Cum este VERIFICATĂ BRÂNZA înainte de a fi scoasă la VÂNZARE în pieţele gălăţene
Foto: Foto ”Viața liberă”, Dorina Buga

Cum este VERIFICATĂ BRÂNZA înainte de a fi scoasă la VÂNZARE în pieţele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Înainte de a ajunge în vitrină, brânza din pieţele gălăţene trece prin mai multe controale şi analize sanitar-veterinare


Numele societăţii gălăţene în depozitul căreia inspectorii sanitari au descoperit câteva tone de brânză expirată nu a fost dat încă publicităţii de către autorităţi, motiv pentru care unii gălăţeni au devenit suspicioşi atunci când merg la cumpărături. Situaţia îi afectează inclusiv pe comercianţii din pieţele gălăţene, aceştia spunând că nu au nimic de-a face cu astfel de practici.

Am vrut să aflăm însă care este traseul exact pe care un produs lactat trebuie să îl parcurgă, pentru a putea ajunge într-o vitrină din pieţele gălăţene şi cum se asigură autorităţile că respectivul aliment este sigur pentru consum.

"Deosebirea dintre supermarket şi piaţă este că aici avem un birou al poliţiei sanitar-veterinare, unde sunt luate mostre din fiecare lot de brânză adus de producător. Produsului nu i se dă drumul pe piaţă până ce analizele de laborator nu arată că este sigur pentru consumul uman. Comercianţii îşi expun apoi marfa verificată în vitrine frigorifice, astfel încât brânza şi celelalte produse lactate sunt păstrate în condiţii optime. Pentru situaţia în care produsele sunt păstrate peste noapte aici, avem camere de refrigerare care funcţionează tot timpul. Având în vedere toate aceste proceduri şi faptul că respectăm legea întocmai, este mai puţin probabil ca un comerciant să se poată strecura în piaţă cu un produs neconform", a explicat, pentru "Viaţa liberă", Eugen Zaharia, directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi.

"Un produs natural ţine trei-patru zile"

Comercianţii de produse lactate din Piaţa Centrală spun că toate aceste analize sunt absolut necesare şi că între brânza provenită de la un producător autohton şi cea cumpărată din alte locuri nu este nicio legătură.

"Am auzit despre scandalul brânzei expirate şi, din nefericire, acesta ne afectează şi pe noi, prin faptul că lumea devine suspicioasă. Mai sunt şi oameni care vin, se uită şi spun că la alimentară sau în alte magazine brânza este mai ieftină. Calitativ nu se compară însă cu ce vindem noi. Un produs natural ţine trei-patru zile, în vreme ce unul cu E-uri poate să ţină şi o lună", a spus Stela Gherghea, unul dintre comercianţii din Piaţa Centrală.

La rândul ei, Rodica Neculache, un alt comerciant din hala cu produse lactate, este de părere că numele societăţii unde a fost descoperită problema ar trebui făcut public, pentru a nu mai plana suspiciuni asupra tuturor. "E de ajuns să se ducă un zvon, pentru ca omul să vină apoi şi să spună că a luat brânză şi că s-a îmbolnăvit. Eu vând însă de ani buni aici şi am clienţi fideli, tocmai pentru că ştiu ce calitate au produsele mele", a spus Rodica Neculache.

Potrivit lui Eugen Zaharia, pieţele din Galaţi în care se comercializează brânză şi alte produse lactate sunt: Piaţa Centrală, cele din Ţiglina I, Micro 19, Micro 17, Micro 39 şi Micro 14.

DEMERS pentru informarea populaţiei: ”VIAȚA LIBERĂ” CERE PUBLIC instituţiilor abilitate să spună ce MAGAZIN deţinea tonele de BRÂNZĂ EXPIRATĂ

Citit 2918 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.