Seceta prelungită aproape a înjumătățit debitul Dunării

Seceta prelungită aproape a înjumătățit debitul Dunării
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Seceta prelungită a dus la o scădere semnificativă a apelor Dunării. Debitul fluviului la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) era joi, 7 iulie, de 3.100 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie de 5.350 mc/s, potrivit datelor Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

În ultimii ani, vremea tot mai secetoasă a făcut ca scăderea accentuată a apelor Dunării să devină un fenomen tot mai des întâlnit. Situația cea mai gravă a fost înregistrată în 2003, când debitul Dunării la intrarea în țară a fost de 1.800 mc/s, acesta fiind și minimul istoric. La acel moment, apele au fost atât de scăzute, încât navigația pe sectorul fluvial al Dunării a fost întreruptă, iar activitatea centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită.

Deocamdată, suntem departe de aceste cote critice. La Cernavodă, de exemplu, cotele sunt cu aproape un metru peste cota de alarmă, însă situația este monitorizată cu atenție de autorități. 

În ceea ce privește navigația pe Dunăre, pe sectorul maritim al fluviului nu sunt probleme, potrivit datelor furnizate de Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați. Pe tot sectorul maritim (Sulina-Tulcea-Galați-Brăila) este asigurată pe șenalul navigabil adâncimea de 24 picioare, în conformitate cu recomandările Comisiei Dunării.

Pe de altă parte, scăderea apelor poate face mai dificilă depășirea punctelor critice de pe sectorul fluvial al Dunării, predispuse la depunerea de aluviuni, în special pe sectorul româno-bulgar. Partea bulgară nu a fost până în prezent foarte activă în ceea ce privește activitățile de dragaj, dar se pare că în ultimele zile a început să fie mai mobilizată în asigurarea condițiilor de navigație pe Dunăre, așa cum de altfel s-a convenit inclusiv la recentele întâlniri la nivel înalt româno-bulgare. De asemenea, remorcherele AFDJ Galați sunt pe poziții pentru a interveni în cazul în care vreun convoi întâmpină dificultăți în depășirea punctelor critice.

Una peste alta, cotele Dunării erau joi, 7 iulie, la Galați de 91 cm (-4 cm), iar la Brăila de 84 cm (-3 cm). Cotele erau negative la Cernavodă (-63 cm, dar nivelul era staționar) și la Giurgiu (-22 cm, dar în creștere cu 3 cm față de ziua precedentă). La Bechet, cota era de 51 cm, în creștere cu 9 cm față de ziua precedentă.

În perioada următoare, potrivit prognozelor comunicate de AFDJ Galați, cotele Dunării vor avea o tendință de scădere la Brăila (1-3 cm) și la Cernavodă (1-3 cm), dar vor avea o tendință de creștere la Giurgiu (2-12 cm).

De asemenea, Institutul Național de Hidrologie estimează că debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar (3100 m3/s). În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere la Gruia, în creștere pe sectorul Calafat – Cernavodă și relativ staționare pe sectorul Hârşova – Tulcea.

În același timp, în condițiile în care în sudul țării a fost anunțat un val de ploi abundente, INHGA a emis o avertizare hidrologică pe unii dintre afluenții Dunării din județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov. În aceste zone pot să apară viituri rapide și inundații locale, avertizează hidrologii.

Citit 2536 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.