Un primar gălăţean a SCHIMBAT LEGEA în favoarea elevilor

Un primar gălăţean a SCHIMBAT LEGEA în favoarea elevilor
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Edilul din Valea Mărului spune că "e absurd şi aberant ca cineva care are vremelnic o funcţie să poată face abuz de ea pentru a-şi favoriza prietenii"


În urmă cu două luni, am scris despre situaţia absurdă de la Valea Mărului, creată pe fondul unui vid legislativ. Deşi primarul Virgil Doca a obţinut pentru microbuzul şcolar o licenţă în cont propriu, a fost amendat cu 9.000 de lei şi i s-au confiscat plăcuţele şi certificatul de înmatriculare ale microbuzului, de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), pe motiv că legea interzice transportul elevilor în baza unei asemenea licenţe, în afara localităţii. Cum microbuzul nu-i mai putea transporta gratuit, cei 60 de elevi ai comunei, care fac zilnic naveta la Tecuci, au fost nevoiţi să plătească din puţinul venit al familiilor lor cei 200 de lei lunar, cât costă transportul cu maxi-taxi. Bani pe care unii dintre ei chiar nu şi i-au permis.

Convins că i se făcuse o nedreptate, atât lui, cât şi comunităţii pe care o reprezintă, edilul nu s-a lăsat intimidat şi a contestat amenda şi procesul verbal, iar în paralel a făcut demersuri pe lângă parlamentarii pe care-i cunoaşte şi a reuşit să schimbe legea şi s-o completeze, astfel încât elevii din toată ţara să poată merge cu microbuziul şcolar şi la liceele aflate în alte localităţi.

"Camera Deputaţilor a aprobat deja o completare a legii (care trebuie să apară în Monitorul Oficial) prin care se stipulează că primăriile nu mai trebuie să plătească licenţă de transport de 7.000 de lei. Noi nu suntem operatori, nu facem profit şi nu este normal să dăm asemenea sume, doar ca să ne putem transporta elevii. În plus, s-a completat paragraful şi cu faptul că microbuzele şcolare pot transporta elevi atât la şcolile din comună, cât şi în mediul urban", spune Virgil Doca, edilul care susţine însă că transportul elevilor ar trebui să fie gratuit, pentru a-i încuraja să meargă să-şi continue studiile.

"Este prima dată când o instituţie îşi anulează propriul proces verbal"

Acesta a făcut o plângere prealabilă şi la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, forul superior, în care a arătat că legea a fost interpretată în mod abuziv, "doar pentru că la mijloc erau interesele unor operatori privaţi, care au sperat să câştige bani de pe urma acestor elevi, ai căror părinţi şi-au rupt de la gură, ca să-i poată trimite în tot acest timp la liceu".   

"De pe 8 februarie, abia după două luni am primit răspuns de la ISCTR că au revocat procesul verbal cu sancţiunea. Este pentru prima dată când o instituţie îşi anulează propriul proces verbal. Apoi am contestat la Judecătoria Tecuci amenda şi am avut câştig de cauză. Mai greu a fost să primesc numerele înapoi, pentru că nici Poliţia nu se confruntase cu o asemenea situaţie", mai povesteşte primarul de la Valea Mărului.

Deşi ceea ce a cerut primarul de la toate instituţiile implicate erau nişte lucruri de bun simţ, a fost nevoie de o mulţime de nervi şi timp risipit aiurea, pentru a pune pe făgaşul lor nişte lucruri care erau cât se poate de normale.

"Am o bucurie mare că s-a rezolvat, iar acum elevii comunei pot merge cu microbuzul din nou. Dar e absurd şi aberant ca cineva care are vremelnic o funcţie să poată face abuz de ea pentru a-şi favoriza prietenii, în detrimentul unor elevi care provin din familii foarte sărace. A trebuit să mă lupt atâta timp ca să demonstrez că ceea ce am propus eu era normal, că n-am încălcat legea. Doar unii şi-au permis s-o interpreteze astfel încât să ne pună beţe în roate. Erau o mulţime de microbuze care circulau exact cu hârtiile pe care le deţineam eu. Pe acelea nu le vedea nimeni, doar la Valea Mărului au fost probleme", a concluzionat Virgil Doca.

Citit 6188 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.