Firme sancţionate de ITM Galaţi/ Peste 200 de gălăţeni, prinşi muncind la negru
Foto: Remus Basalic

Firme sancţionate de ITM Galaţi/ Peste 200 de gălăţeni, prinşi muncind la negru
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Amenzi de peste 1,7 milioane de lei şi şapte societăţi trimise în judecată, după ce au fost găsite cu angajaţi fără forme legale

Un inspector al ITM Galaţi a fost lovit şi ameninţat de un patron recalcitrant

Mii de nereguli au fost constatate de inspectorii de muncă gălăţeni pe parcursul controalelor pe care le-au efectuat anul trecut. Abaterile de la legislaţia actuală au vizat atât domeniul relaţiilor de muncă, cât şi domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În total, în 2015, echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au făcut 3.948 de verificări.

"În urma controalelor efectuate, au fost dispuse 4.098 de măsuri de neconformitate, dintre care 2.612 în domeniul relaţiilor de muncă şi 1.486 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă", a precizat ing. Ionel Petrea, inspectorul-şef al ITM Galaţi.

Când vine vorba de relaţiile de muncă, inspectorii au verificat modul în care firmele din Galaţi respectă prevederile legale cu privire la angajarea personalului, la timpul de lucru şi la cel de odihnă, precum şi la repausul săptămânal şi la cel zilnic. De asemenea, inspectorii de munca au urmărit şi modul în care angajatorii respectă garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ITM Galaţi a urmărit respectarea de către angajatori a cerinţelor legale privind lucrul la înălţime, pericolul de electrocutare, lucrul la săpături, utilizarea instalaţiilor de ridicat, precum şi conştientizarea lucrătorilor privind necesitatea purtării echipamentului de protecţie.

Mii de amenzi şi de avertismente

"Acolo unde a fost cazul, am aplicat sancţiuni, constând în amenzi contravenţionale şi avertismente. Am dat astfel 2.348 de sancţiuni, dintre care 1.496 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, iar restul în domeniul relaţiilor de muncă. Circa 60 la sută dintre sancţiuni au fost amenzi", a adăugat Ionel Petrea.

Valoarea totală a amenzilor date, anul trecut, de ITM Galaţi a fost de aproape 2,5 milioane de lei. Cele mai mari amenzi au fost date acolo unde inspectorii au depistat angajaţi care lucrau fără forme legale, iar aceste situaţii nu au fost deloc puţine. Astfel, 242 de persoane au fost prinse lucrând la negru, iar valoarea totală a amenzilor pentru aceste nereguli s-a ridicat la 1.730.000 de lei. 115 angajatori au fost sancţionaţi pentru astfel de practici, pentru fiecare angajat la negru firma fiind amendată cu minimum 10.000 de lei.

Firme trimise în judecată

"Împotriva a şapte angajatori am înaintat sesizări penale, după ce am descoperit că aveau, fiecare, peste şase angajaţi fără forme legale. Recordul de anul trecut îi aparţine unei firme pentru care lucrau la negru nu mai puţin de 22 de persoane. Potrivit legislaţiei actuale, în cazul în care, în cadrul aceleiaşi firme, sunt depistaţi şase sau mai mulţi angajaţi fără forme legale, sancţiunea este de natură penală", a explicat Ionel Petrea.

Până când instanţa de judecată nu se pronunţă printr-o hotărâre definitivă în privinţa acestor cazuri, numele firmelor în cauză nu pot fi făcute publice.

Inspectori loviţi şi ameninţaţi

Enervaţi probabil la culme de controalele ITM, unii patroni nu au ezitat să-i lovească, să-i înjure şi să-i ameninţe pe inspectorii de muncă. S-a întâmplat şi anul trecut, într-o comună din Galaţi, atunci când o angajată a ITM a fost bruscată şi lovită de un bărbat, în timpul unui control. Un alt caz similar s-a petrecut la Tecuci, unde un inspector a fost înjurat şi ameninţat chiar în sediul ITM. În ambele cazuri, potrivit şefului ITM Galaţi, inspectorii în cauză au depus sesizări penale.

Citit 4831 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.