persoane, 25 de angajatori au fost sancționați, amenzile totale ridicându-se la 600.000 de lei.

Al doilea aspect, cel al "primirii la muncă a uneia sau mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității", s-a soldat cu zece persoane depistate, patru angajatori sancționați și cu amenzi totale de 160.000 de lei.

Al treilea aspect, al "primirii la muncă a unuia sau mai multor salariați în perioada în care aceștia au contractul individual suspendat", a fost ceva mai... ieftin: trei muncitori, doi angajatori și amenzi de 60.000 de lei.

Tot cu amenzi de 60.000 de lei s-au soldat și controalele care au constatat "primirea la muncă a unuia sau mai multor salariați în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial". Au fost depistați șase muncitori și au fost sancționați tot atâția angajatori.

"Identificarea muncii fără forme legale se loveşte de multe ori şi de zidul indiferenţei celor ce acceptă această formă de muncă. Raporturile de muncă ascunse, nedeclarate, neînregistrate, nedescoperite îngreunează foarte mult activitatea de control", afirmă reprezentanții ITM Galați.

Mecanismul actual de depistare a muncii fără forme legale se bazează și pe ceea ce declară persoanele ce desfăşoară activitate în fişa de identificare completată cu privire la semnarea sau nu a contractului individual de muncă. "În acţiunile de control, au fost situaţii în care persoanele care prestau activitate nu au conştientizat aspectele negative ale muncii nedeclarate şi nu au colaborat pentru efectuarea verificărilor. Astfel, unii au părăsit, din proprie iniţiativă sau la indicaţia patronului sau şefului direct, locurile de muncă şi zona controlată. Alții au refuzat să dea declaraţii scrise inspectorilor de muncă, iar alte persoane şi-au retras sau şi-au schimbat declaraţiile în faţa instanţei de judecată, în cadrul procesului intentat pentru anularea actului de sancţionare", mai spun reprezentanții ITM Galați.

La nivel național, în primele șapte luni ale acestui an, Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare de peste 51 milioane de lei pentru muncă nedeclarată, a desfășurat 40.000 de controale și a identificat peste 3.300 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată. Anul trecut, valoarea amenzilor aplicate în acest domeniu a fost de 101 milioane de lei.

Citit 4013 ori Ultima modificare Luni, 06 Septembrie 2021 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.