Un nou dosar pentru fostul deputat Mihail Boldea. Trimis în judecată pentru spălare de bani

Un nou dosar pentru fostul deputat Mihail Boldea. Trimis în judecată pentru spălare de bani
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar în care unul dintre inculpaţi este fostul deputat Mihail Boldea. Dosarul, care a avut ca obiect de anchetă infracţiunea de spălare a banilor, a fost deja înregistrat la Curtea de Apel Galaţi, urmând să primească şi un prim termen de judecată.

Alături de Mihail Boldea, în acest dosar au mai fost trimişi în judecată Mihaela Barabanciuc, fostă secretară a cabinetului parlamentar al lui Boldea, George Hristu, dar şi firma Geco Clean SRL Şendreni.

Ancheta în această cauză a pornit în urma disjungerii dispuse de procurori în dosarul în care Mihail Boldea şi alte persoane au fost trimişi în judecată, în anul 2012, pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

Un imobil făcut cadou

Procurorii DIICOT Galaţi au arătat în rechizitoriul trimis recent către instanţa de judecată faptul că Mihail Boldea a cunoscut-o pe Mihaela Barabanciuc prin intermediul soţului ei (la vremea respectivă), Sorin Balaban. Pentru a se asigura că se va putea baza, în activitatea infracţională, pe acesta din urmă, fostul deputat a angajat-o pe Mihaela Barabanciuc la cabinetul său parlamentar. După ce Sorin Balaban a fost arestat într-o altă cauză, Barabanciuc a iniţiat procedura de divorţ, devenind astfel dependentă de venitul câştigat de la cabinetul parlamentar. În aceste condiţii, aceasta a acceptat propunerile lui Boldea, despre care ştia că este urmărit penal, de a primi, pe numele ei, un imobil şi mai multe sume de bani, pentru a împiedica organele de cercetare penală în aplicarea măsurilor asiguratorii. În acest scop, Mihaela Barabanciuc şi-a deschis mai multe conturi bancare, Mihail Boldea având împuternicire pe ele. În aceste conturi, prin transferuri bancare repetate, Mihail Boldea a transferat 134.000 de euro. Banii urmau să fie mutaţi apoi într-un alt cont, dar tranzacţia nu a  putut fi efectuată din cauză că Barabanciuc nu s-a putut prezenta la bancă, fiind audiată la DIICOT.

Tot pentru ca organele penale să nu poată pune sechestru asigurator, Mihail Boldea a încheiat cu Mihaela Barabanciuc un act de vânzare - cumpărare pentru un apartament dintr-un imobil situat chiar în centrul oraşului. Deşi în contract se vorbea de suma 110.000 de lei, Mihaela Barabanciuc nu i-a dat niciun ban lui Mihail Boldea, susţinând în faţa notarului că banii au fost daţi anterior tranzacţiei. Contractul de vânzare - cumpărare a fost încheiat la doar o zi după ce s-a făcut public faptul că Mihail Boldea este cercetat penal.

„În realitate, inculpata Barabanciuc Mihaela nu a achitat nicio sumă de bani către inculpatul Boldea Mihail, contractul de vânzare cumpărare având doar rolul de a transla proprietatea imobilului de la inculpatul Boldea Mihail către inculpata Barabanciuc Mihaela, cu scopul de împiedica organele de urmărire penală să aplice măsuri asiguratorii", se arată în rechizitoriul DIICOT.

Mihaela Barabanciuc a recunoscut în faţa anchetatorilor faptul că a fost de acord cu aceste tranzacţii doar pentru a-l ajuta pe Mihail Boldea.

Prietenie din timpul campaniei

Tot pentru a-l ajuta pe fostul deputat, George Hristu, care l-a cunoscut pe Boldea în campania electorală din 2008, a acceptat propunerea acestuia din urmă de a înfiinţa o firmă. Fostul deputat i-a pormis lui Hristu că îl va ajuta să obţină fonduri pentru dezvoltarea unor proiecte. Astfel, a luat fiinţă SC Geco Clean SRL Şendreni, de care Hristu nu s-a ocupat efectiv, de administrare ocupându-se chiar Mihail Boldea sau alte persoane apropiate lui. Procurii susţin că, prin intermediul acestei firme, au fost făcute mai multe afaceri ilicite, care fac obiectul unui alt dosar instrumentat de DIICOT. În aceste condiţii, George Hristu a fost de acord să primească, atât în contul său, cât şi în cel al firmei, mai multe sume de bani. În total, procurorii susţin că a fost virată, în diferite tranzacţii bancare, suma de 536.000 de lei, o parte din această sumă fiind transferată chiar în ziua în care s-a început urmărirea penală faţă de Boldea.

Împuternicit să doneze case

Pe lângă toate aceste tranzacţii, procurorii DIICOT Galaţi reţin în rechizitoriul trimis la Curtea de Apel Galaţi şi faptul că George Hristu a fost folosit de Mihail Boldea într-o donaţie. Astfel, Hristu a fost împuternicit, la sfârşitul anului 2011, de Mihail Boldea ca să îi doneze două imobile lui Gheorghe Boldea, tatăl fostului deputat. Imobilele donate sunt de fapt casa din Arcaşilor şi un apartament din cartierul Mazepa.

Procurorii au dispus încă din 2012 instituirea sechestrului atât pentru apartamentul pe care Mihaela Barabanciuc l-a primit de la fostul deputat, cât şi pe mai multe sume de bani aflate în conturile acesteiea, ale  firmei Geco Clean şi ale lui George Hristu.

Firma Geco Clean este în plin proces de insolvenţă, dar judecătorii au suspendat cauza, până când se va obţine o decizie definitivă în prezentul dosar.

Citit 6021 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.