UPDATE. Cristian Gîscă, noul secretar general al Instituţiei Prefectului Galaţi

UPDATE. Cristian Gîscă, noul secretar general al Instituţiei Prefectului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Începând de joi, Instituţia Prefectului Galaţi are secretar general, pe Cristian Gîscă, numit în această funcţie de premierul Florin Cîţu. Trebuie spus că funcția de secretar general a existat în cadrul Prefecturii până la finele anului 2005 - când cei care ocupau aceste posturi au devenit subprefecţi - şi a fost reînfiinţată în ianuarie 2021, printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Codul Administrativ.

Prin Decizia prim-ministrului Florin Cîţu, publicată în Monitorul Oficial al României din 6 octombrie 2021, Cristian Gîscă a fost numit secretar general al Instituției Prefectului - Județul Galați: "Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Cristian Gîscă, inspector, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Serviciului soluționare contestații 1 - Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, exercită, cu caracter temporar, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Instituției Prefectului - Județul Galați, pentru o perioadă de 6 luni", se arată în documentul oficial.

Decizia are la bază adrese transmise de Ministerul Afacerilor Interne şi de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, dar şi propunerea formulată de Instituția Prefectului - Județul Galați.

Numirea lui Cristian Gîscă în această funcţie poate fi considerată o surpriză, deoarece politicianul a dispărut, de o bună bucată de vreme, din lumina reflectoarelor. Ultima sa funcţie publică a fost cea de preşedinte al organizaţiei municipale PNL Galaţi, din care a demisionat. Vă reamintim, pe scurt, ascensiunea politică a lui Cristian Gîscă.

De la PSD, la PNL

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", în iunie 2000, la nici 29 de ani, Cristian Gîscă depunea jurământul de consilier judeţean din partea PDSR, cum se numea atunci actualul PSD. În septembrie 2002, cu susţinerea preşedintelui Consiliului Judeţului la acea vreme, Dan Lilion Gogoncea, Gîscă devenea primul preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), interfaţă între societatea civilă şi Poliţie. Politicianul şi-a încheiat primul mandat de consilier judeţean în iunie 2004, iar în august 2004 a depus din nou jurământul de ales. Numai că nu şi-a dus la final acest al doilea mandat. În iunie 2005, aleşii judeţeni luau act de demisia "din motive personale" a lui Cristian Gîscă. Totodată se sfârşea şi preşedinţia lui la ATOP.

"Trebuie să fie un civil care are şcoala de poliţie şi care şi-a dat şi doctoratul", acesta era portretul pe care, în iunie 2008, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, i-l făcea viitorului director al Poliţiei Comunitare. Posesorul unui doctorat în ordine şi siguranţă publică obţinut la Academia Militară, Cristian Gîscă era numit, pe 10 iulie 2008, prin hotărârea Consiliului Local, în funcţia de director executiv la Poliţia Comunitară Galaţi. În 2011, Poliţia Comunitară a devenit Poliţia Locală, iar Cristian Gîscă a rămas la cârma ei până în mai 2013, dar primarul Marius Stan susţinea că l-a suspendat din funcţie încă din luna martie a aceluiaşi an.

În iulie 2015, Cristian Gîscă se regăsea, alături de Nicuşor Ciumacenco, pe lista celor opt liberali dintre care urma să fie ales candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Galaţi, listă anunţată de preşedintele partidului, Victor Paul Dobre. Cum a ajuns Gîscă de la PSD la PNL am aflat din declaraţiile făcute de politician la emisiunea "Deschide Lumea", de la Realitatea TV Galaţi-Brăila: "Nu am plecat de la PSD în urma unui conflict. La data intrării în vigoare a Legii Poliţiei Locale, în ianuarie 2011, toţi membrii Poliţiei Locale, prin statut, nu aveau voie să mai facă politică şi în acest fel mi-am dat demisia din PSD. Nu m-am mai gândit să revin, eu n-am fost vreun politician de vază, cu vreo funcţie înaltă în PSD! Nu mi-am dorit să revin, dar a fost o idee la momentul când s-a făcut noul PNL. Mentorii mei au fost Doruleţ Resmeriţă şi Nicuşor Ciumacenco".

La alegerile locale din iunie 2016, când Nicuşor Ciumacenco a pierdut (din nou) mandatul de primar, Cristian Gîscă a fost reprezentantul PNL în Biroul Electoral Municipal.

În mai 2017, Cristian Gîscă a devenit preşedintele interimar al organizaţiei municipale a PNL Galaţi, în locul senatorului George Stângă, ales preşedintele judeţenei PNL. În octombrie 2017, Cristian Gîscă a candidat de unul singur şi a fost ales, pentru patru ani, preşedintele municipalei liberale. N-a apucat cei patru ani de mandat, pentru că pe 18 iulie 2018 şi-a anunţat demisia. Motivul? În cadrul Biroului Politic Judeţean PNL avusese loc o analiză în urma căreia fuseseră exprimate o serie de nemulţumiri faţă de rezultatele organizaţiei sub conducerea lui.

Ce rol are secretarul general

Noul secretar general şi-a preluat atribuţiile de joi, 7 octombrie 2021, participând la primele şedinţe din cadrul Instituţiei Prefectului. Conform prevederilor legale, el se subordonează nemijlocit prefectului: "Secretarul general al Instituției Prefectului este absolvent de studii superioare juridice, administrative sau științe politice. Secretarul general asigură stabilitatea funcționării Instituției Prefectului, continuitatea conducerii și realizarea legăturilor funcționale între compartimentele instituției. Secretarul general sprijină activitatea prefectului în exercitarea atribuțiilor prevăzute la art. 255 și coordonează structura/ structurile de specialitate prin care se realizează aceste atribuții", prevede ordonanţa de urgenţă a cabinetului Cîţu prin care a fost reînfiinţată această funcţie.

Reamintim că ultimul secretar general al Prefecturii Galaţi a fost Aurica Luchiniuc, devenită ulterior subprefect al judeţului Galaţi.


Prin decizia premierului Florin Cîţu, publicată în Monitorul Oficial al României din 6 octombrie 2021, Cristian Gîscă a fost numit secretar general al Instituției Prefectului - Județul Galați. 

“Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Cristian Gîscă, inspector, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Serviciului soluționare contestații 1 - Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, exercită, cu caracter temporar, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Instituției Prefectului - Județul Galați, pentru o perioadă de 6 luni”, se arată în documentul oficial. Numirea este întemeiată oe adrese transmise de Ministerul Afacerilor Interne şi Agenția Națională a Funcționarilor Publici, dar şi pe propunerea formulată de Instituția Prefectului - Județul Galați.

Numirea lui Cristian Gîscă în această funcţie poate fi considerată o surpriză, deoarece politicianul a dispărut, de o bună bucată de vreme, din lumina reflectoarelor. Ultima sa funcţie publică a fost cea de preşedinte al organizaţiei municipale PNL Galaţi, din care a demisionat.

Vă reamintim, pe scurt, ascensiunea politică a lui Cristian Gîscă. Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", în iunie 2000, la nici 29 de ani, Cristian Gîscă depunea jurământul de consilier judeţean din partea PDSR, cum se numea atunci actualul PSD. În septembrie 2002, cu susţinerea preşedintelui Consiliului Judeţului la acea vreme, Dan Lilion Gogoncea, Gîscă devenea primul preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), interfaţă între societatea civilă şi Poliţie. Politicianul şi-a încheiat primul mandat de consilier judeţean în iunie 2004, iar în august 2004 a depus din nou jurământul de ales. Numai că nu şi-a dus la final acest al doilea mandat. În iunie 2005, aleşii judeţeni luau act de demisia "din motive personale" a lui Cristian Gîscă. Totodată se sfârşea şi preşedinţia lui la ATOP.

"Trebuie să fie un civil care are şcoala de poliţie şi care şi-a dat şi doctoratul", acesta era portretul pe care, în iunie 2008, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, i-l făcea viitorului director al Poliţiei Comunitare. Posesorul unui doctorat în ordine şi siguranţă publică obţinut la Academia Militară, Cristian Gîscă era numit, pe 10 iulie 2008, prin hotărârea Consiliului Local, în funcţia de director executiv la Poliţia Comunitară Galaţi. În 2011, Poliţia Comunitară a devenit Poliţia Locală, iar Cristian Gîscă a rămas la cârma ei până în mai 2013, dar primarul Marius Stan susţinea că l-a suspendat din funcţie încă din luna martie a aceluiaşi an. Acesta îi purta sâmbetele încă din septembrie 2012, când, în plină şedinţă extraordinară, afirma sec şi tare că Poliţia Locală "calcă apa".

În iulie 2015, Cristian Gîscă se regăsea, alături de Nicuşor Ciumacenco, pe lista celor opt liberali dintre care urma să fie ales candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Galaţi, listă anunţată de preşedintele partidului, Victor Paul Dobre. Cum a ajuns Gîscă de la PSD la PNL am aflat din declaraţiile făcute de politician la emisiunea "Deschide Lumea", de la Realitatea TV Galaţi Brăila: "Nu am plecat de la PSD în urma unui conflict. La data intrării în vigoare a Legii Poliţiei Locale, în ianuarie 2011, toţi membrii Poliţiei Locale, prin statut, nu aveau voie să mai facă politică şi în acest fel mi-am dat demisia din PSD. Nu m-am mai gândit să revin, eu n-am fost vreun politician de vază, cu vreo funcţie înaltă în PSD! Nu mi-am dorit să revin, dar a fost o idee la momentul când s-a făcut noul PNL. Mentorii mei au fost Doruleţ Resmeriţă şi Nicuşor Ciumacenco".

La alegerile locale din iunie 2016, când Nicuşor Ciumacenco a pierdut (din nou) mandatul de primar, Cristian Gîscă a fost reprezentantul PNL în Biroul Electoral Municipal!

În mai 2017, Cristian Gîscă a devenit preşedintele interimar al organizaţiei municipale a PNL Galaţi, în locul senatorului George Stângă, ales preşedintele judeţenei PNL. În octombrie 2017, Cristian Gîscă a candidat de unul singur şi fost ales, pentru patru ani, preşedintele municipalei liberale. N-a apucat cei patru ani de mandat, pentru că pe 18 iulie 2018 şi-a anunţat demisia. Motivul? În cadrul Biroului Politic Judeţean PNL avusese loc o analiză în urma căreia fuseseră exprimate o serie de nemulţumiri faţă de rezultatele organizaţiei sub conducerea lui.

Citit 7703 ori Ultima modificare Vineri, 08 Octombrie 2021 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.