Ceremonial sub noul drapel de luptă: pompierii gălățeni au marcat 173 de ani sub semnul reformei

Ceremonial sub noul drapel de luptă: pompierii gălățeni au marcat 173 de ani sub semnul reformei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ziua de 15 septembrie a fost prilej pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”General Eremia Grigorescu” să celebreze oficial Ziua Pompierilor din România, marcată pe 13 septembrie, sub însemnele unui nou drapel de luptă, cu dotări în curs de modernizare și cu speranța de mai bine în ceea ce privește revigorarea efectivului de cadre.

Sub însemnele noului drapel de luptă acordat unității de președintele României, Klaus Iohannis, reprezentanții ISU Galați au avut din nou ocazia, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, să își celebreze istoria și eroii. Unitatea gălățeană și-a deschis porțile pentru oficialități și public, pentru cei mari și cei mici, atrăgându-i într-un univers pe care s-au străduit, în ultimii ani, să și-l facă tot mai bun, în scopul protejării și apărării vieților omenești. 

Aniversare sub noul drapel

Ceremonialul Militar de prezentare a noului drapel de luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, început la ora 12,00, a încântat privirile tuturor celor prezenți datorită defilării detaşamentului de onoare compus din cadre ISU Galaţi şi onorul prezentat de Fanfara Centrului Cultural "Dunărea de Jos" Galaţi. Conform ISU Galați, fiecare drapel de luptă are elemente de identificare proprii, în cele patru colţuri ale flamurii sunt brodate cu fir aurit, cununi cu două ramuri de stejar simbol al curajului, iar pe placa ce susţine acvila cruciată şi pe inelul de pe hampă este inscripţionat numele unităţii. Pe aversul suportului acvilei este înscrisă deviza „Onoare şi patrie”, iar pe revers este inscripționată denumirea unităţii militare. Pe timp de pace, Drapelul se păstrează în condiţii speciale şi este scos din vitrina sigilată doar cu aprobarea comandantului unităţii militare şi doar la aniversarea anumitor evenimente importante ale ţării ori ale unităţii, fiind apărat de garda drapelului.

De la ”pregătitoare”, în mijlocul pompierilor

La ceremonial au participat reprezentanţi ai autorităților publice locale, dar și cei mai înfocați fani ai pompierilor, copiii. Micuții, elevi în grupa pregătitoare în cadrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” Galați, au venit dornici de a vedea atât ceremonia cât și autoutilitarele dotate, cu care pompierii au salvat mii de vieți. Care mai de care mai curioși și încântați de mașinile roșii pe care le aveau în faţa ochilor, în mulți dintre ei s-a născut dorința de a fi în viitor pompieri, cea mai auzită exclamație fiind „ Așa vreau și eu să fiu când mă fac mare!”, cu privirea ațintită la eroii care îi îndrumau. 

Dotări în curs de modernizare

Împlinirea a 173 de ani a găsit ISU Galați în situația de a avea puțin peste jumătate din logistica folosită la intervenții de nouă generație. În ultimii ani, dotările pe care pompierii de folosesc la stingerea incendiilor, la inundații sau la intervenția la dezastre au fost înlocuite în proporţii de 60 la sută. Printre echipamentele noi, de care pompierii aveau mare nevoie, și care au fost prezentate și publicului invitat miercuri la Ziua Porților Deschise, s-a numărat și autoscara pentru intervenții la înălțime, ultimul model din Europa, care poate ajunge până la 40 de metri și poate susține o greutate de 300 – 350 de kilograme. Doar această autospecială a costat 2,8 milioane de lei. Tot din tehnica nouă fac parte și camioanele pentru transport containere, acestea fiind dotate cu echipamente pentru orice fel de urgență extremă, un container echipat complet pentru intervenția la dezastre și un spital mobil care în situații critice, indiferent de locul în care se află, poate fi transformat în sală de operație. Alte zece autospeciale de mare capacitate, folosite la stingerea incendiilor și aflate în dotarea unității de peste două decenii, vor fi trase pe dreapta în curând, odată cu aducerea a zece mașini noi, cumpărate în baza unui proiect național. 

Citit 1940 ori Ultima modificare Vineri, 17 Septembrie 2021 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.