Laptele nu va ajunge prea curând în şcolile gălăţene

Laptele nu va ajunge prea curând în şcolile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Programul "Lapte, corn şi măr" se derulează anul acesta cu întârziere în şcolile judeţului Galaţi. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea, ne-a declarat că, deocamdată, elevii vor primi doar corn şi măr, produse pentru care tocmai s-a încheiat licitaţia, la mai bine de două luni după începerea şcolii.

Preşedintele CJ, Costel Fotea, ne-a spus că elevii urmează să primească măr şi corn cât de curând. Acesta susţine că au întârziat cu aplicarea programului, deoarece, deşi s-au scumpit toate, Guvernul a alocat aceleaşi sume pentru achiziţionarea lor. "Situaţia la Galaţi este la fel ca în toate judeţele ţării, avem întârzieri. La măr şi corn, am reuşit în final să terminăm licitaţia. Produsele vor sosi în cel mai scurt timp în şcoli. Şi cum nu vom avea lapte, am vorbit cu firma să livreze doar două zile biscuiţi şi măr. Cornul nu merge fără lapte. Deci copiii vor primi două zile biscuiţi şi cinci zile măr, deocamdată", spune preşedintele CJ.

Acesta a precizat că, deşi a organizat licitaţie şi pentru achiziţionarea laptelui, nu s-a prezentat nimeni pentru un preţ aşa de mic: "S-au scumpit toate, dar alocaţia financiară pentru aceste produse a rămas aceeaşi şi nu s-a prezentat nimeni la licitaţia pentru lapte", a mai spus Fotea.

O singură firmă, un milion de euro pe contract

Deşi preţurile par să nu fie acoperite, având în vedere scumpirile, firma care a câştigat licitaţia, atât pentru mere, cât şi pentru corn, are de primit de la stat 5.462.833 de lei, adică 1.381.406 lei pentru contractul de livrare a merelor şi 4.081.427 de lei pentru cele patru loturi de corn şi biscuiţi. Adică, peste un milion de euro.

Firma câştigătoare este SC PATISGAL SRL, care a mai primit şi în alţi ani contracte pe programul "Lapte, corn şi măr" în şcoli.

Modificări ale programului, propuse în Senat

Un proiect de lege depus la Senat recent prevede mărirea numărului de porții de produse lactate, de panificație, fructe și legume pe care copiii din școli le vor primi. Modificările propuse vizează revenirea la distribuirea a câte cinci porții/ copil/ săptămână de lapte și lactate, respectiv, fructe și legume, produse de panificație proaspete, consumate în maximum 24 de ore de la producție, produse diversificate, asigurate pe un lanț de distribuție accesibil microîntreprinderilor și producătorilor locali, potrivit inițiatorului.

"Propunerile sunt, neîndoielnic, benefice pentru copii. Dar dacă nu se va creşte preţul alocat pe produse, riscăm să păţim la fel cum se întâmplă acum cu laptele. Adică, să nu avem ofertanţi la licitaţie. Ca să poţi să oferi unui copil corn care să fie consumat în 24 de ore de la producerea lui, ar însemna ca firma să îl facă după-amiaza, ca să poată fi distribuit dimineaţa. El trebuie să se şi răcească, pentru a putea fi ambalat. Complicat. Nu cred că s-ar angaja cineva la aşa ceva", mai spune preşedintele CJ.

Citit 1491 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2022 11:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.