Strada Domnească, pietonală în weekend şi cu aspect retro | Se caută proiectanţi pentru a reface documentaţia (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Strada Domnească, pietonală în weekend şi cu aspect retro | Se caută proiectanţi pentru a reface documentaţia (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Pentru că îşi doreşte o arteră cu aspect retro, pietonală în weekend, cu piste pentru biciclete şi cu o alee a celebrităţilor în paviment, Primăria municipiului Galaţi caută proiectanţi care să actualizeze documentaţia de modernizare a străzii Domnească, pe tronsonul cuprins între Gamulea şi Gării. Mai mult, le cere proiectanţilor să analizeze realizarea unei străpungeri în zona Parfumul Teilor, pentru a realiza o legătură rutieră cu strada Nicolae Bălcescu. O legătură pe care locuitorii zonei o solicită şi despre care aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”.

Primăria municipiului Galaţi a lansat pe portalul propriu o achiziţie pentru servicii de proiectare, în faza actualizare documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul „Modernizare strada Domnească tronson strada Gamulea - strada Gării”. Valoarea estimată a contractului este de 50.000 de lei fără TVA, ofertele sunt aşteptate până pe 15 octombrie 2021, iar criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut”.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, în decembrie anul trecut consilierii locali au aprobat printr-o hotărâre indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv. Proiectul cuprindea realizarea lucrărilor care „să aducă zona centrală a orașului la un stil arhitectural urban contemporan”. Valoarea totală a investiţiei se ridica la 21.709.638 de lei.

Între timp, planurile Primăriei s-au schimbat şi în locul aspectului contemporan îşi doreşte o imagine retro. „Proiectul va fi elaborat de un arhitect atestat de Ministerul Culturii, care va susţine proiectul în cadrul Comisiei zonale a monumentelor istorice pentru avizare”, se precizează în caietul de sarcini.

Municipalitatea enumeră principalele lucrări care vor trebui să fie prevăzute în documentaţie.

Dacă pentru reabilitarea carosabilului va fi aplicată soluţia din documentaţia deja existentă, proiectanţii vor trebui să gândească „pietonalizarea pe perioada de weekend”, „montarea de bolazi pentru restricţionarea traficului (acţionaţi electric sau hidraulic) la toate intersecţiile”, dar şi „realizarea de piste de biciclete pe actualul traseu al benzii de întoarcere troleibuz”.

Primăria mai cere „reabilitarea sistemului de iluminat public inclusiv înlocuirea stâlpilor cu unii cu aspect retro. Se vor înlocui atât stâlpii existenţi pentru iluminatul stradal şi se vor monta stâlpi şi pentru iluminatul pietonal”, precizează expres oferind şi schiţa unui asemenea stâlp de iluminat. Mai mult subliniază că se vor monta instalaţii electrice separate pentru iluminatul festiv.

De asemenea, potrivit caietului de sarcini, „mobilierul urban, bănci, coşuri de gunoi, adăposturi de staţii vor avea tot aspect retro şi se vor încadra toate în aceeaşi linie de design”. Şi se mai cere ca elementele de mobilier urban şi capacele căminelor de vizitare să fie personalizate cu sigla „PMG” – Primăria municipiului Galaţi.

„Pavimentul trotuarelor va fi din granit de minimum şase centimetri. La capitolul pavimente se va prevedea realizarea unui ansamblu de tip «Aleea celebrităţilor (Walk of Fame)»”, solicită Primăria în caietul de sarcini.

Iar ultima prevedere expresă pentru proiectanţi este să analizeze realizarea unei străpungeri în zona Parfumul Teilor pentru a face legătura cu strada Nicolae Bălcescu. În acest fel, municipalitatea ar putea răspunde solicitării unei asociaţii de proprietari de a realiza o legătură rutieră directă între aleea aflată vizavi de sediul ziarului "Viața liberă" și strada Domnească. Doleanța oamenilor, justificată prin faptul că accesul ambulanțelor sau al pompierilor este foarte dificil în zona respectivă, a fost prezentată şi argumentată în ediţia din 2 iunie 2021 a cotidianului nostru.

Rămâne de văzut cine va pune în proiect toate pretenţiile Primăriei şi în cât timp ar putea fi ele transpuse în realitate.

Foto: Marian Calestru

Citit 8056 ori Ultima modificare Luni, 18 Octombrie 2021 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.