Speranțe pentru un capăt de stradă ce n-a văzut asfaltul. Lucrări de 335.000 de lei (FOTO)
Foto: Anca Spânu

Speranțe pentru un capăt de stradă ce n-a văzut asfaltul. Lucrări de 335.000 de lei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Înecate în praf sau în noroi, în funcţie de vreme, strada Frunzei, porţiunea cuprinsă între numerele 78 şi 96, şi strada Prisaca n-au cunoscut până acum asfaltul, deşi gălăţenii care locuiesc în această zonă cer cu insistență, încă din anul 2010, să intre şi ei în rândul lumii civilizate. Vestea bună este că Primăria Galaţi derulează o achiziţie publică, în valoare estimată de 335.000 de lei fără TVA pentru "Reparații curente strada Frunzei nr. 78 - 96". Strada Prisaca mai aşteaptă…

"Pentru această porţiune de stradă avem solicitări de asfaltare, înregistrate la registratura municipiului Galaţi, încă din anul 2010, cu reveniri anuale, iar răspunsul reprezentanților Primăriei Galaţi este că zona se afla în atenţia acestora! De asemenea, impozitele plătite de proprietari sunt pentru zona II de impozitare - adică, DA, pentru utilităţi şi stradă asfaltată. <<Mulţumim>> reprezentanţilor Primăriei Galaţi pentru toată această indiferenţă manifestată..." era comentariul scris cu obidă de gălăţeanul Covrig Nicolae, la articolul "O parte din strada Frunzei a rămas neasfaltată", publicat în ediţia din 28 februarie 2022 a ziarului Viaţa liberă".

Iată cum arată realitatea la faţa locului.

"Când plouă, nu mai vezi gropile şi e riscant"

Sâmbătă, 9 aprilie, trecut de ora 15,00. Cald și vânt din ce în ce mai puternic. Pe strada Frunzei din Țiglina III, între numerele 78 și 96, te întâmpină un nor de praf și lătratul câinilor, unii, rezidenți ai străzii, dacă pot fi numiți așa, alții, locuitori de rasă ai curților cochete și îngrijite de pe partea dreaptă. Dacă vă vine greu să identificați zona, să știți că nimănui nu îi este mai ușor. Această bucățică din strada Frunzei, situată în spatele stației de tramvai de la Flora, precum și strada Prisaca, de doar circa 100 de metri lungime, au fost uitate până acum la modernizări.

Potrivit riveranilor, care au ieșit sâmbătă în număr mare la porți să vadă cine le-a stârnit câinii, fac demersuri pentru asfaltare de 30 de ani, dar în zadar. La reabilitarea străzilor Frunzei și Gheorghe Asachi (pe unde trece tramvaiul), această bucată a fost uitată și arată acum mai rău decât ulița unui cătun. În capătul dinspre Prelungirea Brăilei, agenții economici din clădirile limitrofe au turnat asfalt, cât pentru a-şi parca mașinile, iar uneori și locuitorii de pe stradă le lasă tot acolo.

"Când plouă, nu mai vezi gropile şi e riscant. În plus, diferenţa de nivel între zona cu asfalt şi restul e atât de mare, încât rişti să loveşti scutul şi să rămâi agăţat", ne-a povestit o doamnă din casa de pe colţul cu strada Prisaca. Este evident, din felul în care îşi îngrijesc şi casele, şi curţile, că gălăţenii de aici sunt gospodari şi iubitori de frumos. Cel mai probabil, sunt şi la zi cu plata impozitelor şi taxelor, investind bani frumoşi într-o casă pe pământ, cu un pic de curte şi grădină. Tot ce-și doresc este să se asfalteze şi strada lor.

Speranțe în nori de praf

Pentru execuție lucrări de reparații curente strada Frunzei nr. 78 - 96, Primăria Galaţi a lansat o achiziţie publică în valoare estimată de 335.000 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire "preţul cel mai scăzut" va fi aplicat doar ofertelor declarate conforme.

Iată cum argumentează autorităţile necesitatea acestor intervenţii: "Având în vedere starea actuală a carosabilului şi degradările evolutive, este necesară executarea lucrărilor în vederea aducerii străzii la o stare normală de exploatare care să asigure siguranţa şi confortul".

Conform caietului de sarcini, lucrările de reparaţii curente constau în: "înlocuirea integrală a bordurilor mari uzate şi degradate, aducerea la cotă a căminelor de vizitare, executarea de guri de scurgere noi, repararea trotuarului - 225 mp - şi a carosabilului - 970 mp". Intervenţia va începe după semnarea contractului şi se va finaliza în termen de 60 de zile de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor de execuţie. "Antreprenorul are obligaţia de a executa şi finaliza lucrările precum şi de a remedia viciile ascunse", se precizează în caietul de sarcini.

Rămâne de văzut cât de repede vor fi transpuse aceste cerinţe în realitate.

Foto: Anca Spânu

Citit 3539 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2022 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.