Centrele de colectare a DEȘEURILOR RECICLABILE sunt peste tot. Galaţiul, un oraş de adunat GUNOAIE

Centrele de colectare a DEȘEURILOR RECICLABILE sunt peste tot. Galaţiul, un oraş de adunat GUNOAIE

Foto-arhivă ”Viața liberă”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
5 comentarii


* La peste un an de când directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului a cerut Primăriei să scoată centrele de colectare private în afara oraşului, Primăria tot nu are un proiect sau o strategie în acest sens *Potrivit municipalităţii, nu s-a găsit temeiul legal


A trecut peste un an de zile de când directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu, a cerut public Primăriei Galaţi să ia măsuri pentru ca societăţile care colectează deşeuri să funcţioneze în afara oraşului şi nu în cartiere.

Aceasta cataloga în octombrie 2014 oraşul Galaţi ca un oraş de adunat gunoaie, pentru că, cel puţin la vremea respectivă, 60 la sută dintre punctele de colectare se aflau în oraş.

În judeţul Galaţi sunt, potrivit datelor actuale ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului, 250 de puncte private de colectare a deşeurilor, dintre care 181 sunt în municipiu, în zone precum bulevardul George Coşbuc, Cartier Fileşti, străzile Traian, Frunzei, Nufărului, Ştefan cel Mare, Lozoveni, Vezuviului.

Aproape un an s-a făcut şi de când, potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, acesta a depus la Primărie un proiect care prevede mutarea punctelor de colectare. Pe lângă mizeria creată de centrele respective, reprezentanţii Ecosal susţin că operatorii economici nici nu transmit statisticile privind cantităţile colectate şi valorificate de deşeuri reciclabile de pe raza municipiului. Astfel, atunci când se trage linia, municipalitatea nu reuşeşte să atingă procentul de 15 la sută de reciclare impus de legislaţia de mediu. În 2015, din ianuarie până în noiembrie, totalul de deşeuri depozitate la groapa de gunoi Tirighina a fost de 98.114 tone, iar cantitatea de deşeuri reciclabile valorificată a fost de 3,4 mii tone de hârtie, plastic, metal, sticlă şi compost.

Proiect pierdut în spaţiu


În aprilie 2015, scriam că Serviciul Public Ecosal vrea o hotărâre de Consiliu Local care să-i oblige pe operatorii economici cu activitate de colectare a deşeurilor reciclabile să îşi mute punctele de lucru din oraş. În luna mai a anului trecut, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, proiectul era analizat de jurişti pentru a fi identificat temeiul legal în baza căruia ar putea fi adoptat.

„După această etapă, proiectele de hotărâri vor ajunge la direcţia de resort, pentru a fi întocmite documentele prevăzute de lege pentru promovarea lor în Consiliul Local. Apoi vor fi supuse dezbaterii în comisiile de specialitate ale Consiliului Local şi, dacă vor primi aviz favorabil, vor fi supuse votului în plen”, ne-a declarat atunci purtătorul de cuvânt la Primărie Galaţi.

În prezent, nici măcar iniţiatorul proiectului nu mai ştie ce s-a ales de proiect. Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, la momentul când s-a purtat discuţia pentru proiectul respectiv, "nu se găsea temeiul legislativ pentru o astfel de măsură".

Strategie în salubrizare, dar colectarea tot în oraş


La sfârşitul anului trecut, pe site-ul Primăriei a apărut pentru dezbatere o strategie de dezvoltare a salubrizării, în care sunt trecute în revistă actualele probleme ale sistemului de colectare, dar şi soluţii. Printre deficienţele actualului sistem, Primăria a identificat şi faptul că recipientele pentru colectarea deşeurilor sunt expuse vandalizării şi furtului.

Ca soluţie, Primăria vrea să dezvolte o nouă formă de colectarea a gunoiului, prin puncte de colectare subterană. Toate pubelele ar urma să fie îngropate şi astfel s-ar elimina posibilitatea extragerii deşeurilor reciclabile. Pe de altă parte, despre scoaterea centrelor private de colectare private din oraş tot nu se vehiculează nimic. În acest context, cel mai probabil centrele private de colectare vor mai sta câtva timp pe străzile Galaţiului.

Citit 3527 ori Ultima modificare Marți, 23 Februarie 2016 12:45

5 comentarii

 • postat de Popa Marți, 23 Februarie 2016 16:52 109.166.132.*** Link la comentariu
  2
  3

  Pe Vezuviului , era Remat ( cel adevărat ) , dar a avut grija ANAF sa il închidă ! Toate firmele cotizează la mediu , în loc sa dea mediu bani , pentru ca se face curățenie !!! Din zece funcționari , opt nu știu ce este un Remat !! Vedeți un bătrân cu doua kg de hârtie venind in afara orașului sa predea hârtia ???

  Raportează
 • postat de Andrei Marți, 23 Februarie 2016 14:52 213.233.103.*** Link la comentariu
  1
  2

  Am vazut niste fotografii puse de cineva pe net pentru a sublinia ideea ca deseurile care se duc la pubelele pentru colectarea selectiva nu sunt colectate selectiv, ci ajung toate in acelasi transport de gunoi amestecate. In cazul asta, cine sa-si mai bata capul sa recicleze? E adevarat?

  Raportează
 • postat de George Marți, 23 Februarie 2016 12:47 5.13.150.*** Link la comentariu
  4
  1

  Articolul prezinta punctul de vedere al unei singure parti - Ecosal. In esenta este defaimator, deformeaza realitatea si incearca sa "paseze motanul" in curtea altuia (a centrelor de colectare) pentru a justifica propria neputinta ca sa nu-i spun incompetenta. Se stie ca pentru nerealizarea obiectivelor de reciclare se vor plati sume uriase din bani publici. Iar prin astfel de articole, publicate sistematic se incearca gasirea unui tap ispasitor, altul decat principalul vinovat. Sa va dau argumente concrete prin care sa demostrez ca articolul e defaimator:
  1. Toate centrele de colectare din oras functioneaza cu autorizatie de mediu si sunt controlate de Garda de Mediu cel putin o data pe an. Centrul respectiv in sine nu creeaza mizerie pentru ca deseurile colectate inseamna bani iar patroni lor au tot interesul sa le vanda nu sa le arunce. Mizeria cea mai mare, se poate observa cu ochiul liber, e la locurile de colectare ce apartin Ecosal.
  2. "reprezentanţii Ecosal susţin că operatorii economici nici nu transmit statisticile privind cantităţile colectate" - minciuni. Conform autorizatiei de mediu fiecare firma de colectare face raportarile solicitate prin actul respectiv si exista la APM nr. de inregistrare pentru aceste raportari. Acest lucru este controlat anual de Garda de Mediu. Deci nu ai cum sa nu faci raportari. Se poate solicita si un punct de vedere al APM-ului pentru a confirma cele spuse.
  3. Marea majoritate a centrelor de colectare din oras colecteaza fier vechi si deseuri neferoase si doar 2-3 ambalaje. In acest fel nu influenteaza cu nimic activitatea Ecosal.
  4. Articolul nu semnaleaza neregulile din curtea ecosal, iar cea mai frapanta este faptul ca amesteca deseurile colectate selectiv desi acest lucru este interzis de legislatie.

  Raportează
 • postat de Geanina Marți, 23 Februarie 2016 12:25 81.12.149.*** Link la comentariu
  3
  3

  1. Directorul ECOSAL, Ionut Pucheanu, ar trebui să-şi dea demisia pentru (...) mai multe probleme ce-i aparţin (câini comunitari, salubrizarea oraşului, reparaţia străzilor haotică, etc). Acum mai are şi tupeul să candideze ca Primar!? Curată nesimţire!
  2. D-na directoare de la Agentia de Mediu ar trebui să nu mai emită Autorizaţii de funcţionare pentru aceste Centre de colectare a deşeurilor!
  3. Primăria să nu mai caute noduri în papură şi să găsească URGENT o soluţie pentru mutarea acestor Centre. Dacă nu reuşeşte, să schimbe acei funcţionari responsabili cu alţii mai competenţi!
  4. Consiliul Local trebuie să stabilească clar o Strategie de Protecţie a Mediului pentru municipiul Galaţi pe un termen cât mai lung şi să-l supună dezbaterii publice!
  5. Cu ocazia alegerilor locale din acest an propun Biroului Electoral Judetean si conducerii municipalitatii să stabilească şi un REFERENDUM pentru cetăţeni, în care să-şi exprime voinţa cu privire la problemele Galaţiului, gen: cum vor să se colectaeze deşeurile, cum vor să fie încălzite locuinţele, cum vor să fie traversată Dunărea, cum văd dezvoltarea Galaţiului, etc. Pentru aceasta, toţi sociologii şi psihologii din oraş ar trebui să dea un real concurs!

  Raportează
 • postat de Vasiliu C Marți, 23 Februarie 2016 08:28 213.177.13.*** Link la comentariu
  0
  9

  Rugam directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu se se autosesizeze si sa ceara public Primăriei Galaţi să ia măsuri si in cazul Ecosal care colectează si ea deşeuri să funcţioneze în afara oraşului şi nu în cartierul I.C.FRIMU din strada Nufarului unde la o distanta de numai o latime de strada sunt colectate deseuri si parcul auto polueaza fonic iar aerul este irespirabil in conditii de ceata ori caldura vara
  Domnule director Ecosal Ionut Pucheanu legea prevede expres o distanta minim acceptata fata de imobilele destinate locuintei !
  Domnule primar San Marius dumneavoastra ce ati face in locul nostru daca ati locuii aici ???...
  Va multumim anticipat ,pentru dreptul nostru de a respira un aer decent de oras.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.