Epopeea încă unui tei din Galați care a murit

Epopeea încă unui tei din Galați care a murit
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Ieri, până în prânz, am primit un apel telefonic de la un gălățean care locuiește în zona centrală a orașului, supărat că iar se taie teii, mai exact doi, din proximitatea unui case de pe strada Gamulea, aproape de intersecția cu Domnească, în zona Blocului Select. 

Văzând, la prima oră, pe când ieșise la plimbare cu câinele, cum niște angajați ai unei firme private se pregăteau să taie doi tei, acesta a contactat autoritățile, respectiv Garda de Mediu, al cărei sediu se află în apropiere. Două angajate ale instituției, cărora gălățeanul le mulțumește pentru interesul acordat situației, au stat câteva ore bune de pază pe lângă teii cu pricina. Între timp, a venit în inspecție și cineva de la Primărie. În final, au primit un telefon de la șefii dumnealor și au plecat, spunându-i gălățeanului că există documente legale pentru tăierea cu pricina și nu au ce face. 

Evident, la rândul nostru, am verificat cum stau lucrurile, întrebând toate instituțiile implicate cu ce a greșit copacul, de este sacrificat. 

„Am constatat că exista avizul eliberat de Agenția pentru Protecția Mediului Galați. Conform art.12 din Legea 24, arborii sănătoși de pe domeniul public pot fi tăiați doar cu avizul APM”, ne-au spus reprezentanții Gărzii de Mediu. 

Evident, ne-am adresat insituției care a emis documentul, de unde am aflat că „APM Galați emite avize de tăiere a arborilor sănătoși numai după o decizie în acest sens a Primăriei. În documentele care ni s-au prezentat se menționa că arborele este foarte aproape de clădire, că afectează structura acesteia și trotuarul”. 

La rândul ei, Primăria Galați ne-a asigurat că nu există altă soluție, fiindcă teiul - doar unul, nu doi - amenință clădirea, fiind foarte aproape de aceasta.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că este vorba despre un singur copac, care prezintă risc de cădere, având în vedere că există aviz favorabil de tăiere emis pe data de 26.05.2022 de către Agenția de Mediu Galați. Acel copac se află foarte aproape de un imobil (la mai puțin de 2 metri), iar în acest context conform prevederilor Codului civil, proprietarul unui imobil poate solicita tăierea arborelui, din cauza pericolului potențial. Prin urmare, copacul se va tăia mâine. Subliniem în context că vom continua plantările de arbori în oraș pentru un mediu sănătos”, ne-a transmis, la solicitarea noastră, Primăria municipiului Galați. 

Dincolo de faptul că dispare un arbore, pentru tăierea căruia înțelegem că există documentele necesare, câteva întrebări tot apar: de ce nu aveau tăietorii de copaci o copie a documentului respectiv, de ce aveau în plan, ieri dimineață la prima oră, să taie doi copaci, care până la urmă s-au transformat într-unul, și acela lăsat pe astăzi și, mai ales, de ce nu comunică între ele instituțiile care trebuie să protejeze mediul? Cerem prea mult, dacă spunem că este rezonabil ca Garda de Mediu să poată verifica în timp real, într-o bază de date, dacă există autorizație emisă de Agenția de Mediu pentru orice activitate de acest gen?

Citit 4404 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iunie 2022 23:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.