Poluarea transporturilor de zgură, subiect în Consiliul Local, între sănătatea oamenilor și scenarii apocaliptice

Poluarea transporturilor de zgură, subiect în Consiliul Local, între sănătatea oamenilor și scenarii apocaliptice
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Poluarea generată de transporturile de zgură la marginea orașului Galați, care pune în pericol sănătatea oamenilor, dar și culturile agricole, semnalată deja de ziarul „Viața liberă”, a fost pusă pe tapet în plenul ședinței Consiliului Local de joi, 27 octombrie 2022. Situația gravă a fost adusă în discuție de consilierul local USR PLUS Daniel Zinica. Viceprimarul PSD Sorin Enache a subliniat, la rândul său, că acest fenomen, scăpat de sub control, poate genera mult rău Galațiului, dar și zonelor adiacente și a propus formarea unei echipe comune cu Garda de Mediu. Singurul care s-a arătat mai preocupat de locurile de muncă decât de sănătatea oamenilor a fost consilierul PSD Gheorghe Bezman.

Transporturi de zgură cu praf și scandal la marginea Galaţiului” și „Locuitorii Smârdanului, în luptă cu camioanele de zgură. Cu jalba-n proțap la Primărie”, sunt cele două articole prin care ziarul „Viața libera” a semnalat, încă de acum o lună, situația îngrijorătoare generată de transporturile de zgură. Ajunși la limita răbdării, locuitorii comunei Smârdan au făcut numeroase sesizări, la mai toate forurile superioare competente: Primăria comunei, Garda de Mediu și chiar la București. Totuși, nimeni nu a făcut nimic pentru a opri transportul masiv de zgură efectuat de utilajele firmei Gendav și praful lăsat în urma lor. Paradoxal, comisarii Gărzii de Mediu Galați, care au efectuat și ei controale la fața locului, nu au găsit nimic în neregulă. O schimbare ar putea aduce faptul că poluarea a fost subiect de discuție în recenta ședință a Consiliului Local.

Intervenția consilierului Zinica

„În intravilanul municipiului Galați, se face transport de zgură dinspre Combinat către un teren privat. Iar în zonă, la granița dintre oraș și comunele Smârdan și Șendreni, sunt plantații de nuci, realizate cu fonduri europene, și locuințe. Transportul acesta de zgură face un praf consistent și poate afecta atât siguranța noastră, cât și a copiilor noștri, mai ales când bate vântul și praful este transportat ori către comuna Smârdan, ori către municipiul Galați. E posibil ca această situație să fie una care să creeze probleme. De aceea, vă rog mult, domnule viceprimar, să trimiteți o echipă de control în zona respectivă și să ne prezentați situația de fapt a zonei respective, pentru a vedea dacă totul este legal și din punct de vedere al avizelor de mediu”, a reclamat consilierul local USR PLUS Daniel Zinica.

Propunerea viceprimarului Enache

Viceprimarul PSD Sorin Enache a admis gravitatea situației și a propus o intervenție în echipă cu Garda de Mediu: „Am aflat și noi din presă acest subiect. Este unul destul de grav, pentru că acolo unde se așterne, praful de zgură omoară orice fel de plantă. Nu am primit sesizări până acum, dar ne putem autosesiza din presă. Să facem o echipă comună cu colegii de la Garda de Mediu și să vedem ce este acolo. Pentru că acest fenomen, scapăt de sub control, poate genera mult rău zonelor adiacente și inclusiv municipiului Galați”, a spus viceprimarul.

Îngrijorările consilierului Bezman

Preocuparea aleșilor locali pentru combaterea poluării și sănătatea oamenilor i-a stârnit îngrijorări și nemulțumiri consilierului PSD Gheorghe Bezman: „Eu provin din societatea Liberty, cea despre care dumneavoastră vorbiți, cu depozitul de zgură. Vreau să trag un semnal de alarmă: aveți grijă cum faceți sesizarea, pentru că am știință și vă pot aduce la cunoștință o sesizare făcută în Italia. Acest lucru a dus la închiderea de combinate și pierdere de locuri de muncă, așa că trebuie găsită o soluție de mijloc. Trebuie să înbinăm, să protejăm mediul, dar în același timp, gândiți-vă că e o comunitate în care suntem tot noi, gălățenii, acolo. Noi avem familii, avem locuri de muncă și trebuie privită și din acest punct de vedere sesizarea care urmează să o faceți. Vă rugăm, încă o dată, să țineți cont și de colegii din Liberty”, a concluzionat Bezman. Pentru consilierul Bezman par să fie mai importante locurile de muncă și o afacere...

Citit 3070 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Mai 2023 09:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.