Ziaristul Grigore Lazarovici - membru fondator al cotidianului „Viaţa liberă” - s-a adăugat redacției din ceruri!

Ziaristul Grigore Lazarovici - membru fondator al cotidianului „Viaţa liberă” - s-a adăugat redacției din ceruri!
A încetat din viaţă Grigore Lazarovici, unul dintre fondatorii cotidianului "Viaţa liberă"
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Cu strângere de inimă, am aflat că ziaristul Grigore Lazarovici (1 februarie 1950 - 10 noiembrie 2021), fondator al cotidianului "Viața liberă" - Galați și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ani buni director adjunct al cotidianului gălățean, a trecut în lumea celor drepți, în seara zilei de miercuri, 10 noiembrie 2021, la Spitalul Județean "Sfântul Apostol Andrei" din Galați, unde medicii îl ajutau să lupte cu boala.

Grigore Mihalcu Lazarovici s-a născut la 1 februarie 1950, în comuna Zăvoaia, județul Brăila, într-o casă cu șapte copii, din care patru au supraviețuit.

Aplecat către studiu încă din fragedă copilărie, Grigore Lazarovici a absolvit cu nota 10 Facultatea de Ziaristică București, ceea ce i-a asigurat un loc la fostul cotidian "Viața nouă", secția Cultură.

"Corăbierul Navei Amiral - Viața liberă", regretatul Radu Macovei (1 martie 1943 - 24 septembrie 2020), l-a avut alături, încă din tinerețe, pe colegul și prietenul Grigore Lazarovici, "Grig", cum îi spunea, cu afecţiune. Au petrecut împreună 45 de ani în ale jurnalisticii de cotidian, după cum mărturisea chiar ziaristul Grigore Lazarovici, la despărțirea de ziaristul Radu Macovei, în 27 septembrie 2020. Grigore Lazarovici este unul dintre semnatarii "scrisorii celor zece ziariști", adresate fostului CC al PCR, înainte de evenimentele din decembrie 1989.

Tot "Grig" a fost primul chemat de Radu Macovei, în 22 decembrie 1989, să-i fie alături, pentru a tipări "un ziar anti-Ceaușescu". „L-am chemat pe Grigore Lazarovici în curte și, sub un pom, i-am spus următoarele: «Grigore, te hotărăști în douăzeci de minute. Va trebui să scoatem un ziar»...", reținem din mărturisirea ziaristului Radu Macovei, publicată și preluată în recentul volum "Mistuire pentru dăinuire - Radu Macovei".

Împreună, alături de colegii care i-au urmat şi de ucenicii pe care i-au "ales" și format, au scris istoria clipei și au relatat-o zi de zi, lună de lună, an cu an, aproape un sfert de secol.

Grigore Lazarovici este, deopotrivă, unul dintre fondatorii ziarului "Viața liberă" - Galați, primul cotidian din România postdecembristă, căruia i-a fost director adjunct o lungă perioadă de timp; este fondatorul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al filialei Galați - UZPR, în ultimii ani fiind secretarul acesteia.

Succesul cotidianului "Viața liberă" i se datorează, în mare parte, pentru grija cu care cântărea fiecare investiție, fiecare demers economic, misiunea de a aduce cotidianul "Viața liberă" în linia întâi și de a-l menţine acolo nefiind niciodată una uşoară.

După ce a plecat de la cotidian, în vara lui 2011, și-a continuat activitatea din postura de dascăl, dându-și doctoratul și învăţându-i meserie pe studenții la Jurnalism de la Universitatea "Dunărea de Jos" - Galați, în calitate de lector universitar.

Ziaristul Grigore Lazarovici a fost foarte bine ancorat în realitatea cotidiană. Între altele, a susținut multe dintre proiectele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, între primele fiind tipărirea revistei "Călăuză ortodoxă". A avut câteva mandate ca deputat eparhial, fiind un susținător al faptului cultural-spiritual de la Dunărea de Jos și nu numai.

Pentru implicarea în viața Bisericii de la Dunărea de Jos, a primit distincția "Crucea Patriarhală" din partea blândului Patriarh Teoctist și "Vrednicia Andreiană" din partea Înalt Prea Sfințitului Părinte Casian. A fost, timp de trei decenii, membru al comitetului de redacție al periodicului "Călăuză ortodoxă", în calitate de vicepreședinte.

Pentru eforturile sale în slujba ziaristicii de la Dunărea de Jos, Grigore Lazarovici a fost premiat, cu "Ordinul ziariștilor clasa I", (2011), de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Miercuri, 10 noiembrie 2021, la ceas de lumină lină, Grigore Lazarovici s-a alăturat redacției din ceruri, de-a dreapta regretatului Radu Macovei, așa cum s-a aflat o viață întreagă; va redacta cronici social-culturale, alături de ziarista Mariana Iliescu, de discreta Silvia Mihalcea, de domnii Dimofte Bourceanu, Ion Cenușă, Ioan Palamiuc şi alţi colegi, atât din redacţia, cât şi din tipografia "Vieţii libere", care nu mai sunt printre noi.

Ziaristul Grigore Lazarovici se înscrie în rândul cronicarilor de cotidian care au slujit cu devotament comunitatea gălățeană, fiind un om al echilibrului, al dialogului și al comunicării, completat de calitățile de excepție ale vistiernicului primului cotidian din România postdecembristă, mereu ancorat în realitatea imediată.

O lacrimă, o floare și aceste cuvinte de recunoștință, Sire!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Cei care doresc să-i aducă un omagiu sunt așteptați la Biserica "Sfânta Cruce" din Galați (strada General Dragalina nr. 3, lângă LIDL-IFR), unde, sâmbătă, de la ora 13,00, va avea loc slujba de înmormântare, după care convoiul funerar va porni către Cimitirul "Eternitatea".
Citit 13025 ori Ultima modificare Marți, 06 Iunie 2023 07:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.