Hoții fură carduri contactless și dau iama în magazine

Hoții fură carduri contactless și dau iama în magazine
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Mai mulți gălățeni s-au trezit în ultimele luni cu conturile golite de sume mari de bani după ce proprietățile le-au fost sparte de hoți. Infractorii au vizat cardurile pe care proprietarii le lăsaseră acasă și au ”topit” banii în magazine, efectuând plăți contactless, pentru care nu este necesar codul PIN. Patru suspecți au fost prinși până la acest moment, aceștia ajungând în fața Tribunalului.

Nici păstrarea banilor pe card nu mai reprezintă o garanție de securitate în fața hoților, atâta vreme cât instrumentul de plată permite efectuarea de plăți fără utilizarea codului PIN. O dovedesc o serie de furturi comise în ultimele luni la Galați, unde hoții s-au orientat spre carduri bancare găsite în locațiile ”vizitate”. Au cheltuit cât le-a permis soldul contului și asta deoarece posesorii de drept nu aveau instalate aplicații care să îi înștiințeze în timp real despre operațiunile efectuate asupra conturilor bancare vizate. Astfel, trei indivizi, dintre care doi minori, au păgubit două persoane cărora le-au călcat pragul, nepoftiți, reușind să cheltuiască, în total, peste 10.000 de lei. Cea mai mare pagubă a suferit-o un gălățean din casa căruia hoții au furat mai multe bunuri și două carduri bancare, cu care au făcut 13 plăți contactless, retrăgând astfel din conturi 9.000 de lei. O a doua victimă a grupării s-a ales cu o pagubă de ”doar” 1.200 de lei, după ce infractorii au făcut nu mai puțin de 50 de plăți cu cel două carduri pe care i le-au furat din garaj. Cei trei suspecți au fost identificați în urma plângerilor făcute la poliție de păgubiți și au fost trimiși în judecată, la Tribunalul Galați, pentru furt calificat, acces ilegal la un sistem informatic și efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată. 

Card găsit, card cheltuit

Cam aceasta a fost soarta unui alt card bancar, pe care proprietarul l-a pierdut pe stradă. Ghinionul omului a fost norocul unui individ, care l-a găsit și care, în loc să încerce să dea de urma proprietarului, s-a dus glonț la cumpărături. Timp de trei zile a făcut nu mai puțin de 28 de plăți, mărunte, cheltuind peste 1.000 de lei fără ca titularul să aibă habar. Abia când nu și-a mai găsit cardul și și-a verificat contul, a anunțat poliția, care a reușit să dea de urma suspectului. Acesta a și restituit banii pe parcursul anchetei, dar asta nu l-a scutit de trimiterea în judecată. El va fi judecat de însușirea bunului găsit, acces ilegal la un sistem informatic și efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată. 

Citit 7629 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2023 09:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.