La ani-lumină de o colectare civilizată a deșeurilor județene. Zeci de amenzi şi avertismente

La ani-lumină de o colectare civilizată a deșeurilor județene. Zeci de amenzi şi avertismente
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În anul 2021, Comisariatul Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a efectuat controale privind salubrizarea localităților în toate UAT-urile din județ și la operatorii de salubritate, ai stațiilor de sortare, compostare și tratare mecano-biologică și la cei ai depozitelor de deșeuri.

În urma verificărilor, au fost constatate neconformități în colectarea separată a deșeurilor reciclabile, având în vedere că, în general, nu se pun la dispoziție recipiente de colectare separată în comunele Poiana, Independența, Scânteiești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Gohor, Berești-Meria, Ivești, Movileni, Barcea, Braniștea, Smârdan, Schela, Piscu, Grivița, Tudor Vladimirescu, Liești, în municipiul Tecuci, precum și în orașul Târgu Bujor. Pentru această neconformitate, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, constând în 19 amenzi, în valoare de 230.000 de lei, și șase avertismente.

În ceea ce privește depozitarea deșeurilor de diverse categorii pe amplasamente neautorizate, au fost întâlnite probleme la Vânători, Drăgănești, Brăhășești, Măstăcani, Cudalbi, Independența, Rediu, Pechea, Cosmești, Piscu și Nicorești. Comisariatul Județean Galați a aplicat 11 sancțiuni contravenționale, constând în nouă amenzi, în valoare de 220.000 de lei, și două avertismente.

În plus, au fost identificate amplasamente cu deșeuri abandonate și depozitate ilegal în 59 de locuri, pe o suprafață de circa 83.468 metri pătrați, mai ales în comunele Pechea, Brăhășești, Drăgănești, Măstăcani, Piscu, Vânători și Matca, neconformitate pentru care au fost aplicate nouă avertismente. Totodată, avându-se în vedere că nu au fost respectate măsurile dispuse de comisarii GNM cu privire la salubrizarea terenurilor pe care s-au constatat depozitări ilegale de deșeuri, au fost aplicate amenzi în valoare de 100.000 de lei la Ghidigeni și Cudalbi.

În total, în urma controlului tematic privind salubrizarea comunelor, Comisariatul Județean Galați a aplicat 73 de sancțiuni contravenționale, din care 36 de amenzi, în valoare de 810.000 de lei, și 37 de avertismente.

În anul 2022, controlul privind starea de salubrizare dispus de Garda Națională de Mediu, începând cu data de 15 martie, este, în prezent, în derulare.

Au fost efectuate 15 controale, din care 11 în UAT-uri și patru la agenții economici care realizează colectarea și transportul deșeurilor, fiind înaintată o plângere penală cu privire la eliminarea și incendierea deșeurilor în Brăhășești. Totuși, în materialul informativ ce urmează a fi prezentat Instituției Prefectului - Județul Galați se apreciază o îmbunătățire a situației față de anul 2021.

Citit 2018 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2022 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.