După o înmulțire a bacteriilor din Dunăre, la Brăila, Apă Canal dă asigurări: „Apa de la Galați este bună pentru consum”

După o înmulțire a bacteriilor din Dunăre, la Brăila, Apă Canal dă asigurări: „Apa de la Galați este bună pentru consum”
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Operatorul de apă și canalizare din Galați dă asigurări că apa de la robinete este perfect indicată pentru consum, neprezentând niciun risc bacteriologic. Asta după ce în cursul zilei de miercuri, la Brăila, s-au constatat creșteri ale valorilor pentru bacteria "Clostridium Perfringens" în apa din Dunăre. 

Miercuri, 11 ianuarie, Direcţia de Sănătate Publică Brăila a trimis Prefecturii din județul vecin o informare cu privire la faptul că operatorul unic Compania de Utilităţi Publice ”Dunărea” a constatat o fluctuaţie a valorilor înregistrate pentru indicatorul ”Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Dunăre, la Staţia de Tratare Apă Potabilă Gropeni. Constatarea a dus la mobilizarea instituțiilor cu atribuții pe linie de mediu și sănătate publică din județul Brăila și s-a ajuns la concluzia că apa este totuși potabilă, neprezentând niciun risc pentru consumul populației, compania de utilități publice asumându-și responsabilitatea ca apa pe care o preia prin stațiile sale și pe care o tratează în vederea furnizării către populație să nu ajungă la robinete cu bacterii periculoase.

La Galați, apa e sigură

Fenomenul de înmulțire a bacteriilor din Dunăre este unul normal în această perioadă, susțin și specialiștii de la Galați, care au ținut să precizeze pentru consumatori că este o diferență majoră între calitatea apei din Dunăre și cea care iese din stații și ajunge la robinete. S-a dorit precizarea tocmai pentru a liniști populația în contextul înmulțirii simptomatologiilor digestive pe fondul alertei de gripe, viroze și COVID-19, afecțiuni care pot da tulburări similare cu cele provocate de infecții cu diverse bacterii precum Clostridium. Modificarea conținutului bacteriologic al apei din Dunăre este determinată de factori naturali, susțin reprezentanții Apă Canal Galați. ”În perioadele cu precipitații, îngheț sau dezgheț, asociate cu creșterea sau scăderea debitelor pe Dunăre, cresc valorile indicatorilor microbiologici din apa brută. Crescând viteza apei, crește probabilitatea ca apa să se încarce cu tot felul de bacterii. Apă Canal monitorizează permanent toți indicatorii microbiologici la ieșirea din stația de tratare, iar indicatorul în speță este «zero»”, ne-a declarat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal Galați. Cu alte cuvinte, singurul risc de îmbolnăvire ar apărea în cazul consumului de apă direct din Dunăre, fapt prea puțin probabil. Clostridium Perfringens este o bacterie care produce toxine extrem de dăunătoare pentru oameni. Intoxicațiile alimentare cu această bacterie sunt adesea confundate cu gripa de 24 de ore. Stările sunt asociate cu dureri de stomac şi crampe abdominale, urmate de diaree.

Citit 6700 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 12:28

8 comentarii

  • postat de Cetatean
    Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023 17:04
    86.124.201.***
    O supraevaluate a apei dar de o instituție serioasa su o sa vedeți cât de liniștiți trebuie sa fim
    0
    0
  • postat de Cristi
    Vineri, 13 Ianuarie 2023 16:29
    86.34.187.***
    Angajatii, Sefii si CA ul Apa-Canal fac coada la supermarket pentru apa plata imbuteliata, dar voi nu va faceti probleme, puteti consuma mizeria aia numite de eii ,,apa potabila''. Rugati reprezentantii Apa-Canal sa va puna la dispozitie cateva fotografii cu situatia magistralelor de alimentare sa v
    0
    0
  • postat de teo
    Vineri, 13 Ianuarie 2023 13:34
    5.14.130.***
    De mai multe ori venea pe teava de apa potabila namol, de obicei dupa o sistare de apa, am facut plangere la DSP ,dupa o saptamana au venit pentru prelevarea de probe, concluzia lor a fost ca apa prezenta "turbulente" care nu afecteaza calitatea apei. Deci ,stati linistiti autoritatile vegheaza pent
    0
    0
  • postat de Sdeco Svoboda
    Vineri, 13 Ianuarie 2023 10:22
    109.166.136.***
    Toți pescarii să poarte mască. Epidemie de bacterii pe Dunăre.... păi nu?
    0
    0
  • postat de Gica Bacteriologu
    Joi, 12 Ianuarie 2023 23:17
    178.138.97.***
    La Braila e normal sa fie infectata iar la Galati nu, ca doar curge de la Galati spre Braila....
    0
    0
  • postat de marr
    Joi, 12 Ianuarie 2023 22:57
    86.124.201.***
    Acum am inteles de ce apa de la robinet avea un iz mai Pronuntat de Clor , decat de obicei .
    0
    0
  • postat de Mihnea
    Joi, 12 Ianuarie 2023 22:07
    5.13.161.***
    Nu va grabiti sa afirmati ca ca bacteria "Clostridium Perfringens" nu a ajuns la Galati. Aveti putintica rabdare (a spun Nenea Iancu - pentru cei care stiu cine este). Niciodata nu este prea tarziu. Sau niciodata sa nu spui niciodata.
    0
    0
  • postat de paloma
    Joi, 12 Ianuarie 2023 22:07
    5.13.144.***
    S-au depus bacteriile la Macin, in Tulcea !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.