Modernizarea promenadei de la P-uri s-a scumpit

Modernizarea promenadei de la P-uri s-a scumpit
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Modernizarea aleii pietonale cuprinse între strada Navelor şi Parc Elice reprezintă una dintre investiţiile care ar trebui să înceapă în 2022, contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor fiind atribuit încă din martie 2021 Asocierii Tancrad (lider) - ATU Consulting – Lemacons. La ultima şedinţă ordinară din decembrie anul trecut, aleşii locali au fost de acord cu modificarea costurilor acestei ample lucrări, de la 13.832.224,739 de lei cu TVA, cât era valoarea iniţială, la 14.230.729 de lei.

„Un stil arhitectural urban contemporan” îşi doreşte Primăria municipiului Galaţi pentru aleea de la P-uri. Valoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor se ridica, în martie anul trecut, la 11.147.797 de lei fără TVA, în condiţiile în care valoarea estimativă a licitaţiei fusese de 11.148.912 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire, „preţul cel mai scăzut”. Potrivit documentelor prezentate consilierilor locali, în vederea obținerii autorizației de construire, conform certificatului de urbanism, Primăria Galați a solicitat avizul de amplasament de la SDEE Galați.

„În urma analizării documentației, s-a condiționat realizarea lucrărilor de elaborarea unui studiu de coexistență pentru eliberarea amplasamentului. În urma procedurii de achiziție s-a realizat studiul de coexistență, prin care s-au stabilit atât lucrările necesare condițiilor de coexistență cu rețelele electrice existente, cât și valoarea estimată a acestora, care majorează valoarea proiectului.

Drept urmare, proiectantul a actualizat devizul generat în concordanță cu oferta câștigătoare în urma procedurii de atribuire a contractului de proiectare și a studiului de coexistență”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii.

Astfel, valoarea investiției a ajuns la 14.230.729 de lei, în condiţiile în care proiectul era estimat, iniţial, la 13.832.224 de lei cu TVA.

Ce se va realiza

"Aleea de la P-uri va căpăta un aspect nou, va avea o arhitectură modernă și am încredere că va deveni unul dintre locurile de promenadă cu care gălățenii se vor mândri.

Prin acest proiect ne dorim reamenajarea completă a aleii, a spațiilor verzi, plantări de arbori, realizarea de fântâni arteziene, paviment cu jeturi de apă și amenajarea unui curs de apă. Aleea va avea mobilier urban modern, sistem de drenare a apelor pluviale, precum și un sistem de iluminat decorativ și arhitectural", declara într-o postare pe pagina sa publică de Facebook primarul Ionuţ Pucheanu.

Conform viziunii aprobate de aleşii locali, promenada de la P-uri ar urma să fie împărţită în trei zone: două pietonale şi o plaza. Pe lângă fântâni arteziene, bazine decorative, reamenajarea peisagistică a zonelor verzi, pavimente de granit, amplasarea unor plăci comemorative, a unor bolovani decorativi de calcar şi a unor pereţi care să spună istoria oraşului, intervenţiile impun schimbarea cotelor pietonalei, cu scări şi rampe continue pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Sistemul de iluminat pietonal şi arhitectural va face în aşa fel încât întreaga zonă să rămână "vie şi atractivă şi în timpul nopţii".

În cifre, suprafața care ar urma să fie amenajată este de 23.242 mp. Spaţiile verzi înseamnă 6.079 mp, pavimente din granit pentru promenadă - 7.186 mp, zidurile de sprijin - 152 mp, bazinul (sursă de apă) - 36 mp, bazinele de apă de pe promenadă - 132 mp.

Conform contractului sunt prevăzute 18 luni pentru proiectare și execuția lucrărilor. Rămâne de văzut când se va deschide şantierul şi când se va închide, dar mai ales dacă vor fi necesare lucrări suplimentare.

 

Citit 5282 ori Ultima modificare Marți, 11 Ianuarie 2022 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.