Începe verificarea barajelor din spațiul hidrografic Prut - Bârlad

Începe verificarea barajelor din spațiul hidrografic Prut - Bârlad
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În urma Hotărârii nr. 42 din 3 octombrie 2022 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, specialiștii de la "Apele Române" vor verifica barajele din categoria de importanță C și D, administrate de autoritățile publice centrale sau locale, cât și pe cele administrate de agenți economici, informează Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență care stă la baza acestor verificări a fost luată în contextul incidentului petrecut în data de 1 octombrie la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din județul Alba, care a impus adoptarea urgentă a unor măsuri de răspuns inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roșia Montană.

Vor fi verificate, în total, 2.025 de baraje, dintre care 321 se află în administrarea Administrației Naționale "Apele Române", iar celelalte 1.704 sunt administrate de Hidroelectrica, ANIF, autorități publice sau alți deținători. Acțiunea se va finaliza până pe 20 noiembrie 2022, cu un raport de sinteză ce va furniza o imagine actualizată a stării acestor construcții.

La nivelul spațiului hidrografic Prut-Bârlad se află 403 baraje de categoria C și D aflate în administrarea altor deținători și 51 în administrarea ABA Prut-Bârlad. La barajele de importanță normală și redusă, aferente acumulărilor permanente și nepermanente, vor fi verificate următoarele aspecte: stadiul realizării măsurilor dispuse anterior prin procesele verbale de control; demersurile inițiate de administratori pentru obținerea actelor de reglementare din punct de vedere al siguranței barajului precum și al gospodăririi apelor; starea tehnică și funcționalitatea lucrărilor și echipamentelor hidromecanice; dacă personalul de exploatare al acumulărilor este calificat și atestat în domeniu hidrotehnic.

Raportul final va cuprinde măsurile ce se impun pentru exploatarea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice și va fi înaintat Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne.

Citit 1387 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 12:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.