Operatorul de apă și canalizare din Galați dă asigurări că apa de la robinete este perfect indicată pentru consum, neprezentând niciun risc bacteriologic. Asta după ce în cursul zilei de miercuri, la Brăila, s-au constatat creșteri ale valorilor pentru bacteria "Clostridium Perfringens" în apa din Dunăre.
Miercuri, 11 ianuarie, Direcţia de Sănătate Publică Brăila a trimis Prefecturii din județul vecin o informare cu privire la faptul că operatorul unic Compania de Utilităţi Publice ”Dunărea” a constatat o fluctuaţie a valorilor înregistrate pentru indicatorul ”Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Dunăre, la Staţia de Tratare Apă Potabilă Gropeni. Constatarea a dus la mobilizarea instituțiilor cu atribuții pe linie de mediu și sănătate publică din județul Brăila și s-a ajuns la concluzia că apa este totuși potabilă, neprezentând niciun risc pentru consumul populației, compania de utilități publice asumându-și responsabilitatea ca apa pe care o preia prin stațiile sale și pe care o tratează în vederea furnizării către populație să nu ajungă la robinete cu bacterii periculoase.
La Galați, apa e sigură
Fenomenul de înmulțire a bacteriilor din Dunăre este unul normal în această perioadă, susțin și specialiștii de la Galați, care au ținut să precizeze pentru consumatori că este o diferență majoră între calitatea apei din Dunăre și cea care iese din stații și ajunge la robinete. S-a dorit precizarea tocmai pentru a liniști populația în contextul înmulțirii simptomatologiilor digestive pe fondul alertei de gripe, viroze și COVID-19, afecțiuni care pot da tulburări similare cu cele provocate de infecții cu diverse bacterii precum Clostridium. Modificarea conținutului bacteriologic al apei din Dunăre este determinată de factori naturali, susțin reprezentanții Apă Canal Galați. ”În perioadele cu precipitații, îngheț sau dezgheț, asociate cu creșterea sau scăderea debitelor pe Dunăre, cresc valorile indicatorilor microbiologici din apa brută. Crescând viteza apei, crește probabilitatea ca apa să se încarce cu tot felul de bacterii. Apă Canal monitorizează permanent toți indicatorii microbiologici la ieșirea din stația de tratare, iar indicatorul în speță este «zero»”, ne-a declarat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal Galați. Cu alte cuvinte, singurul risc de îmbolnăvire ar apărea în cazul consumului de apă direct din Dunăre, fapt prea puțin probabil. Clostridium Perfringens este o bacterie care produce toxine extrem de dăunătoare pentru oameni. Intoxicațiile alimentare cu această bacterie sunt adesea confundate cu gripa de 24 de ore. Stările sunt asociate cu dureri de stomac şi crampe abdominale, urmate de diaree.