Completări în legislația muncii: ce drepturi noi au angajații, din acest an

Completări în legislația muncii: ce drepturi noi au angajații, din acest an
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Completările și modificările aduse Codului Muncii și Codului Administrativ în acest an, promulgate de președintele Iohannis pe 18 octombrie 2022, le aduc salariaților mai multe drepturi suplimentare, cum ar fi acordarea unui concediu în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal pentru o rudă sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie ori posibilitatea pentru funcționarii publici de a lucra în regim de telemuncă, conform unei sinteze realizate de InfoCons.

Conform noilor precizări aduse, salariatul are dreptul de a solicita mutarea pe un post vacant prin care îi sunt asigurate condiții de muncă mai avantajoase. Acest lucru este posibil dacă salariatul respectiv și-a încheiat perioada de probă și dacă are o vechime de cel puțin șase luni la același angajator. 

Noile prevederi menționează și obligația angajatorului de a acorda, pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la cererea scrisă a salariatului, concediul pentru îngrijirea sau oferirea de sprijin personal pentru o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie și care are probleme medicale grave. Perioada concediului de îngrijitor nu este inclusă în perioada concediului de odihnă anual și reprezintă vechime în muncă și în specialitate.

Salariații care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurați, pe parcursul concediului de îngrijitor, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției, prin derogare de la lege. De asemenea, perioada în care salariatul este în concediu de îngrijitor reprezintă stagiu de cotizare în vederea stabilirii dreptului la indemnizația de șomaj și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă acordate conform legislației în vigoare. 

Absenţe pentru urgenţe familiale

Problemele medicale grave, dar și condițiile prin care este acordat concediul de îngrijitor sunt stabilite prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Muncii și Solidarității Sociale. Concediul de îngrijitor acordat fără îndeplinirea condițiilor legale va fi sancționat cu amendă de la 4.000 la 8.000 de lei.

Tot din acest an, salariatul are dreptul de absenta de la locul de muncă pe o perioadă de 10 zile lucrătoare în cazul unor situații neprevăzute, provocate de o situație de urgență familială cauzată de accident sau boală. Cele zece zile se recuperează, în condiții stabilite de comun acord cu angajatorul.

Potrivit sursei citate, o altă prevedere nou-introdusă se referă la obligația angajatorului de a acorda concediu paternal la cererea scrisă a salariatului. Acordarea concediului paternal nu este condiționată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului. Nerespectarea acestor obligații de către angajator va fi sancționată cu amendă de la 4.000 la 8.000 de lei.

Angajatorul poate stabili și programe individualizate de muncă pentru toți salariații, implicit pentru cei care beneficiază de concediu de îngrijitor, cu acordul sau la solicitarea acestora. Programele individualizate de muncă pot avea o durată limitată în timp.

În ceea ce privește Codul Administrativ, unul dintre noile articole introduse face referire la raporturile de muncă ale funcționarilor publici care pot fi exercitate în regim de telemuncă și în regim de muncă la domiciliu.

Durata acestui tip de activități nu poate depăși cinci zile pe lună și se poate aproba pentru: funcționarii publici care au copii de până la 11 ani sau care acordă îngrijire unei rude; funcționarii publici a căror stare de sănătate nu le permite deplasarea; funcționarii publici care desfășoară activități ce pot fi realizate în regim de telemuncă.

Pe durata activității în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, funcționarii publici beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, cu excepția sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase.

 

Citit 3479 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 13:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.