Ecosal şi Primaria se acuză reciproc/ Controverse pe tema câinilor fără stăpân

Ecosal şi Primaria se acuză reciproc/ Controverse pe tema câinilor fără stăpân
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Iaşi, prin care familia Bordei a tras la răspundere autorităţile locale pentru că un câine maidanez a muşcat un copil de doi ani, a iscat o adevărată controversă între Primăria Galaţi şi conducerea Serviciului Public Ecosal.

Totul a început după ce Biroul de presă din cadrul Primăriei a remis un comunicat prin care explica a cui este responsabilitatea pentru strângerea câinilor de pe străzile oraşului. "Primăria municipiului Galaţi nu comentează deciziile instanţei şi va respecta întocmai sentinţa pronunţată, după ce aceasta va fi comunicată. În ceea ce priveşte problema câinilor fără stăpân, aceasta este gestionată, potrivit legii şi hotărârilor Consiliului Local, de Serviciul Public Ecosal. Ecosal avea obligaţia a lua toate măsurile prevăzute de lege pentru a captura şi strânge câinii fără stăpân de pe domeniul public. Primăria municipiului Galaţi a răspuns tuturor solicitărilor venite din partea Ecosal cu privire la dotarea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Au fost achiziţionate autoutilare, truse, ustensile şi alte materiale specifice desfăşurării acestei activităţi. A fost modernizat padocul existent în municipiul Galaţi, după normele impuse de Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară. Obligaţia Ecosal era să aplice normele legale în vigoare", se arată în comunicatul Primăriei Galaţi.

Ping-pong cu maidanezi

Conducerea Ecosal a ripostat imediat şi a organizat o conferinţă de presă în care şi-a prezentat punctul de vedere. "Din păcate, avem această problemă foarte mare cu câinii fără stăpân. Este un ping-pong permanent. Dacă până acum se arunca pisica dintr-o parte în alta, de data aceasta s-a aruncat căţelul. Nu pot să stau cu mâinile în sân la încasare şi vreau să vă spun că noi, Ecosalul, în relaţia cu Primăria, am făcut toate diligenţele pentru a stabili o relaţie normală de lucru. Avem trei notificări către Primărie, prin care cerem să fie numit împuternicitul primarului. Nici în momentul de faţă nu avem o asemenea persoană, deşi săptămâna trecută domnul primar mi-a spus că el a fost numit. Noi nu am primit nicio hârtie în acest sens. Este un element fără de care ecarisajul şi problema câinilor nu poate merge mai departe, pentru că doar reprezentantul primarului poate decide ce se întâmplă cu aceşti câini", a explicat Ionuţ Pucheanu, directorul Ecosal.

Riscăm oricând să fim muşcaţi de câini 

Conducerea Ecosal recunoaşte că, în 2013, capacitatea padocului a fost mărită de la 500 la 1.400 de locuri, dar susţine că adăpostul este aproape plin. Acesta este motivul pentru care nu se mai pot strânge câini de pe străzi. "Numărul locurilor a fost acoperit, motiv pentru care mergem la cota de avarie, pentru că nu se găseşte nicio soluţie de încurajare a adopţiilor. Am informat şi Primăria că am ajuns la capacitate maximă şi că dorim să găsim un alt spaţiu. Eu nu am cum să îi înghesui în padoc, pentru că vine Direcţia Sanitar-Veterinară sau organizaţiile de protecţia a animalelor", a adăugat Ionuţ Pucheanu, care a recunoscut faptul că orice gălăţean poate fi muşcat, oricând, de un câine maidanez.

Lupta dintre cele două părţi nu îi încălzeşte însă pe gălăţeni, care plătesc de ani de zile taxă de ecarisaj pentru a scăpa de câinii fără stăpân. Mai mult, conform datelor furnizate de Ecosal, în prezent, pe străzile din Galaţi sunt aproximativ 16.000 de câini. Anul trecut, Ecosalul a strâns de pe străzi 960 de patrupede, iar 500 dintre câinii aflaţi în padoc au fost adoptaţi.        

Citit 3718 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.