Situaţie critică într-o comunitate din judeţul Galaţi. Un bolnav psihic a devenit pericolul public numărul unu
Foto: Foto: Marius Negri

Situaţie critică într-o comunitate din judeţul Galaţi. Un bolnav psihic a devenit pericolul public numărul unu
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Omul are nu mai puţin de 12 dosare penale, după ce şi-a maltratat familia şi a făcut iureş prin satul în care locuieşte

Conceptul de „violenţă în familie” este prea sărac pentru a explica o situaţie care se petrece de luni bune în comunitatea din Poiana şi care îl are în centru pe un localnic, în vârstă de 48 de ani, cu posibile tulburări psihice. Singura măsură care ar putea asigura liniştea oamenilor pe mai departe ar fi izolarea definitivă a bărbatului, numai că această procedură nu este atât de simplă. De-acum clasicul ordin de protecţie sau o amendă sunt chestiuni ce se dovedesc, în astfel de cazuri, inoportune şi ineficiente. 

Şi-a terorizat mama şi fraţii

Bărbatul are un trecut care, până la un punct, nu a ieşit cu nimic din tipare. A fost căsătorit, a făcut un băiat, acum major, dar pornirile violente au determinat-o pe femeia cu care îşi împărţea viaţa să plece în lume. De atunci, stă cu mama lui, în casa acesteia, numai că traiul pentru femeia de 78 de ani s-a transformat într-un coşmar. Mamă a şase copii, dintre care doi băieţi, bătrâna a ajuns să fugă din casă de frica turbulentului ei fiu, care nu îi dădea pace şi o bătea ori de câte ori prindea ocazia, mai ales când se „încălzea” cu băutura cumpărată din ajutorul social ce constituia singura lui sursă de venit.

„A zis că mă omoară. A fugit cu securea după mine, noroc că am o fată aproape aici. Am fugit la ea. Îi dădusem două odăi în casa mea, dar a stricat şi geamurile şi soba, tot! A zis că dă foc. De când e el face aşa, dar de astă toamnă, din octombrie, s-a stricat cu totul. Mă face bandită, criminală, îmi zice că din cauza mea nu poate să se însoare. Dar ce îi fac eu? Nu mai pot, credeţi-mă!”, ne-a spus Eugenia Ariton, mama bărbatului.

Izgonită de fiu din propria gospodăria, bătrâna s-a refugiat la fiica cea mai mică, Nicoleta, care locuieşte în sat. Numai că a adus cu sine calvarul.

„Venea noaptea la uşa la mine, numai la ora 2,00. Mă striga la uşă, că să ies afară, că dacă nu, vine peste mine. Mă punea să sun la 112. Îmi era frică, am o fată de 18 ani care o săptămână nu s-a dus la şcoală de frica lui. Ţipetele de pe lume, scandal, nu vă spun ce era aici. A trebuit să îmi chem băiatul din Anglia, plecase de numai trei săptămâni. O săptămână tot aşa a ţinut-o, de cinci ori pe seară”, susţine şi Nicoleta Grigoraş, sora bărbatului.

Nici singurul frate al omului nu a scăpat nevătămat. „Sâmbăta trecută, seara m-am dus la deal să îmi iau ţigări. M-am întâlnit cu el şi atât m-a întrebat, ce fac. M-a agăţat şi m-a lovit cu o ghioagă în cap, era să îmi dea în tâmplă. Mi-a pus mâna în gât. Am sunat la 112 şi a venit poliţia. Eu am ajuns la spital, mi-a spart capul, mi-a făcut gaură. I-am făcut plângere, dosar penal. Să se ducă la puşcărie!”, spune Virginel Ariton, fratele. 

Poliţia s-a săturat de el

Nu este doar presupunerea rudelor care au tot apelat la ajutorul oamenilor în uniformă, ci chiar afirmaţia lucrătorilor de la Postul de la Poiana, pentru care isprăvile localnicului turbulent au devenit o problemă greu de rezolvat. „Nu avem ce să spunem, poliţia ne-a ajutat cum a putut. L-au evacuat de câteva ori după ce i-am făcut plângere pentru distrugere, dar nimic. A mai intrat peste o femeie aici în sat, a bătut-o în casă, a târât-o pe jos. Poliţia îl ştie cum e. Altui om i-a furat calul din grajd. S-a urcat pe stâlp la poliţie, a luat plăcuţa de acolo, a intrat peste agent în post, să-l bată cu lemnele. A făcut 40 de hârtii la Poliţia Tecuci, că ştie tot ce se fură, că e agent sub acoperire”, afirmă şi nepotul Ovidiu Grigoraş.

12 dosare penale pentru violenţă

Isprăvile bărbatului, în sânul familiei sau prin sat, s-au soldat până acum cu numeroase amenzi şi nu mai puţin de 12 dosare penale, majoritatea pentru violenţă. Şase sunt în lucru la postul de poliţie din Poiana, iar şase, la Parchetul de la Tecuci. Nimic nu l-a împiedicat să facă în continuare rău, motiv pentru care, zilele trecute, poliţiştii, ajutaţi de procuror, au recurs la singura măsură care îl poate ţine, temporar, departe: l-au internat la Psihiatrie, cu forţa, şi aşteaptă acum decizia unui judecător care să dispună internarea bărbatului într-un centru specializat. Asta, dacă, desigur, specialiştii vor stabili că individul pericol-public este lipsit total de discernământ. Dacă vor spune că omul are cât de cât luciditate, rămâne puşcăria, şi aceasta temporar.

„Dădea zeci de apeluri pe noapte la 112. Cei de acolo ne spuneau nouă să îl potolim, să vedem ce e cu el. Ce putem să îi facem? Nu poate fi oprit cu un ordin de protecţie sau o amendă!”, se întreabă, resemnaţi şi îngroziţi, poliţiştii de la post.

Citit 5469 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.