Pauză de război pentru 29 de cadre didactice ucrainene

Pauză de război pentru 29 de cadre didactice ucrainene
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Asociația "Danubiana" Galați, cu finanţare de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a organizat în perioada 23-30 octombrie a V-a ediție a proiectului "Şcoala Europeană Danubiana - Uniți în pace pentru Ucraina", la care, printre sute de invitaţi, a participat şi un grup cu 29 de cadre didactice, etnici români, profesori și învățători din regiunea Odesa, Republica Ucraina.

Activităţile s-au desfăşurat în cea mai mare parte la Colegiul Naţional "C. Negri", pentru a marca 145 de ani de la înfiinţarea învăţământului pedagogic gălăţean. "Mi-a scris pe la începutul toamnei o doamnă profesoară din Ucraina, care a participat la una dintre ediţiile anterioare, dacă nu mai organizăm şi anul acesta Şcoala Europeană Danubiana, pentru că tare şi-ar dori o pauză de război. Aşa mi-a venit ideea să dedic această ediţie cadrelor didactice din Ucraina, aşa că am dat o pauză de război pentru 29 de cadre didactice ucrainene, venite din regiunea Ismail şi Odesa. Şi cum, Liceul Pedagogic s-a înfiinţat iniţial în octombrie, în urmă cu 145 de ani la Ismail, după care a fost strămutat la Galaţi, am considerat că cel mai nimerit ar fi ca activităţile să se desfăşoare în cea mai mare parte aici, iar colegii de la «C. Negri» s-au implicat în număr foarte mare şi i-au răsfăţat pe profesorii ucraineni cu o mulţime de activităţi interesante", povesteşte Antoaneta Crudu, preşedinta Asociaţiei Danubiana şi organizatoarea evenimentului.

Aceasta susţine că programul a conţinut zeci de activităţi, cu sute de invitaţi implicaţi, fiind un adevărat maraton spiritual şi cultural. Expoziţii, prezentări de carte, lecţii deschise, workshopuri, momente artistice susţinute de elevii de la Liceul de Arte, vizite ale unor obiective turistice, seri culturale, sunt numai câteva dintre manifestările la care au participat invitaţii.

"Printre momentele importante se numără şi prelegerea despre istoria Galaţiului, susţinută la Muzeul de Istorie de către domnul Cătălin Negoiţă, prezentările de carte de la Biblioteca «V. A. Urechia»,  unde am avut inclusiv poeţi din Cluj, dar şi vizita la Mausoleul de la Mărăşeşti, unde am mers peste 60 de persoane, inclusiv cu 10 membri ai asociaţiei îmbrăcaţi în uniforme militare din Primul Război Mondial, dar şi preoţi. Am susţinut şi un Te Deum în memoria ostaşilor căzuţi la datorie. Apoi ne-am întors pe la Umbrăreşti, unde am fost întâmpinaţi cu un deosebit moment artistic de către elevii şcolii. Apoi am poposit la Mănăstirea din Tudor Vladimirescu, unde părintele a ţinut o rugăciune pentru terminarea războiului din Ucraina", mai spune Antoaneta Crudu. 

Aceasta susţine că toţi dascălii ucraineni s-au simţit extraordinar de bine primiţi şi că, într-adevăr, au uitat pentru câteva zile de războiul din ţara lor.

Citit 2173 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Mai 2023 09:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.