Un nou conflict politic în CJ, pe tema colectării taxelor de salubrizare în județ

Un nou conflict politic în CJ, pe tema colectării taxelor de salubrizare în județ
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Modalitatea în care va funcționa depozitul de deșeuri menajere de la Valea Mărului, parte integrantă a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), pare să devină un nou măr al discordiei în relația dintre consilierii județeni PNL și președintele CJ, Costel Fotea - PSD. 

Luni, 29 august, deputatul liberal George Stângă, președinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaților și al organizației județene PNL, împreună cu primarii din Ghidigeni și Liești, Eugen Tăbăcaru și Iulian Boț, dar și liderul de grup al consilierilor liberali din Consiliul Județean (CJ), Iulian Iosif, au susținut, la sediul partidului, o conferință de presă cu privire la viitoarea modalitate de încasare a taxelor de salubrizare în județ.

Mai concret, liberalii nu sunt de acord cu proiectul de hotărâre al CJ, prin care, afirmă aceștia, în lipsa unei consultări adecvate, se dorește ca primăriile să fie în relație comercială directă cu viitorul operator județean de colectare a deșeurilor, mai exact în calitate de plătitori. Acest agent economic ar urma să apară ulterior operaționalizării depozitului de deșeuri menajere de la Valea Mărului, parte componentă a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), unităților administrativ-teritoriale revenindu-le sarcina colectării taxelor, în condițiile în care ”primăria nu va avea niciun control asupra cantității de gunoi colectate în localitate”, după cum a precizat Eugen Tăbăcaru. Mai mult decât atât, pentru achitarea integrală a facturilor, UAT-urile ar trebui să acționeze inclusiv asupra rău-platnicilor. La rândul său, primarul lieștean, Iulian Boț, după ce a menționat că nu a mai avut loc ”de dinainte de pandemie” nicio ședință a Asociației de Dezvoltare Intercomunitare (ADI) ECOSERV, a afirmat că ”unul face profit, alții vin și plătesc”, cu referire la ceea ce ar urma să se petreacă după desemnarea operatorului județean. ADI ECOSERV a fost constituită încă din anul 2010 în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciilor de salubrizare. Pe aceeași temă, președintele PNL Galați, George Stângă îl ”roagă” pe președintele CJ, Costel Fotea ”să nu mai conducă instituția ca pe propriul SRL”, iar liberalii au solicitat retragerea de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CJ a proiectului de hotărâre.

Acest lucru nu s-a întâmplat, proiectul a trecut la vot, iar președintele CJ a menționat, în deschiderea ședinței de luni, că proiectul SMID a fost verificat, atât de Comisia Europeană, specialiștii JASPERS din România, dar și de către cei ai Băncii Europene de Investiții, inclusiv în ceea ce privește modalitatea de colectare a taxelor. În plus, planul tarifar a fost evaluat încă din luna februarie 2020. ”În perioada 6-7 septembrie, va avea loc o ședință a ADI ECOSERV, iar toți colegii noștri primari vor primi răspunsuri”, a adăugat Costel Fotea.

Contactat telefonic de cotidianul nostru, președintele CJ a ținut să menționeze că fiecare pubelă va avea un cod de bare, astfel încât se va indica limpede cantitatea de deșeuri ridicată. În plus, Costel Fotea crede că este nevoie un parteneriat cu toate primăriile pentru că, în scurt timp, toate deșeurile reciclabile vor fi colectate separat, conform normelor europene ce prevăd atingerea unor anumiți indicatori în materie. ”Și în prezent, plata taxei de salubrizare se face tot la nivel de UAT, cum ar putea primăriile să nu aibă nicio implicare?”, se întreabă retoric președintele CJ. ”Consiliul Județean e un ditamai SA, pe acțiunile tuturor gălățenilor din județ și nu numai, având colaborare cu ministere și multe alte instituții. De altfel, eu nu am condus niciun SRL. Niciodată”, le-a mai transmis Costel Fotea colegilor de coaliție.

Citit 4613 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 10:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.