Trei noi focare de COVID-19, în rândul pacienților și al cadrelor medicale, la Spitalul Județean
Foto: Marian Calestru

Trei noi focare de COVID-19, în rândul pacienților și al cadrelor medicale, la Spitalul Județean
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cel mai mare spital din județul Galați se confruntă cu noi focare de COVID-19. Printre cei infectați cu noul coronavirus se află și două cadre medicale, ambele nevaccinate. La nivel național, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a spus că ”România e acum în scenariul Italiei". Situația existentă în prezent în spitale confirmă, din păcate, spusele oficialului.

În ultimele trei săptămâni, Spitalul Județean de Urgență Galați s-a confruntat deja cu șase focare de COVID-19. S-a întâmplat acest lucru în ciuda testărilor riguroase prin care pacienții trec înainte de a fi internați. Cel mai adesea, bolnavii au prezentat primele simptome ale infecției la câteva zile după internare, când deja răspândiseră microbul și colegilor de salon. Sunt însă și cadre medicale care s-au îmbolnăvit în ultimele zile. După câteva luni de relativă normalitate, primul focar de COVID-19 din valul al patrulea al pandemiei a fost depistat la Spitalul Județean pe 20 septembrie, în secția Medicală II. Alte două focare au izbucnit, la începutul lui octombrie, la Gastroenterologie și la Medicală I.

În prezent, unitatea sanitară se confruntă cu alte trei cazuri colective de infecție cu virusul SARS-CoV-2. "Vorbim despre un focar de opt pacienți, în cadrul secției de Medicină Internă I, acest focar pornind de la doi pacienți testați pozitiv la 24 de ore de la internare. Al doilea focar, cu patru pacienți, a fost identificat în secția de Cardiologie. Aici, un pacient a fost depistat pozitiv COVID la opt zile de la internare. Al treilea focar este în secția de Neonatologie, afectate fiind trei cadre medicale (un medic și două asistente medicale - n.red.). Unul dintre cadrele medicale în cauză era vaccinat, două nu erau însă vaccinate. Două persoane au fost cu simptomatologie de la domiciliu, iar cea de-a treia a fost contact. O singură mămică a fost depistată pozitiv și a fost transferată, împreună cu bebelușul, la Spitalul de Pediatrie Galați. Acest caz nu are însă legătură cu focarul din secție, ci au fost simultane", a precizat dr. Violeta Șapira, din partea Spitalului Județean de Urgență Galați.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați desfășoară acum anchete epidemiologice în toate cele trei cazuri. "Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare în momentul actual (joi - n.r.), iar măsurile care au fost luate privesc izolarea contacților în spații special destinate, dezinfecția terminală a secțiilor, investigarea personalului nevaccinat sau care nu a trecut prin boală, precum și triajul epidemiologic al personalului", a explicat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a DSP Galați.

Citit 3721 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Octombrie 2021 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.