Lucrări neterminate şi termene prelungite la reabilitarea unor licee gălăţene

Lucrări neterminate şi termene prelungite la reabilitarea unor licee gălăţene
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deputatul PNL Onuţ Valeriu Atanasiu, care a fost o perioadă şi inspector şcolar general, înainte de alegeri, a declarat la ultima conferinţă de presă că mai multe unități de învățământ din municipiul Galați intrate în reabilitare sunt "într-o situație critică, cu termenul de execuție depăşit de mult timp sau cu lucrări care avansează într-un ritm extrem de lent și au șanse minime să fie finalizate în timp util".

Acesta dă ca exemplu Liceul Tehnologic de Transporturi Auto "Traian Vuia”, pentru care termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit de cinci ori. Iniţial, perioada de desfășurare a lucrărilor de reabilitare a fost 15 septembrie 2020 - 14 septembrie 2021. "Termenul a fost prelungit până acum de cinci ori, după cum urmează: până la 31 decembrie 2021, 1 mai 2022, 15 august 2022, 1 noiembrie 2022. Ultimul termen a fost fixat pentru 31 decembrie 2022. Lucrările de reabilitare sunt finalizate în mare parte, urmează să se monteze (dar ritmul este foarte lent) videoproiectoarele, tablele, ecranele de proiecție, calculatoarele în laboratorul de informatică, cutiile de hidranți, de sincronizat camerele de luat vederi şi senzorii de fum. În lipsa acestora, spaţiul nu poate fi utilizat, iar elevii nu se află nici acum în clase, deşi lucrările sunt gata în proporţie de 99,9 la sută", se arată în comunicatul semnat de Onuţ Atanasiu. Acesta a mai precizat pentru "Viaţa liberă" că elevii de aici învaţă într-un cămin şi nu se vor muta probabil nici în următoarele două săptămâni, şanse fiind abia după vacanţa din februarie.

Şi la Liceul Tehnologic "Anghel Saligny”, lucrările au început pe 21 martie 2022 și ar trebui să fie finalizate în februarie 2023, ceea ce nu se va întâmpla, deoarece sunt executate doar în proporție de 40 la sută, spune aceeaşi sursă.

Școala Gimnazială „Sfântul Grigorie Teologul” avea drept termen finalizare septembrie 2022, iar noul termen este iunie 2023. La fel şi la Școala Gimnazială Nr. 16, lucrările ar fi trebuit să fie încheiate pe 30 septembrie 2022, dar au fost amânate cu un an. "Se izolează și se tencuiesc exterioarele, dar la interior nu s-a lucrat deocamdată nimic", se mai arată în comunicat.

La Liceul Teoretic "Dunărea”, termenul de finalizare a lucrării era martie 2022. A fost amânat până în octombrie 2022, nici acesta nefiind respectat. În momentul de faţă, se lucrează la finisaje la subsol.

Nici la Școala Gimnazială "Ștefan cel Mare" situaţia nu e mai roz. Lucrările aici ar fi trebuit încheiate iniţial în februarie 2022, pentru a se prelungi până în februarie 2023. "E greu de crezut că va fi respectat şi acesta, deoarece s-a lucrat până acum doar în proporţie de 80-90 la sută", declară deputatul PNL.

Tot la finalul lui februarie 2023 ar fi trebuit să se termine şi lucrările de la Şcoala Gimnazială Nr. 18. Însă termenul nu va fi respectat, întrucât aici s-a lucrat doar în proporţie de 20 la sută.

"Cerem factorilor responsabili din autoritatea locală o mai bună monitorizare și implicare, astfel încât acest gen de situații să nu se mai perpetueze. Este inacceptabil ca nerespectarea termenelor să se transforme într-o regulă, când ar fi de netolerat să fie chiar şi o excepție. Am fost în majoritatea dintre şcolile menţionate, am vorbit cu directorii. Unii dintre ei mi-au spus că sunt doi-trei muncitori care vin. Cum să se respecte termenele? E bine că se fac aceste reabilitări. Lăudabil. Dar trebuie să îţi asumi şi ca derularea lucrărilor să se desfăşoare cum trebuie şi să nu bulverseze procesul de învăţământ la atâtea instituţii, ai căror elevi învaţă în condiţii improprii, împărţiţi la mai multe şcoli. Şi, din câte ştiu eu, mai sunt alte 15 unităţi de învăţământ pentru care s-au câştigat proiecte de reabilitare", mai spune Onuţ Atanasiu.

Întrucât se vede cu ochiul liber că lucrările de reabilitare nu sunt finalizate la şcolile menţionate, aşteptăm din partea municipalităţii un punct de vedere privind această situaţie.

Citit 1116 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2023 06:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.