Peste 2 miliarde de euro, la dispoziția Galațiului, prin decizia Comisiei Europene

Peste 2 miliarde de euro, la dispoziția Galațiului, prin decizia Comisiei Europene
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Comisia Europeană a adoptat Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă (PTTJ), prin care șase județe din România, printre care și Galațiul, vor beneficia de 2,14 miliarde de euro, din fondurile europene de coeziune, pentru facilitarea tranziției către o economie mai atractivă și mai prietenoasă cu mediul.

    Fondul pentru o tranziție justă (FTJ) este menit să sprijine regiunile cele mai afectate de tranziția energetică, precum zonele carbonifere sau cu industrii energofage, precum industria siderurgică de la Galați. De fondurile alocate vor beneficia șase județe: Galați, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova.

Fondul pentru tranziție justă "va sprijini lucrătorii afectaţi de tranziţia energetică actuală în efortul de a se orienta către noi calificări şi noi locuri de muncă, fără a lăsa pe nimeni în urmă. De asemenea, fondul va oferi sprijin întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) şi, în cazuri specifice, întreprinderilor mari, pentru a crea locuri de muncă şi a diversifica economia în regiunile de producţie a combustibililor fosili şi în regiunile cu emisii ridicate de dioxid de carbon", potrivit informațiilor comunicate de Comisia Europeană.

    Aprobarea PTTJ deschide calea către acordarea de finanţare din partea FTJ, precum şi de fonduri specifice în cadrul celorlalţi doi piloni ai Mecanismului pentru o tranziţie justă (MTJ): o schemă pentru o tranziţie justă în cadrul InvestEU şi o facilitate de împrumut pentru sectorul public pentru o tranziţie justă, care combină granturi acordate de Comisie cu împrumuturi din partea Băncii Europene de Investiţii.

În mod particular, potrivit documentelor care au stat la baza elaborării Planului Național pentru o Tranziție Justă, județul Galați este centrul producției de oțel din România, o industrie angajată într-un proces de reducere graduală a emisiilor de CO2. Combinatul Siderurgic Liberty Galați a emis în anul 2020 întregul volum de 3,89 milioane tone CO2 emisii ETS verificate la nivelul județului, reprezentând un procent de 12,21 la sută din totalul emisiilor CO2 la nivel național. Transformarea procesului tehnologic va fi realizată în intervalul 2023-2025 și va permite evitarea în medie, între 2025 și 2035, a unui volum de emisii de 4,88 milioane tone CO2/an.

    Transformarea producției de oțel este un demers care va fi realizat într-un context în care în ultimii zece ani evoluțiile tehnologice și condițiile de piață au determinat un declin al gradului de ocupare în industria metalurgică a județului. Astfel, numărul de angajați a scăzut cu mai mult de 36 la sută din 2010 și până astăzi.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", Combinatul Liberty Galați, prin strategia Greensteel, va trece printr-un proces de retehnologizare în vederea producerii "oțelului verde", dar are în vedere și proiecte de energie regenerabilă, menite să ducă la reducerea amprentei de carbon. De asemenea, derulează o serie de programe de formare profesională menite să asigure tranziția la o tehnologie mai prietenoasă cu mediul.

    Galațiul are nevoie de o relansare industrială, în condițiile în care și demografic, dar și ca nivel al veniturilor este în urma altor județe. Potrivit datelor din PTTJ, populația rezidentă a județului Galați a fost în 2019 de 499.650 de locuitori. Teritoriul a prezentat o tendință accentuată de scădere, de 6,5 la sută, în perioada 2012-2020, a populației globale, în vreme ce tendința de scădere a populației de vârstă activă a fost în aceeași perioadă de 10,5 la sută.

În perioada 2010-2020, salariul mediu net a fost, în fiecare an, sub media națională cu aproximativ 11 la sută, dar tendința de scădere este clară. Între 2016 și 2020, diferența față de media națională a fost de -14 la sută.

În ceea ce privește economia Galațiului, rapoartele citate mai menționează ponderea mare a forței de muncă expuse în industrie și nivelul tehnologic modest al producției de bunuri și servicii, concentrarea de industrii mari consumatoare de energie și nivelul ridicat de poluare a aerului, precum și insuficienta dezvoltare a capacităților de producție de energie regenerabilă față de potențial.

Citit 6209 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2023 05:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.