Primarul Ionuț Pucheanu, despre copacii mutați de pe Faleză: „Teiul nu mai e un copac propice pentru Galați”

Primarul Ionuț Pucheanu, despre copacii mutați de pe Faleză: „Teiul nu mai e un copac propice pentru Galați”
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

„Din păcate, din cauza schimbărilor climatice, pare că teiul nu mai e un copac propice pentru tot ce avem la Galați. Ba mai mult, există o mană a teiului care de vreo trei-patru ani nu s-a instalat doar la Galați. Vorbesc și cu alți primari, au aceeași problemă, nu reușesc, nu au găsit încă soluția necesară spre a fi salvați teii. Ce a putut și ce era încă bun am salvat, am translatat într-o altă zonă a Galațiului”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, în plenul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local. Edilul-șef a răspuns astfel întrebării adresate de consiliera locală USR Flavia Susnoschi, privind arborii transplantați de pe Faleză în alte zone ale orașului. 

Copaci plantaţi acum un an pe Faleză, smulşi şi transplantaţi pe Domnească. Comunitatea «Curățăm Galațiul» acuză defrişarea”, era titlul articolului publicat la finele lunii noiembrie în ziarul „Viața liberă”. La acel moment semnalam că zeci de copaci plantaţi anul trecut şi acum doi ani sunt scoşi - mai degrabă smulşi - din pământ, de pe Faleză, pentru a fi transplantaţi în alte zone ale oraşului, inclusiv pe strada Domnească. Operaţiunile - plantarea, scoaterea şi replantarea, au fost executate de Gospodărire Urbană, la comanda Primăriei Galaţi.

La solicitarea noastră, Primăria Galați ne-a comunicat că, „din aliniamentul stradal aferent bulevardului Marea Unire au fost scoși în total 193 de arbori care au fost transplantați în alte zone din oraș: strada Domnească, strada Română, str. Nicolae Alexandrescu, bulevardul Galați, Micro 14 etc. Pe segmentul unde au fost scoși arborii au fost plantați 263 de platani, specie rezistentă din punct de vedere biologic la condițiile specifice Falezei. Precizăm că pe bulevardul Marea Unire în prezent sunt în total 410 arbori”. Conform Primăriei, speciile de arbori transplantate sunt următoarele: tei, arțar, frasin, stejar și castan.

„Doar cei din speciile arțar, frasin și stejar au fost plantați în perioada 2019-2020 de către SC Gospodărire Urbană SRL, iar ceilalți în perioadele de plantări de dinainte. Costul lucrărilor de scoatere și replantare a celor 193 de arbori este suportat din bugetul local”, ne-a transmis Primăria.

Întrebată cine va răspunde dacă, din cauza rădăcinilor rupte sau afectate, acești copaci nu se vor prinde și se vor usca, administraţia locală ne-a răspuns: „În conformitate cu Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de Administrare a Domeniului Public și Privat de interes local al Municipiului Galați nr. 181279/30.09.2020, SC Gospodărire Urbană SRL are obligația de a asigura serviciile publice delegate în condițiile de calitate și eficiență. Precizăm că Primăria municipiului Galați derulează în fiecare an importante campanii de plantări de arbori pentru un aer cât mai curat, așa cum ne dorim cu toții. Iar în acest sezon s-au plantat deja peste 1.100 de arbori. Acțiunile noastre continuă, numărul final de arbori plantați în această perioadă urmând să ajungă la 2.000. Mai mult, vom continua plantările de arbori în fiecare an. De asemenea, subliniem în context că s-a decis transplantarea acelor arbori, ținând cont de o serie de aspecte cum ar fi condițiile specifice de mediu, sol, recomandări ale specialiștilor, dar și pentru crearea unui aspect unitar pe străzile orașului. În final, subliniem că acești arbori sunt plantați tot în municipiul Galați”.

Explicații în Consiliul Local

Povestea copacilor transplantați a fost adusă în discuție săptămâna trecută, la ultima ședință ordinară a Consiliului Local. Iată ce explicații a oferit primarul Ionuț Pucheanu: „O parte din ce am plantat s-a dovedit a se fi uscat. Din păcate, din cauza schimbărilor climatice, pare că teiul nu mai e un copac propice pentru tot ce avem la Galați. Ba mai mult, există o mană a teiului care de vreo trei-patru ani nu s-a instalat doar la Galați. Vorbesc și cu alți primari, au aceeași problemă, nu reușesc, nu au găsit încă soluția necesară spre a fi salvați teii. De asemenea, n-am mai găsit același soi, ieșea o tărcăciune într-o zonă în care ar fi trebuit să existe o linie. Că de asta ne place când ieșim pe afară, totul e din același film, pe aceeași linie!

Și atunci, pentru a nu exista în permanență reproșul: «Din zece s-au prins trei, din trei, or să supraviețuiască doi», ce am putut și ce era încă bun am salvat, am translatat într-o altă zonă a Galațiului. Iar pe Faleză, în urma studiilor pe care le avem, am plantat niște copaci care sperăm noi să aibă mai mult succes în a se dezvolta și să fie toți din același film, să nu vezi: dud, agud, salcâm și nu mai știu ce. Dacă vrem un oraș ca afară, haideți să ne comportăm ca atare! Asta a fost logica”, a explicat primarul.

Foto: Comunitatea Curățăm Galațiul

Citit 5817 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2022 09:14

3 comentarii

  • postat de Ceri
    Marți, 03 Ianuarie 2023 14:00
    78.96.84.***
    Nu am văzut un om mai prost și puturos DAR CU ASA TUPEU CA ASTA. TOTI SUNT PRAF DAR MACAR UNII AU AVUT PUTIN BUN SIMT SI NU ARATAU ASA DE MULT PROSTIA
    0
    0
  • postat de gheorghe
    Luni, 02 Ianuarie 2023 01:25
    24.84.229.***
    Vai de ei da' si vai de noi ca avem gura pe 'net da' stam acasa in loc sa mergem la vot!
    ... la votu' pacatos, franc-masonic..., pasnic.... pana vine vremea paruluii, furcii, molotovului si, cu voia dumneavoastra a funiei cu sapun...

    Galatiul n-a avut niciodata "vreme ca-n Sahara, de desert" ni
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 01 Ianuarie 2023 19:28
    5.13.168.***
    I love viata libera
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.