Direcția Sanitară Veterinară promite verificări stricte de Sărbători

Direcția Sanitară Veterinară promite verificări stricte de Sărbători
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În această perioadă premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați și-a propus un program săptămânal de control pe baza analizei de risc, în unități de procesare carne, carmangerii, măcelării (inclusiv cele care funcționează în piețele amenajate temporar), unități de comercializare cu amănuntul și angro a produselor alimentare, supermarketuri/ hipermarketuri, laboratoare de cofetărie-patiserie, restaurante, cafenele și pensiuni etc.

De asemenea, se organizează acțiuni de verificare a mișcărilor de animale vii pe drumuri publice și controale în trafic pentru verificarea condițiilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, împreună cu reprezentanți ai altor instituții, fiind, totodată, asigurată permanența la sediile Circumscripțiilor Sanitare Veterinare din Tecuci și Galați.

Atenție sporită și la ouă, lapte, brânzeturi și pește

În Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranța Alimentelor, personalul de specialitate va efectua examene trichineloscopice prin digestie artificială, iar sâmbăta și duminica (cu excepția sărbătorilor legale), între orele 8,00-15,00, se vor efectua examene trichineloscopice directe.

DSVSA precizează, de asemenea, că producătorii particulari pot comercializa ouă doar în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile de desfacere a acestora în pieţe agroalimentare/ târguri și numai după efectuarea examenului ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare.

În ceea ce privește laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi, acesta trebuie să provină numai de la animale sănătoase care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om, crescute în exploatații autorizate/ înregistrate sanitar-veterinar. Vor fi verificate condițiile de comercializare directă către consumatorii finali a brânzeturilor produse de producătorii agricoli, iar acestea trebuie expuse la vânzare doar în spaţiile special amenajate din pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, inox etc). De asemenea, brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final.

Nu în ultimul rând, DSVSA verifică operatorii economici care comercializează pește si produse din pescuit, modul în care este asigurată trasabilitatea acestora, respectarea temperaturii de depozitare și comercializare, proveniența gheții utilizate pentru menținerea temperaturii, precum și dacă aceasta din urmă este în cantitate suficientă și a fost obținută din apă potabilă.

În paralel, se vor organiza controale oficiale pentru verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar a prevederilor legale referitoare la pesta porcină africană (PPA), accentul fiind pus pe verificarea mijloacelor auto utilizate pentru transportul porcinelor vii, cu sprijinul reprezentanților organelor de poliție, se mai arată într-un material informativ prezentat în ședința lunară de miercuri, 21 decembrie, a Colegiului Prefectural.

Citit 919 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 05:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.