GALAŢIUL, SUB COD PORTOCALIU. Iată unde sunt amplasate PUNCTELE DE PRIM-AJUTOR

GALAŢIUL, SUB COD PORTOCALIU. Iată unde sunt amplasate PUNCTELE DE PRIM-AJUTOR
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În judeţele Galaţi, Bihor, Arad, Timiş şi Vaslui, precum şi în zona de câmpie a judeţelor Bacău şi Vrancea vor fi temperaturi maxime care se vor situa în jurul valorii de 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie, instituind cod portocaliu de caniculă pentru acest sfârşit de săptămână.

 

După ce Administraţia Naţională de Meteorologie a emis această avertizare meteorologică, Primăria Galaţi a anunţat că punctele de prim-ajutor în caz de caniculă sunt gata să fie repuse în funcţiune.

Punctele de prim-ajutor sunt amplasate la Billa 2 (Micro 39C), Billa 3 (Micro 16), Billa 4 (Winmarkt Modern), Kaufland 2 (Micro 40), Carrefour (Potcoava), Carrefour (Micro 19), Penny (Micro 17), XXL (Micro 21), Hala de legume-fructe din Piaţa Centrală şi Hala de legume-fructe din Piaţa Ţiglina 1. Acestea rămân active pe toată durata avertizării de Cod portocaliu.

La punctele de prim-ajutor, oamenii vor beneficia de apă, aer condiţionat şi asistenţă medicală, în caz de nevoie, în intervalul orar critic, 11.00 - 17.00.

Cum ne apărăm de caniculă

Cel mai important lucru care trebuie respectat este legat de expunerea la soare, acest lucru fiind interzis în intervalul orar 11,00 – 16,00. Deşi categoriile de vârstă cele mai sensibile la soare şi la temperaturi ridicate sunt copiii şi vârstnicii, fiecare dintre noi este bine să respecte pe cât posibil această recomandare. „În această perioadă este nevoie de o hidratare corespunzătoare. Cafeaua şi băuturile alcoolice trebuie evitate, pentru că vor conduce la deshidratare”, ne-a recomandat medical Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Medicul gălăţean ne-a atras atenţia şi asupra hainelor pe care ar trebui să le purtăm atunci când afară este foarte cald. “Îmbrăcămintea trebuie să fie deschisă la culoare şi confecţionată din materiale de bună calitate, cu evitarea celor sintetice. Dacă totuşi suntem nevoiţi să ne expunem la soare în acest interval orar, capul trebuie neapărat să fie acoperit. Este indicat să mergem cât mai mult prin locuri umbrite”, a adăugat Mihai Polinschi.

Cei care sunt nevoiţi să plece de acasă trebuie să fie foarte atenţi şi la aglomeraţia din mijloacele de transport în comun.

Alimentaţia ne poate ajuta

Alimentaţia este unui dintre aliaţii noştri cel mai de preţ în lupta cu temperaturile ridicate. Specialiştii ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe şi legume. Pe lângă faptul că ne ajută să ne hidratăm, acestea ne livrează şi necesarul zilnic de vitamine şi minerale. În acelaşi timp, evitarea mâncărurilor grase şi a meselor bogate ne va scuti de multe situaţii nedorite. Pe lângă factorul igienic, două sau trei duşuri pe zi vor contribui la starea noastră de bine. “Nu le recomand cardiacilor să se scalde în ape mici sau adânci pentru că există o diferenţă mare de temperatură şi pot interveni complicaţii majore sau chiar infarcte”, a adăugat Mihai Polinschi.

Scăldatul interzis

Scăldatul nu este recomndat nici de cei de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Specialiştii instituţiei atrag atenţia asupra faptului că apele care înconjoară oraşul nu îndeplinesc condiţiile igienico-sanitare necesare, având o încărcătură microbiană mare, motiv pentru care recomandă autorităţilor să interzică scaldatul. Cei care nu vor asculta acest sfat, riscă să se aleagă cu afecţiuni oftalmologice (conjunctivite), digestive sau cutanate (micoze, eczema etc.).

Un alt sfat îi priveşte pe cei care au boli cronice şi urmează tratamente de specialitate. „Cardiacii trebuie să acorde o atenţie sporită sănătăţii în această perioadă. Aceştia sunt sfătuiţi să urmeze tratamentul prescris de medic şi să se prezinte la medic la primele semne că starea lor de sănătate se înrăutăţeşte”, a conchis medical Mihai Polinschi.

Aşadar, evitaţi să ieşiţi din case şi încercaţi să staţi cât mai mult în încăperile în care există aer condiţionat, pe care nu trebuie să îl setaţi însă la o temperatură foarte joasă. În mod ideal, diferenţa dintre temperatura de afară şi cea din spaţiul cu aer condiţionat nu trebuie să fie mai mare de 10 grade Celsius. Nu faceţi nici greşeala de a intra de afară, pe timp de caniculă, în încăperile unde temperatura dată de aerul condiţionat ajunge la 17 -18 grade Celsius.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 2274 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 10:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.