Orașul pericolelor publice. Mii de arbori uscați și doar două echipe de intervenţie pe teren
Foto: Marian Calestru

Orașul pericolelor publice. Mii de arbori uscați și doar două echipe de intervenţie pe teren
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Galațiul nu mai este de multă vreme "orașul teilor", ci mai degrabă al pericolelor publice la tot pasul. Dacă nu riscă să le cadă în cap vreo bucată de tencuială desprinsă dintr-o clădire neîngrijită, gălățenii se pot simți amenințați de arborii uscați, care se pot rupe sau prăbuși peste ei sau peste bunurile lor. Fie că vorbim despre artere intens circulate precum Domnească sau Oțelarilor, fie de interiorul cartierelor, Galațiul are mii de arbori uscați, fără a-i pune la socoteală pe cei ce trebuie toaletați. O recunoaște chiar directorul SC Gospodărire Urbană SRL, Dragoș Magearu, care afirmă că în fiecare zi două echipe intervin, la comanda Primăriei, tăind sau toaletând arbori.

În scurtă vreme, copacii uscați vor fi greu de deosebit de cei desfrunziți, iar pericolul pentru oameni și bunurile lor va crește. Un vânt puternic ar putea pune la pământ o sumedenie de arbori care așteaptă de luni sau chiar ani să fie toaletați sau tăiați. În fiecare zi, pe rețelele de socializare, gălățenii semnalează copaci uscați, putreziți sau crengi care amenință să se rupă. Sesizări vin și la redacția ziarului "Viața liberă", după ce au fost transmise către Primărie sau SC Gospodărire Urbană.

La capătul răbdării

"Domnule primar, vă rog frumos să aveți în vedere tăierea copacilor uscați din cartierul Mazepa, unde sunt foarte mulți. Prin această intervenție s-ar elimina pericolul de a se prăbuși peste oameni, mașini sau blocuri, în caz de furtună puternică. De asemenea, sunt și mulți arbori care ar trebui toaletați. Iar în locul arborilor tăiați, unde se poate, ar trebui plantați alți copaci, pentru ca Mazepa să își recapete frumusețea, aspectul îngrijit și plin de verdeață de odinioară", se arată într-o sesizare pe care un cetățean din acest cartier a adus-o la redacție, după ce a înregistrat-o și la Primărie.

"Bulevardul Dunărea din Galați, între copacii uscați și știrul pentru porci, înalt de un metru. Pe această cale, rog Primăria Galați să-mi răspundă când vor fi tăiați copacii uscați care sunt un adevărat pericol pentru copii și pentru posesorii de autoturisme, în cazul unei furtuni. De asemenea, vă rog să curățați scuarurile stradale unde știrul, care în mod normal este mâncare pentru porci, crește din belșug pe bulevardul Dunărea din Galați. Vă mulțumesc și vă rog să vă faceți treaba, fiindcă sunteți plătiți din taxele și impozitele locale ale contribuabilului gălățean. Vă doresc spor la muncă pe bulevardul Dunărea din Galați!", ne-a redirecționat un gălățean sesizarea transmisă către administrația locală.

Ce spune directorul Gospodărire Urbană

"În Galați sunt sute sau poate chiar mii de arbori uscați. Lucrăm în fiecare zi, de luni până vineri, cu două echipe care taie copacii uscați, bolnavi și face toaletări, în funcție de comenzile transmise de Primăria Galați. Ceea ce nu prea înțeleg cetățenii este că, pentru a putea interveni, ei trebuie să facă sesizare la Primărie în primul rând. Primăria, care este proprietarul domeniului public, ne lansează comanda de a tăia la o anumită adresă - cartier, bloc, scară - un anume copac sau mai mulți. Aceasta este procedura", ne-a declarat directorul SC Gospodărire Urbană SRL, Dragoș Magearu.

Problema este că, de-a lungul timpului, s-au adunat foarte multe comenzi punctuale: "Am peste 1.500 - 2.000 de comenzi date la adrese punctuale, dar am doar două echipe care lucrează. Prioritate au sesizările curente. În limita timpului disponibil, dacă sesizările curente au fost rezolvate, atunci se merge pe sesizări mai vechi de acum un an, doi, trei ani, în funcție de gravitate sau urgență. Există posibilitatea să fie o sesizare mai veche, dar care între timp a căpătat caracterul de urgență, în sensul că arborele uscat s-a înclinat, s-a dezrădăcinat, cade, există riscul să accidenteze pe cineva. Și intervenim cu prioritate acolo unde sunt semnalate urgențe", afirmă directorul Magearu.

Acesta ne-a dat asigurări că fiecare echipă are inginer silvic, care poate deosebi un copac uscat de unul desfrunzit și nu există riscul să se taie arborele care nu trebuie. În plus, directorul subliniază că fasonările și tăierile se recomandă a fi făcute atunci când copacii intră în repaos vegetativ.

Citit 3238 ori Ultima modificare Vineri, 10 Septembrie 2021 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.