Circa 75.000 de elevi gălăţeni s-au întors în bănci

Circa 75.000 de elevi gălăţeni s-au întors în bănci
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Părinți, bunici, prichindei de grupa 0, elevi de ciclu primar și de gimnaziu, toți au rostit într-un singur glas urările începutului de an școlar. Atmosfera festivă din curtea școlii a depășit porțile unităților de învățământ și a atras, în unele locuri, şi foarte mulți gură-cască de prin împrejurimi. Cei mai emoționați au fost copiii și părinți elevilor de clasa 0, pentru care ziua de 5 septembrie 2022 va rămâne una importantă din viaţa de şcolar. Pentru că au fost doi ani de pandemie, în care festivitățile dedicate începutului de an școlar au fost restricționate, acum, în școlile din oraș, primul clopoțel a fost așteptat atât de cei mici, cât și de cei mari.  

După ce directorii instituțiilor de învățământ au prezentat crâmpeie din activitatea managerială pentru noul an școlar, și toți cei prezenți au primit binecuvântarea preotului, a sunat clopoțelul către un nou început. ”Nu voi uita niciodată această zi. Este ziua în care îmi duc nepoata pentru prima dată la școală. Asociez această zi cu ziua în care mi-am dus fiica pentru prima dată la școală și cu prima mea zi de școală. Nu voi uita niciodată această zi specială, care va rămâne în sufletul meu tot restul vieții”, a povestit o bunicuță, însoțindu-și cu privirea nepoata, care se îndrepta spre grupul clasei ei. 

În atmosfera de sărbătoare specifică acestei zile nu au lipsit nici gândurile pline de îngrijorare ale părinților elevilor de clasa a  VIII-a, pentru care noile modificări aduse Legii Educației începând cu anul școlar 2022-2023 rămân încă sub semnul incertitudinii. 

Florile, o afacere profitabilă

Deja, de mai bine de două zile, la florăriile din oraș este mare agitație. ”Nu pot să trimit copilul în prima zi de școală fără flori pentru doamna” pare să fie laitmotivul momentului. Care de care mai colorate, cu fundițe sau cu sclipici, buchetele cu flori au dispărut repede atât din magazinele de profil, cât și din supermarketuri. Deși prețul acestora a fost, în aceste zile, mult peste normal, un buchet de 50 de lei în mod normal ajungând până la 70, părinții nu au făcut economie, pentru a nu-şi pune copiii într-o situaţie jenantă. 

Oaspeţi înalţi în prima zi de şcoală

Momentul deschiderii noului an școlar a fost marcat, atât în județ cât și în oraș, de prezența unor oficialități, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Galați, ai Primăriei și Consiliului Judeţean Galați, precum şi ministrul Economiei, Florin Spătaru. Inspectorul general şcolar judeţean, prof. Gina Brînzan, ne-a declarat că, la nivelul județului Galați, aproximativ 75.000 de elevi au pășit în noul an și că fiecare inspector a fost prezent în una sau două școli, în funcție de un grafic, pentru a acoperi cât mai multe dintre unități de învățământ. ”Dragi elevi, vă doresc puterea de a răspunde provocării de a munci, de a vă depăși pe sine și de a studia cu seriozitate pentru a vă împlini visurile mărețe. Stimați părinți, numai împreună putem găsi cele mai bune soluții în beneficiul copiilor. Mergeți alături de noi pe drumul educației și aveți încredere în demersul nostru. Dragi colegi (profesori), am încredere în dăruirea dumneavoastră, în competențele profesionale și în puterea de a rezista tuturor provocărilor anului școlar 2022-2023. Vă doresc să fiți sănătoși, inspirați și consecvenți în misiunea pe care o aveți ”, a fost mesajul transmis de prof. Gina Brînzan.  

Deschiderea noului an școlar la Seminarul Teologic Galați

Şi la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi a avut loc luni, 5 septembrie, deschiderea noului an școlar.

”Evenimentul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în capela instituţiei de învăţământ, de către un sobor de slujitori din corpul profesoral al acestei şcoli teologice, în prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a cadrelor didactice, a elevilor şi a părinţilor.

Între cei 500 de elevi înscrişi în acest an la Seminarul gălăţean s-au aflat şi elevii din clasele primare şi gimnaziale, plini de entuziasm şi de bucuria revederii colegilor, profesorilor şi a şcolii pe care o îndrăgesc foarte mult. Micii seminarişti au primit din partea ierarhului dulciuri. După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a săvârşit slujba de Te-Deum, după care a ţinut un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit elevilor, părinţilor şi profesorilor”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Poliția Română, alături de elevi pentru siguranţă

”Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?” Aceasta este întrebarea  la care Poliția Română este pregătită să răspundă în cadrul unei acțiuni derulate odată cu deschiderea școlilor, având ca scop  prevenirea victimizării minorilor. ”Astăzi ne-am aflat chiar în curtea școlilor, în mijlocul elevilor, părinților și cadrelor didactice pentru a ura tuturor un an școlar plin de reușite și împliniri. Colaborarea dintre școală, familie și poliție constituie un element esențial în colaborarea unui cadru sigur de manifestare pentru copii, în care ei să poată să se dezvolte armonios și să evolueze”, se arată în comunicatul emis de Poliția Română cu ocazia începerii școlii. Oamenii legii promit că pe tot parcursului anului școlar vor fi prezenți în toate unitățile de învățământ sau în proximitatea acestora, pe traseele către casă sau școală, unde vor participa la ședințele cu părinții pentru a derula activități educativ-preventive cu scopul de a-i ajuta pe elevi să evite situațiile de risc și să ia cele mai bune decizii pentru siguranța lor.

Citit 1695 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.