Economia Galațiului, în așteptarea unei tranziții juste. Întârziere specific românească
Foto: Marian Calestru

Economia Galațiului, în așteptarea unei tranziții juste. Întârziere specific românească
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Combinatul Siderurgic Liberty Galați ar putea fi unul dintre marii câștigători ai finanțărilor de aproximativ 2,2 miliarde de euro acordate prin Fondul pentru Tranziție Justă, de care vor beneficia șase județe din România, printre care și Galațiul. Însă...

Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă este în întârziere, a confirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru, vineri, la Galați. "Minimum doi ani", a completat primarul Ionuț Pucheanu.

Președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, a dat mai multe detalii. "A început în ianuarie 2021, este un plan în valoare de 2,1 miliarde de euro, pe care Consiliul Județean Galați îl derulează împreună cu celelalte cinci CJ-uri. S-au făcut consultări cu agenții economici, planul a fost prezentat Comisiei Europene, care l-a acceptat, iar în momentul de față este în dezbatere publică. Combinatul este unul dintre cei mai mari beneficiari și ne dorim să ia suma cea mai mare. Echipa tehnică de la Combinat a lucrat și lucrează intens în acești doi ani, cu specialiștii din cadrul CJ și cu cei din Ministerul Fondurilor Europene, astfel încât să poată depune proiecte pentru a accesa fonduri pe pilonul I. Așa cum știți, Planul pentru Tranziție Justă are trei piloni, iar pilonul I înseamnă grant de până la 60 la sută și 40 la sută cofinanțare. Nu este o întârziere foarte mare, dar au trebuit parcurși toți pașii, au trebuit consultați toți agenții economici mari din cele șase județe (Mureș, Prahova, Dolj, Gorj, Hunedoara și Galați)", a spus Costel Fotea.

"Am promisiunea ministrului Boloș că vom lucra împreună la acest proiect, pentru a recupera din timpul pierdut și pentru a veni cu aceste fonduri cât mai repede posibil", a completat și ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Poluare, sărăcie, șomaj, salarii mici, tehnologii modeste...

Am selectat câteva dintre motivele pentru care Galațiul a fost inclus printre județele care vor beneficia de aceste fonduri, din documentul pus în dezbatere publică. "Județul Galați este centrul producției de oțel din România, o industrie angajată într-un proces de reducere graduală a emisiilor de CO2. Combinatul siderurgic de la Galați a emis în anul 2020 întregul volum de 3,89 milioane tone CO2 emisii ETS verificate la nivelul județului, reprezentând un procent de 12,21% din totalul emisiilor CO2 la nivel național. Transformarea procesului tehnologic va fi realizată în intervalul 2023-2025 și va permite evitarea în medie, între 2025 și 2035, a unui volum de emisii de 4,88 milioane tone CO2/an.

Transformarea producției de oțel este un demers care va fi realizat într-un context în care în ultimii zece ani evoluțiile tehnologice și condițiile de piață au determinat un declin al gradului de ocupare în industria metalurgică a județului. Astfel, numărul de angajați a scăzut cu mai mult de 36% din 2010 și până astăzi.

Populația rezidentă a fost în 2019 de 499.650 de locuitori. Teritoriul a prezentat o tendință accentuată de scădere, de 6,5%, în perioada 2012-2020, a populației globale, în vreme ce tendința de scădere a populației de vârstă activă a fost în aceeași perioadă de 10,5%.

În perioada 2010-2020, salariul mediu net a fost, în fiecare an, sub media națională cu aproximativ 11%, dar tendința de scădere este clară. Între 2016 și 2020, diferența față de media națională a fost de -14%.

Teritoriul înregistrează o rată a sărăciei energetice de 55% în timpul iernii și de 40% raportat la întregul an.

În decembrie 2021, la nivelul teritoriului erau înregistrați 10.626 de șomeri, dintre care 4.681 de femei. Rata șomajului a fost de 5,65% în decembrie 2021, aproape dublă față de media națională de 2,69%".

În ceea ce privește economia Galațiului, raportul citat mai menționează ponderea mare a forței de muncă expuse în industrie și nivelul tehnologic modest al producției de bunuri și servicii, concentrarea de industrii mari consumatoare de energie și nivelul ridicat de poluare a aerului, precum și insuficienta dezvoltare a capacităților de producție de energie regenerabilă față de potențial.

Citit 4321 ori Ultima modificare Marți, 10 Mai 2022 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.