Cu două săptămâni înainte de începerea şcolii, 39 de unităţi de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie sanitară

Cu două săptămâni înainte de începerea şcolii, 39 de unităţi de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie sanitară
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pentru anul școlar 2022-2023, rețeaua de învățământ din județul Galați cuprinde un total de 427 de unități de învăţământ (dintre care 182 cu personalitate juridică) şi cinci unităţi conexe (dintre care patru cu personalitate juridică). Din cele 427 de unități, 158 sunt în mediul urban (din care 106 cu personalitate juridică și 52 structuri arondate) și 269 în mediul rural (din care 76 cu personalitate juridică și 193 structuri arondate).

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, la  ora actuală, dintre cele 427 de unități de învățământ, au aviz sanitar de funcţionare doar un număr de 388 (dintre care 137 din mediul urban, 251 din mediul rural). Prin urmare, un număr de 30 unități (dintre care 14 din mediul urban, 16 din mediul rural) sunt fără aviz sanitar de funcționare, iar nouă unități au aviz sanitar parțial de funcționare (pentru o parte dintre corpurile de clădire deținute) - nouă în urban și patru în rural.

Cinci dintre unităţile neautorizate din mediul urban sunt grădiniţe care funcţionează la parter de bloc: Grădiniţa P.P. "Ciprian Porumbescu", grădiniţele 10, 22, 40 şi corpul B al Grădiniţei Nr. 64. Alte şase instituţii din municipiul Galaţi nu au aviz sanitar, întrucât sunt în reabilitare: școlile 11, 13, 16, Şcoala "Sf. Grigorie Teologul", CNMK şi Liceul Auto. 

La Şcoala "Ludovic Cosma" este neautorizată sala de sport care nu are vestiare şi grup sanitar, la Colegiul "Al.I. Cuza" sunt neautorizate două corpuri, dar se fac demersuri pentru obţinerea documentelor. Probleme sunt și la Liceul cu Program Sportiv la internat, unde lipsesc izolatorul, ușile de la cabinele WC pentru fete, cantina care are instalaţia electrică defectă, fațada clădirii este deteriorată, dar nici personalul nu e suficient. Totodată, nu a primit aici autorizaţie sala de baschet, pentru că "este o clădire degradată, neigienizată, instalație sanitară defectă, lipsă sistem ventilație, infiltrații în plafoane, nu se folosesc vestiarele elevilor". Neautorizate sunt şi sala de sport de la Liceul de Marină, spălătoria de la Colegiul "Elena Doamna" şi atelierele de la Liceul Tehnologic "Carol I". 

Nici Şcoala Profesională Specială "P. P. Neveanu" nu este autorizată, printre motive fiind lipsa personalului, dar şi a grupurilor sanitare separate pentru fete şi băieţi. 

Din Tecuci, grădiniţele nr. 13 şi 17 nu au primit avizul. Sunt şi în mediul rural şcoli neavizate pentru că se află în proces de reabilitare, la Bălăbăneşti, Adam, Nicoreşti. De asemenea, tot în mediul rural nu au autorizaţie unităţi de învăţământ din Căuieşti, Ştieţeşti, Nicopole, Tălpigi, Jorăşti, Zărneşti, Matca, Nicoreşti, Pechea, Priponeşti, Ciorăşti, Şiviţa, Vânători şi Vârlezi.

Citit 4241 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 12:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.