Mai întâi s-au scos bordurile vechi, din granit, și s-au montat altele noi, din compozit. Apoi au fost scoase bordurile noi, readuse cele vechi și montate la loc. Firește, bordurile care au rezistat tot acestui "transfer". Iar care nu, au fost "relocate" de pe o altă stradă istorică, unde s-au pus ditai bordurile noi, fără vreo legătură cu granitul. La final, au mai fost scoase o dată bordurile vechi și "potrivite" la loc. Desigur, pe strada Domnească, unde "borduriada" autorităților pare că vrea să concureze "Odiseea" lui Homer.
"Ce se va întâmpla cu bordurile de granit de pe strada Domnească", încercam să aflăm în ediția din 10 aprilie 2024 a ziarului "Viața liberă". Dislocarea bordurilor vechi de granit, pe segmentul abia intrat în modernizare al străzii Domnească, cuprins între Nicolae Gamulea și Gării, era deja o realitate.
Într-un răspuns oficial, transmis la solicitarea noastră, Primăria susținea că, în cadrul lucrărilor de modernizare, bordurile trebuie să aibă anumite cote: "Cele care corespund din acest punct de vedere vor fi reutilizate pe alte segmente ale străzii Domnească. Așa cum s-a întâmplat, de exemplu, pe strada Brăilei, în zona esplanadei de la Potcoava de Aur, unde au fost folosite bordurile vechi. În context, precizăm că și bordurile care s-au pus ori urmează a fi montate sunt tot din granit", ne transmitea Compartimentul de presă al Primăriei Galați.
"Dar cu bordurile ce-aţi avut?", ne întrebam, pe 27 iulie 2024, într-un editorial semnat de Anca Spânu, în care autoarea arăta din nou că bordurile durabile au fost înlocuite cu unele mult mai fragile, unele deja ciobite pe alocuri, deşi nici nu fuseseră fixate ca lumea pe poziţii. "Bordurile vechi ar fi putut foarte bine să contureze bătrâna stradă Domnească, conferindu-i, poate, şi un aspect un pic mai apropiat de cel istoric, dacă tot pretindem că vrem să menţinem aerul de epocă al zonei", arăta autoarea.
"Act de barbarie asupra patrimoniului istoric protejat de lege"
Astfel era catalogată înlocuirea bordurilor de pe strada Domnească, într-o poziție publică a omului de afaceri Marcel Capriș, un pasionat de istorie căruia Galațiul îi datorează salvarea și restaurarea spectaculoasă a Casei "Serfioti". Într-o postare pe Facebook din 28 iulie 2024, Marcel Capriș făcea publice informații, documente și imagini istorice cu privire la bordurile de pe strada Domnească. De pildă, aveam să aflăm că Giorgio Verona, născut la Galați, descendent al unei vechi familii italiene, a fost antreprenorul care a furnizat bordurile.
"Ceea ce nu înțeleg mulți din cei ce administrează acest oraș este valoarea reală de patrimoniu a acestor borduri, a amenajării judicioase privind autenticitatea și aspectul general al unui strat de cultură edilitară. Tot mai mulți cetățeni sunt indignați de campania exagerată de înlocuire a bordurilor vechi de 124 de ani, din granit, importate din depozitele din Etna și Vezuviu și plătite cu bani grei de primăria gălățeană de la acea vreme. Extragerea și înlocuirea acestora cu unele noi, de slabă calitate și chicioase în raport cu zona istorică, reprezintă un act de barbarie și de distrugere a patrimoniului istoric construit. Ele fac parte integrantă din zona istorică protejată și intră sub incidența Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice", atrăgea atenția gălățeanul.
Borduri "relocate" și o istorie pierdută
Pe 6 septembrie 2024, încercam să descifrăm, într-un articol, "Misterele borduriadei de pe strada Domnească". Mai exact, în zona Parfumul Teilor, fusesem martorii unei operațiuni cu deja-vu: bordurile noi, abia montate, erau dislocate și înlocuite cu borduri vechi. Și ne întrebam cu ce au greșit bieții muncitori puși să execute de două ori aceeași operațiune.
Aveam să aflăm că autoritățile au decis readucerea bordurilor vechi pe strada Domnească. Partea proastă este că unele borduri vechi nu au rezistat acestui proces. Unele s-au spart, altele s-au pierdut... Așa că, pentru completare, au fost aduse pe Domnească bordurile vechi de pe strada Nicolae Gamulea, o altă stradă din zona istorică protejată a orașului! Care și-a pierdut valoarea și farmecul istoric pentru că are acum trotuare proaspăt refăcute cu ditamai bordurile nou-nouțe.
Problema este că într-o curte de pe strada Nicolae Bălcescu au fost observate mai multe borduri vechi, din granit, iar unii gălățeni s-au întrebat care ar putea fi proveniența lor...
Pentru lămurirea tuturor acestor realități ne-am adresat Primăriei Galați.
Ce am întrebat Primăria și ce ne-a răspuns
La solicitarea noastră de informații, autoritățile ne-au comunicat că au luat decizia ca, pe segmentul străzii Domnească cuprins între strada Universității și strada Gării, să fie montate numai borduri vechi. De ce? Pentru a menține aspectul cât mai autentic, retro și unitar al străzii Domnească. Doar că în stația Transurb "Universitate" bordurile sunt totuși noi... remarcăm noi. Deocamdată!
Primăria ne-a confirmat faptul că au fost luate bordurile vechi de pe strada Gamulea pentru a fi montate pe Domnească și a încercat să ne explice acest deficit: "De-a lungul timpului, nu neapărat în urma acestor intervenţii recente, unele borduri au avut de suferit şi nu puteau fi remontate. În plus, unele intrânduri pentru accesul auto aveau borduri, altele nu. Acum se vor pune borduri vechi la toate intrândurile. Costurile sunt minime pentru că bordurile au fost luate de pe o stradă din apropiere. Considerăm că este o decizie bună pentru că și străduțele lăturalnice străzii Domnească, așa cum este Nicolae Gamulea, au fost reparate și modernizate", ne-a comunicat Primăria.
Într-adevăr, pe strada Nicolae Gamulea, trotuarele sunt nou-nouțe, iar carosabilul frezat așteaptă asfaltul. Doar că strada, refăcută, și-a pierdut identitatea istorică. Pentru că bordurile de granit fac parte integrantă din zona istorică protejată!
În ceea ce privește bordurile vechi observate în curtea unui imobil de pe strada Nicolae Bălcescu, am aflat, neoficial, că ar proveni din alte zone, nu de pe strada Domnească ori din zona istorică a orașului nostru. Dar e treaba autorităților să se lămurească de unde și cum...
Până una-alta, pe strada Domnească, în zona Parfumul Teilor, săptămâna trecută, bordurile vechi au fost scoase și repoziționate pe amplasament. Dar borduriada, la fel ca "Odiseea" lui Homer, continuă...