O nouă grevă spontană ar putea afecta transportul public. Nemulțumirile dau din nou în clocot la Transurb

O nouă grevă spontană ar putea afecta transportul public. Nemulțumirile dau din nou în clocot la Transurb
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Peste o sută de salariați ai SC Transurb SA au venit din timpul lor liber vineri, în curtea instituției, pentru a-i cere explicații directorului general Dorian Dumitru. Oamenii sunt revoltați că majorarea obţinută în urma protestului spontan din 5 noiembrie 2021 - când transportul public a fost paralizat până la prânz - nu mai este acceptată și amenință cu o nouă grevă.

"Nu a fost un protest. A fost o întâlnire cu salariații (în jur de o sută de persoane), pentru clarificarea unor aspecte cu privire la punerea în aplicare a celor stabilite prin protocolul din data de 5 noiembrie 2021", ne-a declarat Dorian Dumitru, directorul general al Transurb.

Situația este, însă, departe a se fi dezamorsat, după cum am aflat de la George Preda, liderul Sindicatului Şoferilor Liberi din Transurb. Acesta a reamintit că, în urma protestului din 5 noiembrie, s-a semnat un protocol prin care directorul a acceptat indexarea cu rata inflației. Conform calculelor, suma se ridica la 155 de lei, ofertă acceptată de salariați, dar și de reprezentantul Primăriei la negociere și mediere, directorul Vergiliu Vals.

"Când să facem actul adițional la contractul de muncă, dl director a spus că nu e de acord și a venit cu o propunere de indexare cu doar 92 de lei, care în urma impozitelor se va diminua. Pentru că nu am ajuns la un acord, iar mesajele colegilor au fost «oprim lucrul!», astăzi au venit salariații din timpul lor liber pentru a discuta. Am purtat aceleași discuții fără niciun viitor. Domnul director a rămas pe poziție cu cei 92 de lei", ne-a relatat liderul sindical.

În plus, a apărut o propunere de modificare a contractului colectiv care îi avantajează doar pe cei cu salarii mari. Dacă până acum fondul de salarii lunar se indexa cu rata inflației și genera o sumă care se împărțea la toți salariații, pentru anul viitor conducerea Transurb vrea ca salariul tarifar al fiecărui salariat să fie indexat cu rata inflației. "6 la sută cât se prefigurează rata inflației anul viitor, aplicată la un salariu de 10.000 de lei înseamnă 600 de lei. Dar nu și pentru mecanicul sau controlorul cu salariu de 2.600 de lei! Practic, sunt avantajați directorii, șefii de secție și șefii de servicii, vreo șase - șapte persoane", afirmă liderul sindical.

Nu mai puțin grav este că plata salariilor pe luna decembrie este incertă, din cauza bugetului insuficient al societății.

"Pe fondul acestor probleme, conform informațiilor noastre, acum o lună și jumătate a fost mărit salariul directorului general. Nu știm sumele, chiar dacă legislația obligă directorul să își facă public salariul tarifar", acuză salariații.

Nemulțumiți, angajații afirmă că, dacă nu era vorba despre sporul de care beneficiază cei care lucrează în weekend, ar fi oprit lucrul. De luni, însă, nu sunt excluse proteste care să afecteze activitatea de transport.

Citit 6945 ori Ultima modificare Luni, 22 Noiembrie 2021 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.