Performanţă în premieră reuşită de un elev gălăţean. De două ori premiul I la un concurs foarte dificil

Performanţă în premieră reuşită de un elev gălăţean. De două ori premiul I la un concurs foarte dificil
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

Vlad Radu, elev la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", a obţinut Premiul I la Concursul Naţional de Chimie "C. D. Neniţescu" organizat de Universitatea Politehnică din Bucureşti. Medaliat de-a lungul timpului la foarte multe concursuri şi olimpiade, Vlad Radu primeşte pentru a doua oară Premiul I la acest concurs, performanţă neegalată de niciun elev gălăţean până în prezent. "C. D. Neniţescu" este o competiţie foarte dificilă, la care concurenţii au de rezolvat probleme care să-i pună în realitatea muncii de cercetare sau de producţie în chimie.

"Este singurul elev gălăţean care a reuşit o asemenea performanţă, cu două premii I. Un singur premiu I a mai fost obţinut, în urmă cu ceva ani, de Robert Râclea, dar el nu era elevul meu. Este un premiu pe care l-am aşteptat 27 de ani, de când s-a înfiinţat concursul, până în 2019, când Vlad mi-a făcut bucuria de a reuşi să-l obţină. Este o performanţă uriaşă cel de-al doilea Premiu I, care încununează şi cariera sa de elev strălucit, dar dă şi sens muncii mele de peste 40 de ani la catedră", ne-a spus profesoara Ruxandra Şerban.

Deşi distincţia vine după multe ore de muncă în echipă, Ruxandra Şerban recunoaşte că Vlad n-ar fi reuşit să ajungă la acest nivel atât de înalt, dacă nu ar fi fost profesoara Monica Necula, de la Şcoala Nr. 29, care i-a pus bazele chimiei, şi dacă nu ar fi profesorii care predau la clasa lui, pentru că elevul are şi cunoştinţe temeinice de matematică şi fizică, fără de care nu s-ar fi descurcat.

Un concurs fascinant

Vlad Ştefănuţ Radu a participat anul acesta pentru a patra oară la Concursul "Neniţescu". În clasa a IX-a nu a obţinut niciun premiu, dar s-a clasat pe locul al cincilea pe ţară. Se dau doar trei premii şi o singură menţiune. Cel care rămâne pe locul al cincilea nu primeşte nimic. Decât mândria că a ajuns în finală. În clasa a X-a a obţinut primul Premiu I, iar anul trecut, în clasa a XI-a, a primit Premiul al III-lea. "Sunt foarte bucuros că am reuşit să termin seria de participări cu un Premiu I la acest concurs care m-a fascinat din clasa a IX-a prin dificultatea subiectelor şi prin faptul că e o provocare fiecare participare. În plus, am reuşit să primesc câte un premiu la fiecare dintre cele trei secţiuni ale concursului: chimie anorganică, chimie organică şi chimie fizică", spune Vlad.

Anul trecut s-a schimbat şi structura concursului, din cauza pandemiei. Dacă, iniţial, el avea o probă practică şi una teoretică, acum a rămas doar proba teoretică, deoarece competiţia se susţine online. "Dacă înainte proba teoretică avea şapte probleme de rezolvat în trei ore, acum au fost zece probleme tot în aceeaşi perioadă de timp şi a fost destul de greu să le rezolvi fără greşeală", mai punctează olimpicul.

El mi-a explicat de ce este atât de important un premiu obţinut la "Neniţescu". "Sunt subiecte foarte grele, de nivelul celor care se dau la barajele olimpiadei pentru selecţia în lotul care reprezintă România la fazele internaţionale ale competiţiei. În plus, sunt cerinţe prin care nu ţi se solicită doar cunoştinţele învăţate, ci şi capacitatea de a le lega de realitate. Lucruri simple, din viaţa de zi cu zi, despre care niciodată nu ţi-ai pus problema că ar avea în spate ceva legat de chimie, ceea ce le face complicat de rezolvat în cadrul concursului", povesteşte olimpicul.

Anul trecut, Vlad Radu chiar a reuşit să se califice şi în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Chimie, dar la baraj s-a clasat pe locul al şaselea şi se califică doar primii patru. Anul acesta se pregăteşte intens, pentru că-şi doreşte să-şi atingă visul: participarea la faza internaţională şi, de ce nu, o medalie. 

Fiind în clasa a XII-a, trebuie să se gândească şi la viitorul său, pe care, normal, îl vede sub semnul Chimiei. A aplicat la mai multe facultăţi din străinătate. Mai are de trimis aplicaţii. Nu exclude nici posibilitatea de a rămâne în ţară. Încă nu s-a decis, dar va alege ce e mai bun pentru el la momentul oportun.

Citit 8886 ori Ultima modificare Joi, 16 Decembrie 2021 08:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.